l
Bahçe Havuz
Sepet 🛒 ₺0Giriş
☎ 0 (850) 255 09 53

Havuz Şoklama Nedir, Nasıl Yapılır?

Havuz şoklama, okside etkisi bulunan bileşen ya da bileşenlerin karışımlarının havuz sularına eklenmesi işlemine denmektedir. Buradaki amaç ise kloraminleri ve diğer istenmeyen maddeleri imha etmektir.

Havuz Suyu İlaçlama ve Havuz Şoklama

Havuz Şoklama

Havuzun berrak ve suyunun kristal olması, ilgili havuzun temiz olduğunu kanıtlamaz. Bu yüzden de içindeki bütün mevcut mikro organizmaları yok etmek amacıyla suyun dezenfekte edilmesi şarttır. Havuz şoklama işlemi bu aşamada devreye girer. Havuz suyu şoklamada en yaygın şekilde kullanılan bileşen ise sodyum hipoklorit sıvı klor olmaktadır.

Havuzun suyuna klor eklendiğinde bir kısmı sudaki kirleri yok etme işleminde kullanılır. Yararlı klor olarak suda kalan miktar, yüzücüler ya da rüzgar tarafından taşınan yeni kirlere karşı etkili olmaya hazırdır. Yararlı dezenfektan serbest klor şeklinde isimlendirilir. Serbest klorun havuz suyunda izin verilen maksimum konsantrasyonu üç ppm şeklindedir.

Serbest klorun yüzücü bireyler aracılığı ile suya gelen amonyakla reaksiyonu sonucu oluşan ve dezenfektan etkisi bulunmayan kloraminlere ise bağlı klor adı verilir. Havuz suyundaki bağlı klor ve serbest klor birleşimine de toplam klor denmektedir.

Havuz Şoklama Neden Önemli?

Havuz Şoklama

Havuz suyuna klor eklendiği zaman klor bileşenleri bakteri, virüs ve diğer zararlı maddeler ile birleşmektedir. Ardından onları yok etmektedir ve kloraminleri meydana getirmektedir. Bu maddeler, görevini tamamlamış ölü klor maddeleri olmaktadır. Klorun birey sağlığına zararlı olan bölümü işte bu kloraminlerdir. Bunlar artık işe yaramamaktalardır. Bundan dolayı havuz şoklama son derece önemli bir işlem olarak karşımıza çıkmaktadır. Klor kokusunun hissedildiği zamanlarda, esasen suda yer alan değil, okside edilmiş kloraminlerin kokusu fark edilir.

Havuz Şoklama Kimyasalları Nelerdir?

Havuz Şoklama

Havuz şoklama söz konusu olduğunda kullanılan kimyasallar da önem arz eder. Piyasada bulunabilecek üç farklı türde şoklama kimyasalı vardır. Bu kimyasallar şunları içerir:

Havuz Şoklama Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Havuz Şoklama

Havuz şoklama işleminde dikkat edilmesi gereken detaylar:

Havuz Şoklama Nasıl Yapılır?

Havuz şoklama yapılırken daima klor suya ilave edilerek uygulama gerçekleştirilmelidir. Su, klorun üstüne eklenmemelidir. Bu uygulamada sıcak su, şok bileşenini soğuk sudak çok daha iyi çözer. Bundan dolayı aşırı miktarda soğuk su kullanılmaması gerekir. Klor, suda güzel bir şekilde karıştırılmalıdır. Bu işlem için temiz bir sopa ya da ahşap bir çubuktan yararlanılabilir.

Havuza klor eklemesi yapılırken homojen bir şekilde klorun dağılmasına dikkat edilmelidir. Bunun için havuzun çevresinde kovayla yavaş bir şekilde dolaşılmalı ve eşit düzeyde dökerek işlemin tamamlanması sağlanmalıdır.

Havuzun Şoklanması Hakkında Diğer Önemli Detaylar

Havuzda şoklama pek çok avantajı beraberinde getirir. Klorlama, suyu otomatik olarak dezenfekte eder ve daha temiz hale getirir. Elektroliz işlemiyle üretilen klor daha doğaldır ve gözlerde ve mukoza zarlarında daha az tahrişe neden olur. Ayrıca havuz suyunun tipik koku ve tatlarının kaybolmasını sağlar. Suda sabit ve kesin bir oranda çözündüğü için havuzunuzda saf bir dezenfektan gücü oluşturur ve bu sayede dezenfeksiyon işlevini daha etkin gerçekleştirir. Havuz şoklama işlemi ile bütün kirletici elementler ortadan kaldırılır.

Havuz şoklama, sudaki kirle mücadele etmek için havuza normalden daha fazla miktarda klor dökülmesinden oluşur. Yüzme havuzlarına her mevsim başlangıcında şok uygulama yapılması tavsiye edilir. Bu nedenle en ideali ilkbaharda veya yaz başında yapmaktır. Şok klorlama işlemini tamamlamak için ideal zaman, güneşin battığı zamandır. Bu sayede güneş ışınları kimyasalları etkilemeyecek ve klorun buharlaşmasını engelleyecektir.

Havuzda şoklama söz konusu olduğunda havuzu tekrar kullanabilmek için beklemek oldukça değişkendir. Bu, diğerlerinin yanı sıra havuzun önceki durumuna, kullanılan klor markasına ve kullandığımız miktarlara bağlı olacaktır. İdeal olan ise havuza girmek için en az sekiz saat beklemektir. Fakat tam bir gün beklenmesi de önerilmektedir. Havuz şoklama etkisini gösterene kadar, kullandığınız kimyasalın markasına ve türüne de bağlı olarak makul bir süre geçebilir.

Whatsapp
ETBİS