l
Bahçe Havuz
Sepet 🛒 ₺0Giriş
☎ 0 (850) 255 09 53

Havuz İnşaatında Zemin Önemli midir? Havuz Yaptırmanın Detayları

Havuz İnşaatı : Havuz kullanımının yaygınlaşması ile birlikte merak edilen bir diğer soru ise havuzlarda inşaat yapılırken zeminin önemli olup olmadığı oldu. Temele inildiğinde havuz inşaatında ilk olarak zemin hazırlanmaktadır. Mevsim fark etmeden yüzme sporu ile ilgilenen bireylerin tercih etmiş olduğu havuzlar kaliteli malzemelerden ve usta kişiler tarafından tasarlanmalıdır.

Tavsiye Yazı: Havuz Bonesi Neden Kullanılır Faydaları Nelerdir?

Yaşam alanına özel ya da toplu kullanım için tasarlanan havuzlar da ilk olarak temel kazılır ve zemin inşa edilir. Özel olarak tasarlanan havuzlarda kişinin ihtiyaçlarına ve isteklerini uygun yapılmasının yanı sıra zeminin sağlam ve kaliteli malzemelerden yapılması da önem arz etmektedir. Temelde ne kadar sağlam yapılırsa ilerleyen zamanlarda yapılan bakımları ile birlikte havuzun dayanıklılığı da o kadar artacaktır. İnsanlar sağlıklı beslenmelerinin yanı sıra spor yaparak da kaliteli bir yaşam sürebilirler.

Yalnızca yaz aylarında tatil amaçlı değil tüm mevsimlerde kullanılabilen havuzlar hem spor amaçlı hem de rahatlamak için eşsiz bir aktivitedir. Bir yüzme havuzu tasarlanırken izinler alındıktan sonra toprağı kontrol etmeli ve havuzun kaba inşaatına başlanmalıdır. Havuz yapım çalışmalarında havuzu yapılacak olan zeminin etüt edilmesi gerekmektedir. Zemin etüt edildikten sonra yerin havuz yapılmaya uygun olup olmadığına bakılmalıdır. Zeminin uygun olduğuna kanaat getirildikten sonra uygun projeler çizilerek kişinin isteğine uygun çalışmalara başlanılır.

Havuz İnşaatı

Havuz inşaatı nasıl yapılır?

Eski zamanlara göre yüzme havuzu yapmak daha basit bir işlem olsa da hala pek çok denetim ve uygun projeler gerektirmektedir. Yüzme havuzları yapılırken havuzun eğimine göre toprak düzenlenir ve arazi altyapısı iyileştirilerek toprak sıkıştırılmaya başlanılır. İkinci aşamada ise drenaj altyapı vardır. Havuzun inşa edileceği bölgede yağmur ya da yeraltı suları tarafından zarar görmemesi için drenaj yapılması gerekilmektedir.

Dış demir kalıbı hazırlanan havuzun beton dökme işlemleri başlayarak tesisat işleri beton dökmeden önce tamamlanmalıdır. Havuzun altına tesisat döşendikten sonra beton atılarak sıva ve şap atma işlerine geçilmektedir. İzolasyon malzemesi uygulandıktan sonra havuz kaplamaya başlanılır. Havuz içerisine istenilen döşeme ve aydınlatmalar yapılmaktadır. E tipi kafesli tip armatürler kullanılarak tamamlanan döşeme ve aydınlatmalardan sonra ise yüzme havuzunun devridaim yapacak kısımları olan makine dairesi tamamlanmaktadır.

Havuz İnşaatı

Havuz içerisinde herhangi bir çatlak ya da sızıntı kalmaması için kontrol edilmelidir. Eğer yapılan işlemlerden sonra havuz içerisinde bir çatlak ya da sızıntıya denk gelin değilse izolasyon ile kapatılmalı ve aynı sorunun yeniden yaşanmayacağına emin olunmalıdır. Elektrik tesisat işlemlerinden sonra havuzun bakım ve test işlemlerine geçilmektedir. Havuzun tesisat işlemleri bittikten sonra su ile doldurulmalı havuz içerisinde su kaçağı ya da tesisatta bir kaçak olup olmadığı test edilmektedir. Yapılan testler sonucunda tesisatta ya da havuzda bir Kaçak olmadığı sonucuna varılır ise havuz doldurulur ve dezenfeksiyon işlemlerine başlanılır. Havuz bakımları yapıldıktan sonra kullanıma hazır hale gelir.

Havuz inşaatında dikkat edilmesi gerekilenler

Özel olarak yüzme havuzu yaptırmak isteyen bireylerin dikkat etmesi gereken bir diğer nokta ise hayallerindeki havuzu yaptırmadan önce hangi havuz tipini istedikleridir. Genellikle tercih edilen beton örme havuzlar çok fazla yer ve maliyet gerektirmektedir. Kısıtlı alan ve kısıtlı bir bütçeye sahip olan bireylerin uzun vadede o havuzun bakım ve onarım maliyetleri de göz önüne alındığında prefabrik havuz yaptırmaları daha maliyetlidir. Yüzme havuzları yapılırken en önemli detay yüzme havuzunun yapıldığı zeminin iyi bir şekilde etüt edilmesidir.

Havuz İnşaatı

Zeminin üzerine inşa edilmiş olan havuzlar maliyeti az olduğu için tercih edilmektedir. Zeminin içine inşa edilen havuzlar genellikle daha çok profesyonel amaçlar için kullanılmaktadır. Havuz yapımında kullanılan materyaller ekonomik güvenli sağlık açısından onaylı ve dayanıklı olmalıdır. Durgun su olan havuzlar kendilerini temizleyemedikleri için sağlıklı ve hijyenik bir şekilde kullanabilmek adına klor seviyesi ve ph derecesi gibi değerlere dikkat edilmesi gerekmektedir. Havuz bakım kimyasalları ile havuzlar belirlenen zaman aralıklarında dezenfekte edilmeli ve devridaim yapılmalıdır.

 

 

 

Whatsapp
ETBİS