Havuza İdrar Yapmak Suyun Rengini Değiştirir Mi?
Havuza idrar yapmak konusunda birçok efsane var. Havuza idrar yapılınca suyun renginin değiştiği söylenir. Peki, bu doğru mudur? Her yaz çoğu insanın tercih ettiği havuzlar, gerekli hijyen koşullarını sağlamalıdır. Havuza idrarın yapılması ise çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirir.
Havuza İdrar Yapmak Zararlı Mı?
Yapılan bir araştırmaya göre idrarın bir parçası olan ürik asitle havuzlardaki klor elementi uyumlu olmamaktadır. Klor ve ürik asit arasındaki tepkimeden trikloramin ve siyanojen klorid gibi iki zararlı bileşen meydana gelir. Bu kimyasallar pek çok nedenle oluşabilir. Havuza girme sonrasında hem trikloramin hem de siyanojen klorid bileşenine maruz kalmak, zehirlenme problemine yol açabiliyor. Bu kimyasal maddeleri analiz etmek için gelişmiş cihazlar kullanılmaktadır. Araştırmalar, bu tür kimyasalların tepkimelerinin çok hızlı bir şekilde gerçekleştiğini göstermektedir.
Ürik asit çok aktif bir bileşendir ve klorinle temas ettiği zaman kimyasal tepkime oluşmaktadır. Ayrıca bu tepkimeye çok sık olarak rastlanır. Bir kişi havuza idrar yaptığında suya 30-80 mililitre ürik asit salgılanır. Klorin de havuzlarda sık olarak bulunduğundan, bu iki bileşenin tepkimesi kolayca meydana gelebilmektedir.
Havuza İdrar Yapmak Su Rengini Değiştirebilir Mi?
Çoğu insan havuza idrar yapar. Bu durum, insanların sağlığını riske atmaktadır. Havuza girildiğinde çevremizi saran ve kokusu yayılan klor bileşeni, havuza idrarını yapanları unutturur ve sudaki kimyasala güven duyulmasını sağlamaktadır. Fakat üre ile beraber oluşan kimyasallar, tahmin edildiği kadar masum olmayabilir.
İdrar, birçok farklı bileşenden oluşur. Bunların her biri klor ile etkileşime girebilir. Ama ürik asit ve bazı amino asitler büyük bir tehdit oluşturur. Bu bileşenler klorla reaksiyon oluşturdukları zaman trikloramin ve siyanojen klorür ortaya çıkarırlar. Bunların her ikisi de yüksek oranlarda zararlar üretir.
Trikloramin düzeyi ölçülebilirse, olası tehlike minimize edilebilir. Fakat bunu yapmak adına kullanılan ekipmanlar çoğu havuzda bulunmaz. Gelelim havuzda idrar yapmak su rengini değiştirir mi sorusunun cevabına. Bu tamamen efsanedir. Özellikle de çocukların havuza idrar yapmalarını önlemek amacıyla söylenen bir sözdür. Yani aslında havuza idrar yapıldığında havuzun renginde herhangi bir değişiklik olmamaktadır.
Havuz Hijyeninin Önemi Nedir?
Uygun havuz temizliği hafife alabileceğimiz bir şey değildir. Hijyeninize gereken özeni göstermek, güvenliğinizin anahtarıdır. Havuz evcil hayvan gibidir. Aslında size çok fazla mutluluk getirir ama sürekli temizliğe ihtiyacı vardır. Bakımlı tutulması o kadar önemlidir ki, çeşitli hastalıkların meydana gelme riskini önler.
Ev içi veya profesyonel herhangi bir yüzme havuzu, bakımına zaman ayırmayı gerektirir. Bunu kendiniz yapamıyorsanız ya da yapmak istemiyorsanız, doğru temizliği yapması için her zaman profesyoneller ile iş birliği yapmalısınız. Özellikle de havuza idrar yapmak gibi durumlar söz konusu ise havuzların rutin olarak temizliğinin ve bakımının yapılması önem arz eder.
Kirli bir havuz, yeşilimsi rengi ve bulanıklığı ile sağlığınızı tehdit edebilir. Rüzgar ve yağmur gibi dış faktörler de havuzların kirlenmesine neden olabilir. Hatta zararlı mikropların oluşmasını teşvik edebilir. Havuzdaki su, sağlığımız için zararlı olan her çeşit mikroorganizma için elverişli bir ortamdır. Havuzunuzun enfeksiyon kaynağı olmasını engellemenin tek yolu, onu temizlemek ve suyu özel kimyasallar ile arıtmaktır.
Kirli bir havuzda yüzmek riskli bir aktivite türüdür. Suyu temiz tutmamanın sonucu olarak bakteri, mantar ve yosunlar havuzda birikebilir. Bu bileşenler ise başta dermatolojik, solunum ve sindirim hastalıkları olmak üzere çok çeşitli hastalıklara davetiye çıkarır.
Havuz bakımı, farklı kimyasal ürünlerin kullanımını içeren karmaşık bir süreçtir. Kullanılan kimyasal bakım ürünlerinin doğru düzeyde olması da çok önemlidir. Aşırı kullanım da insan sağlığını tehlikeye sokabilir.
Havuzunuzun yeterli hijyeni, yıkananların sağlığı ve güvenliği için gereklidir. Havuzların periyodik olarak bakımı yapılmalıdır. Havuzunuzu profesyonellerin ellerine teslim etmek, havuz suyunu mükemmel durumda tutmanızı garanti eder. Bu ekiplerin kullandıkları kimyasal ürünler, havuz temizliği için özel olarak üretilmiştir. Havuza idrar yapmak gibi durumlardan dolayı oluşan çeşitli bileşenlerin yok edilmesini de destekler.
Suyun klorlanması mikroorganizmaların ortaya çıkmasını engeller. Bu işlemin gerçekten etkili ve güvenli olabilmesi için optimum pH seviyesine sahip bir havuzda yapılması gerekir. Bu nedenle de havuzun PH seviyesi de işlem öncesinde mutlaka kontrol edilmelidir. Bu bağlamda tüm işlemler için uzmanlardan yardım almak en doğrusu olacaktır.