Çim Neden Sararır, Sararan Çimlerin Bakımı
Çim neden sararır sorusunun cevabı çoğu insan tarafından merak edilir. Kimi zaman çimlerin rengi değişir ve sarı renkler ortaya çıkar. Çimleri iyi durumda tutmanın en önemli yolu düzenli ve uygun şartlarda bakım yapmaktır. Peki, çimlerde sararma nedeni nedir? Sararan çimlere nasıl bakım yapılmalı? Konuyla ilgili merak edilenleri açıkladık.
Çim Neden Sararır?
Çimlerini tekrardan yeşil, güzel ve bakımlı hale getirmek isteyenler çeşitli araştırmalar yaparlar. Çimlerinize bakım yaparak, eskisi gibi güzel görünmelerini sağlayabilirsiniz. Sararan çimlere bakım ipuçları hakkında bilgi vermeden önce çim neden sararır açıklayalım.
Bazı durumlarda çimler, sıcaklığın değişmesi sebebi ile sararır. Bundan dolayı çimlerin, bölgedeki iklime uygun şekilde seçilmesi önem arz eder. Diğer durumlarda ise sarımsı çim renginin nedeni böcek istilası olabilir.
Bazı böcekler çim kökleri ile beslenirken bazılar da yaprakların tüm güzelliğini emer. Bu durum ise çimlerin sararmasına sebebiyet verir. Bundan dolayı böcek ilacı kullanmak, toprağı iyi bir şekilde sulamak önem arz eder. Böylece istilacı böceklerden kurtulmak mümkün hale gelebilecektir.
Çimlerin sararmasına yol açan bazı mantar hastalıkları da bulunmaktadır. Bu tür gelişmelerde ise mantar sorununun yayılmasını önlemek için çeşitli tedbirler alınması gerekir. Daha sık sulama yapmak ve mantar önleyici ilaçlar tercih etmek, çimlerdeki mantar sorununu önleyecektir.
Ayrıca, çimlerinizi zamanında önce keserek, hastalıklara ve zararlılara karşı savunmasız bırakmış olabilir. Bu tür bir durumda ideal olan ise yazın çimleri büyütmek, bol ama çok sulamamak gerekir. Böylece çimleriniz sağlıklı bir şekilde uzayacak ve yemyeşil kalabilecektir.
Her çim çeşidinin cinsine göre sulama ve gübreleme gereksinimi farklı olabilir. Çim bakımı sırasında bu tür detayları unutmamalısınız. Çiminizin ihtiyacı olan bakımı sağlayarak, yeşil ve sağlıklı görünen çimlere sahip olabilirsiniz.
Çimlerin Sararma Nedenleri Nelerdir?
Çim neden sararır kısaca açıkladık. Çimlerin sararma nedenleri hakkında şunları söylemek de mümkün olacaktır:
İklimle Uyumsuz Çim
Bazı hallerde çim, yaşamaya alıştığı sıcaklıktaki değişim sebebi ile meydana gelen uykuda kalma süresinden ötürü sararır. Bundan dolayı çimlerin şehrinizdeki iklime göre seçilmesi önem arz eder. Çünkü bir bitkinin dayatılan iklime adapte olamaması, sararmasını ve gelişmemesini teşvik edebilir.
Evcil Hayvan İdrarı
Pek çok kişi bilmiyor ancak evcil hayvan idrarı da çimlerde ölü noktaların oluşmasına sebep olur. Bunun sebebi, kedi ve köpeklerin idrarında yer alan yüksek miktarlı nitrojen ve üre konsantrasyonudur. Bu da çimlerin sararmasına ya da ölmesine zemin hazırlar.
Aşırı Gübreleme
Çim neden sararır sorusunun bir başka cevabı da aşırı gübrelemedir. Aşırı gübreleme sonucunda çimler yanar. Özellikle de kusursuz bir çim yetiştirme konusunda zorluk yaşayanlar, gübrelemeye önem verir. Ancak gübreleme eyleminin aşırı olması, çimlerin çürümesi ile sonuçlanır.
Hastalıklar, Mantarlar ve Zararlılar
Bahçenizde, çim bakım rutininizde herhangi bir belirgin değişiklik yapılmadan aniden ölü noktalar ya da sararmamalar oluşmaya başladıysa, mantarlar, hastalıklar ve zararlılardan şüphelenebilirsiniz. Yaz aylarında çim köklerinde bu tür durumların oluşması çok yaygındır.
Çim neden sararır diyenler için şu bilgiler de önemli: Yaz mevsiminde çim kökleri ile beslenen çeşitli çekirge türleri vardır. Bunlar da çimlerinizin zarar görmesine neden olabilir. Yüksek sıcaklıklarda çimlerinizin bakımsız ve aşırı nemli olması, kontrolsüz bir biçimde yayılan bazı hastalıklara ve mantarlara da davetiye çıkarır. Dolayısıyla mantar ve zararlılar için ilaç kullanarak, çimlerinizin sağlıklı kalmasını mümkün kılabilirsiniz.
Sararan Çimlerin Bakımı Nasıl Olmalı?
Çim neden sararır açıkladık. Şimdi de sararan çimlerin bakımının nasıl yapılması gerektiğinden söz edelim. Öncelikle ilk önemli adım ilaçlamadır. Çimleriniz sararmış ise mutlaka ilaçlama yapmalısınız. İlaçlama sayesinde çimlerdeki mantar, bakteri ve hastalık durumu yok edilebilecektir. Bu sayede çimlerin eskisi gibi yeşil bir şekilde uzaması mümkün olabilecektir.
Çimlerinizde yatay büyümeyi teşvik etmek için çim biçme makinesi ile çimleri biçmelisiniz. Çimlerin yüksekliği ortalama 7 cm olduğunda yeniden biçme işlemi gerçekleştirmelisiniz.
Sıcak aylarda çimleri biraz daha yüksekte bırakmak, toprağın nemini daha iyi koruyacağından dolayı sizlere çok yardımcı olur. Çok sık olarak çimleri kesmemelisiniz. Aksi durumda çimin besin rezervleri tükenebilir. Bu da doğal olarak zararlıların ve hastalıkların ortaya çıkması demektir. Sabahın erken dönemlerinde çimlerde büyük miktarda çiy bulunur. Özellikle de bu saatlerde çimleri biçmemelisiniz. Çim biçerken her seferinde kesim yönünü değiştirmelisiniz. Son olarak; kaliteli çim gübresi kullanmayı da unutmamalısınız.