Havuz Jimnastiği ve Egzersizleri
Havuz jimnastiği, su jimnastiği olarak da bilinir. Sağlıklı olmanıza, zihninizi serbest bırakmanıza ve vücudunuzu şekillendirmenize olanak tanır. Kolay ve pratik bir spor çeşididir.
Havuz jimnastiği ve egzersizleri yalnızca yaşlılar ve hamileler için değildir. Bu spor türü her yaştan insan için uygundur ve benzersiz faydaları beraberinde getirir.
Havuz Jimnastiği Nedir?
En popüler ve eğlenceli aktivite çeşitlerinden biri de şüphesiz ki havuz jimnastiği. Klasik egzersizlerden sıkıldıysanız, havuz jimnastiğini deneyebilirsiniz. Mevsim her ne olursa olsun bu aktiviteyi uygulayabilirsiniz.
Yaz mevsiminde suda egzersiz yapmak, kış aylarında ise ısıtmalı havuzlarda spor yapmak mümkündür. Bu spor, bütün vücudunuzun çalışmasını ve kaslarınızın güçlenmesini sağlar. Normal jimnastik hareketlerinin havuzda uygulanan halidir.
Bilindiği gibi su, havadan daha ağır bir direnç sağlamaktadır. Bundan dolayı su içinde yapılan egzersizler biraz daha zorlayıcı olabilir. Aynı zamanda havuz jimnastiği ve egzersizleri, gücü, esenliği, dayanıklılığı teşvik eder. Daha çok kasın çalışmasını mümkün hale getirir.
Suyun kaldırma kuvveti diğer taraftan eklemler ve kaslar için de ek bir destek sunmaktadır. Bu, daha yoğun bir şekilde egzersiz yapabilmenizi teşvik eder. Fakat, vücut üzerinde normalde olduğundan daha az etki yaratmaktadır. Eklem hastalığın muzdarip olan kişiler için de uygun bir egzersiz çeşidi olarak lanse edilir.
Bunlara ek olarak havuz jimnastiği, hamileler ve yaşlı kişilere de hitap eder. Denge sorunları ve eklem yaralanmaları olan insanlar da havuzda jimnastik yapabilirler.
Havuz Jimnastiği Yaparken Bunları Unutmayın
Havuz jimnastiği sırasında dikkat etmeniz gereken hususlar:
- Suda egzersiz yaptığınız zaman aslında tahmin ettiğinizden daha fazla terlersiniz. Bundan dolayı spor öncesi ve sonrasında bol miktarda su içmeyi unutmamalısınız.
- İyi yüzme bilmeyen insanların yüzme yeleği veya kemeri kullanmaları önerilir.
- 32 derecenin üzerindeki ısıtılmış havuzlarda egzersiz yapılması önerilmez.
- Havuz jimnastiği sırasında mide bulantısı, baş ağrısı ve baş dönmesi hissediyorsanız, nefes almakta zorluk çekiyorsanız ve vücudunuzda ağrı oluşmuş ise spor yapmayı bırakmalısınız.
Havuz Jimnastiği ve Egzersizleri Hangi Faydaları Sunar?
Havuz sporu, her yaştan insan için çeşitli yararlar sunan etkili bir aktivite biçimidir. Bu egzersiz türünün sağladığı faydalar hakkında şunları söyleyebiliriz:
- Havuz jimnastiği yapmanın faydalı bir aktivite olmasının pek çok nedeni vardır. Bunların hepsi de suda olduğunuzda daha hafif hissetmenizle ilgilidir. Bu da demek oluyor ki, havuzda spor yaptığınız zaman vücudunuz acı çekmez ve çeşitli yaralanma ihtimalleri minimize edilir.
- Su jimnastiği, eklem ağrılarınız, sırt sorunlarınız ve sklerozunuz var ise size çok iyi gelecektir. Bu tür hastalıkların belirtilerini ve etkisini azaltmaya olanak tanır.
- Suda jimnastik, genel sağlığınızı koruduğu kadar aynı zamanda vücudunuzun şekil almasına da destek olur. Vücut hatlarınızı şekillendirmek istediğinizde tercih edebileceğiniz spor türlerinden biridir. Kaslarınızın daha da belirgin görünmesine yardım eder. Su içinde basit egzersizler yapmak bile vücudunuzun görünümünün iyileşmesine imkan tanır.
- Havuz jimnastiği ile vücut hatlarınızı belirginleştirmek istiyorsanız, göğüs ve kalçanız üzerinde çalışabilirsiniz. Aynı şekilde karın bölgesini şekillendirmek için de alternatif bir spor şeklidir. Kollarınız ve omuzlarınız konusunda da su jimnastiğinin büyük oranda etkisi olacaktır. En önemlisi de yalnızca yarım saatlik su jimnastiği ile ortalama olarak 600 kalori yakmanız söz konusudur.
- Su jimnastiği yaparken suyun hareketleri cildiniz üzerinde etki bırakır. Bu da dolaşımın uyarılmasına yardımcı olarak, sıvı tutulumunu önler ve selülit ihtimalini minimuma indirir. Çünkü drenaj masajı etkisi bırakır.
- Kasları güçlendirmenin yanı sıra kardiyovasküler ritmi canlandırmaya, kan dolaşımını iyileştirmeye ve solunum tonunu iyileştirmeye yardımcı olduğu için önemli bir aktivite türü olarak kabul edilir. Yaralanma riskinin hiç olmamasından dolayı da çeşitli hastalıkları bulunan kişiler için de uygun bir spordur.
- Havuz jimnastiği elbette ruh hali üzerinde de olumlu etkiler bırakır. Suyun rahatlatıcı bir etkisinin olduğu çoğu insan tarafından bilinir. Bu egzersizi yaptıktan sonra kendinizi çok daha hafif hissetmeniz mümkün olabilecektir. Herhangi bir spor branşında olduğu gibi havuz jimnastiğinde de endorfin salgılanması sgündeme gelir. Bu sebeple de, su jimnastiği ile mutluluk seviyenizi bir üst noktaya ulaştırabilirsiniz.
- Su jimnastiği, sosyalleşmenize ve eğlenceli zamanlar geçirmenize yardımcı olur. Kolektif bir spor olduğu için arkadaş edinmenize de destek olmaktadır. Takım çalışmasının yarattığı olumlu etki de göz ardı edilmemelidir.