Havuzlar Emsale (İnşaat Alanına) Dahil Midir?
Havuzlar emsale dahil midir sorusunun cevabı, havuz yaptırmak isteyenlerin merak ettiği detaylardan biridir. Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğine göre belirlenen bu husus, inşaatçıların ve vatandaşların ilgilendiği bir nokta olarak dikkat çekiyor. Peki, emsal hesabına havuzları da dahil etmek gerekir mi?
Havuzlar Emsale Dahil Midir?
Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği, hangi yapıların emsale dahil olup olmadığını belirler. Son gelen değişikliklerle beraber havuzun net alandan çıkarıldığı açıklandı. Yönetmelik değiştiği için havuzlar emsal yerine %30’a dahil olacak.
Site, yazlık ve villa projelerinde tercih edilen yüzme havuzları, artık inşaat alanı olarak açıklanan emsal hesabına dahil edilmiyor. Yapılan düzenlemeye göre havuzlar emsale dahil değil. Bu da demek oluyor ki, açık yüzme havuzu, taban alanı ve emsal hesabında yer almamaktadır. Yani havuzlar emsal harici kabul edilmektedir.
Emsal Hesabı ve Havuzlar
Havuzlar emsale dahil olmamaktadır. Bununla beraber emsale dahil olmayan pek çok alan var. İmar planlarında hangi yerlerin emsal hesabına dahil edileceği ile ilgili çeşitli bilgiler yayınlanır. Hem yapı sahipleri hem de yetkililer ve müteahhitler, emsale dahil olmayan alanlarla ilgili yeterince bilgi sahibi olmalılar.
Emsal hesabı, inşaatın sınırlarını belirlemektedir. Bu hesap yapıdan yapıya fark gösterir. Yükseklik, genişlik ve derinlik gibi birçok ayrıntı, emsal hesabına doğrudan etki eder. Emsal hesabı gerçekleştirilirken ilgili katların alan toplamının arsa parsel alanına oranı alınır. Bu, kat alanı sayısı şeklinde de bilinir. Ayrıca alan oranında kullanılan tutarlar 0.20-3.0 şeklinde değişiklik göstermektedir.
Hangi alanların emsal hesabına girip girmeyeceği esasen teknik bir hesaplama doğrultusunda anlaşılmaktadır. Fakat binaların yalnızca katlardan ibaret olmadığı düşünülünce, hangi yerlerin bu emsal hesabına dahil edilmemesi gerektiği de yönetmelikler ile açıklanmış durumdadır. Buna göre asansör boşluğu, yangın merdiveni gibi alanlar emsal hesabında yer almamaktadır. Havuz emsale dahil olmadığı için havuzlar da emsal hesabı dışında kalmaktadır.
Emsale Dahil Olmayan Alanlar Hangileri?
Kanunlar ve yönetmelikler ışığında emsale dahil olan ve olmayan yerler belirlenir. Emsale dahil olmayan alanlar ise şu şekilde açıklanabilir:
- Havuzlar
- Yangın Merdivenleri
- Mescit
- Su Depoları
- Yakıt Depoları
- Su Sarnıcı
- Kazan Dairesi
- Sahanlıklar
- Işıklıklar
- Çöp Bacaları
- Bacalar
- Şaftlar
- Asansör Boşlukları
- Otoparklar
- Sığınaklar
- İstinat Duvarları
- Kanopiler
- Giriş Saçakları
- Avlular
- Çatı Terasları
Yukarıda saydığımız alanlar emsale dahil olmaz. Emsal hesabı gerçekleştirilirken ilgili alanların çoğunun konumlandığı binalarda çok dikkatli olmak lazımdır. Teknik hesabın muhakkak uzman kişiler tarafından yapılması gerekir. Bu hesapta yanlışlık olmaması son derece önemlidir. Aksi durumda yapı denetim şirketleri ve yerel yönetimlerin gerçekleştireceği kontrollerde sorun çıkabilir. İnşaatın hızlı şekilde başlaması ve verimli bir biçimde iş güvenliği kurallarına uyulması için emsal hesaplama işlemlerinin de doğru olarak yapılması gerekmektedir.
İnşaatlarla ilgili teknik hesaplamalar yaparken inşaat mühendisleri ve mimarlardan da destek alınması gerektiği hukuken de istenmektedir. Havuzlar emsale dahil olmadığından, havuz yaptırmak istediğinizde de aynı durum geçerlidir. Bundan dolayı herhangi bir inşaata başlamadan evvel bütün yasal mevzuat taranmalıdır. Gereken hesaplamaların ise eksiksiz şekilde yapılmasına özen gösterilmelidir. Yapı inşasına uygunluğun kontrol edilmesi, problemsiz bir süreç deneyimi elde etmenize olanak tanıyacaktır.
Tüm bunlardan dolayı teknik bakımdan bütün kriterler karşılanmalıdır. Ve en önemlisi de yapının deprem yönetmeliğine uygunluğu kontrol edilmeli, emsal hesaplama işlemleri de doğru olarak yerine getirilmelidir. Havuzlar emsale dahil değildir demiştik. Bu sebeple de havuz yaptırmak istediğiniz zaman mutlaka uzmanlardan destek almalısınız.
Havuz Yaptırırken Bunları Unutmayın
Havuzlar emsale dahil mi değil mi açıkladık. Şimdi de havuz yaptırırken dikkat edilmesi gerekenlerden söz edelim. Bunlar:
- Havuz alanı göz önünde bulundurulmalı ve buna uygun bir şekilde statik proje tasarlanmalıdır. Havuz betonarmesi de bu detay ışığında yapılmalıdır.
- Havuzun konumu, mümkün olduğu kadar maksimum güneş görecek biçimde ayarlanmalıdır. Havuz, güneşi öğleden sonra yeteri oranda almalıdır.
- Yakın çevrede ağaçlar olmamalıdır. Sebebi ise ağaçların köklerinin havuz yapısına zarar verme ihtimalidir. Aynı zamanda dökülen yapraklar da havuz suyunun rengini değiştirebilir.
- Havuzun bulunduğu yerde rüzgar kırılması elde edilmelidir.
- Betonarme bölümün belirlenmesinde statik gereklilikler sağlanmalı ve kaplama malzemesi de özel olarak seçilmelidir.
- Havuz cephesi derinliği ve denge deposu da büyük bir titizlikle hesaplanmalıdır. Bu sayede ileride yaşanabilecek problem ihtimali ortadan kalkmış olur.
- Havuz suyunun taşmaması ve havuzun düzgün temizlenebilmesi amacıyla havuz eğimine dikkat edilmesinde fayda vardır.