l
Bahçe Havuz
Sepet 🛒 ₺0Giriş
☎ 0 (850) 255 09 53

Havuz Alerjisi Belirtileri Neden Olur, Nasıl Geçer?

Havuz alerjisi, yaz dönemlerinde sıklıkla ortaya çıkan problemlerden biridir. Bu sorun esas olarak havuzda yer alan klordan kaynaklanır. Klor, havuz suyunu dezenfekte etmek ve yüzmek için havuzu güvenli tutmak amacıyla tercih edilir. Fakat kullanımı zorunlu olmakla beraber bazı riskleri de vardır. Mesela bazı insanlar havuz kloruna karşı alerji geliştirebilirler. Havuz kloruna bağlı tahriş ve alerji, yüksek miktarda klora maruz kalındıktan sonra ya da yüzme havuzlarında çok zaman geçirdiğinizde meydana gelir. Alerji, küçük bir tahriş ya da daha yoğun bir sorun olarak kendini gösterebilir. Bu noktada solunum problemi olan bireylerin ekstra dikkatli olmaları önemlidir. Havuz alerjisiyle alakalı bilmeniz gerekenleri ele aldık.

Havuz Alerjisi Nedir?

Havuz Alerjisi

Havuz alerjisi, havuz sularında bulunan klor bileşeninden kaynaklanır. Alerjisi olan kişiler, havuzdaki klora diğerlerinden daha fazla tepki gösterirler. Klora maruz kaldıklarında gözleri ve ciltleri son derece tahriş olur ve kızarıklıklar oluşabilir. Bütün alerjik reaksiyonlar gibi havuz alerjisi de önlenebilir. Klor alerjisi belirtileri genellikle bir kişi havuza girer girmez ortaya çıkar, ancak bazı durumlarda ortaya çıkması saatler veya günler alabilir.

Havuz Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Havuz Alerjisi

Havuz alerjisi, klorla temas ettikten kısa bir süre sonra cildin kırmızı, tahriş olmuş yamalar geliştirdiği nadir bir durumdur. Genellikle belirtiler boyun, kollar veya göğüs gibi başa yakın yerlerde ortaya çıkar, ancak su ile temas eden bölgeye bağlı olarak vücutta da yayılabilirler. Bu lekeler su ile teması kesildikten yaklaşık 30 ila 60 dakika sonra kaybolma eğilimindedir. Havuz klor alerjisi belirtileri genellikle hemen ortaya çıkar. Ancak bazı durumlarda bazı kişilerin etkilerini hissetmesi saatler hatta günler alabilir. Havuz alerjisi belirtileri şunları içerir:

Daha ciddi durumlarda, bu tür alerji, örneğin nefes darlığı hissi, nefes alırken hırıltı, boğazda bir yumru hissi veya şişmiş yüz gibi belirtiler gösterir. Havuz alerjisinin teşhisi her zaman bir dermatolog tarafından yapılmalıdır, çünkü semptomların türünün yanı sıra tüm klinik öyküyü incelemek gerekir.

Havuz Alerjisi Tanı ve Tedavisi Nasıldır?

Havuz Alerjisi

Havuzdaki klora karşı bir alerjiden şüpheniz var ise bir uzmana danışmak en doğrusu olacaktır. Bu uzman tanıyı koyacak ve ilgili tedavi seçeneğini önerecektir. Esasen klor bir alerji olarak kabul edilmemektedir. Alerjiye yol açan birincil etmenler arasında yer almamaktadır. Yalnızca alerji ile karıştırılabilecek tahrişlere sebebiyet vermektedir.

Fakat havuz alerjisi belirtileri arkasında birçok farklı neden yatabilir. Bir alerji uzmanı, hastanın sorunsuz bir şekilde yüzmeye devam edebilmesi için en iyi çözümün bulunmasına yardımcı olacaktır. Klordan kaynaklanan tahriş, havuz eğlencenizden vazgeçmeniz gerektiği anlamına gelmez. Cilt hassasiyeti genellikle klor kalıntılarını gidermek için etkilenen bölgeyi yıkayarak tedavi edilir. Bazı hallerde kortikosteroid krem ​​​​reçete edilebilir. Ama aşırı kullanmamaya dikkat edin. Kullanım talimatlarını takip edin. Herhangi bir solunum probleminiz bulunuyor ise bunu doktora söylemeyi unutmamalısınız.

Havuz Alerjisi Nedeniyle Oluşan Tahriş Nasıl Önlenir?

Klor, havuz suyunu dezenfekte etmek için en geleneksel üründür. Ancak aynı zamanda bazı rahatsızlıkları da beraberinde getirebilir. Mesela bazı insanlar havuz kloruna karşı alerjileri olduğunu düşünürler. Bu alerji sorunu, sudaki klor seviyesi çok yüksekse veya kişi suda çok fazla zaman geçirirse ortaya çıkabilir. Havuz alerjisi, her yaştan insanı etkileyebilir. Bazı yöntemler sayesinde havuz alerjisinin etkisinden kurtulmak söz konusu olabilecektir.

Alerjisi olan kişilerin havuzu sonsuza dek terk etmelerine ve boş zamanlarında bu konforun tadını çıkarmaktan vazgeçmelerine gerek yoktur. Havuza girildikten sonra göz ve cilt tahrişi oluşuyor ise bu durum havuzda yoğun miktarda klorun olduğunu gösterir. Bu nedenle, fazlalığı önlemenin en iyi yolu havuzun klor konsantrasyonunu her gün test etmektir. İdeal olarak, 1,0 ile 3,0 ppm uygun olacaktır.

Havuz alerjisi semptomları büyük ihtimalle klor düzeyinin çok fazla olduğu havuzlarda meydana gelir. Bu yüzden de havuzun klor seviyesine dikkat etmenizde fayda vardır. Eğer ki havuzdan güçlü kimyasal kokular geliyor ise bilmelisiniz ki bu havuzun klor seviyesi yüksektir. Bir başka öneri de sudan çıktıktan sonra duş almanızdır. Aksi takdirde cildiniz günün geri kalanında kimyasal kalıntılarla temas halinde olacaktır.

Whatsapp
ETBİS