Havuz Derzi Nedir, Kaç Saatte Kurur, Fiyatı?
Havuz derzi, havuzla ilgili en önemli ayrıntılardan biridir. Havuzlar, yapıları gereği sürekli olarak suyla temas eden sistemlerdir. Bununla beraber su basıncına da maruz kalırlar. Hijyenin önem arz ettiği bu alanlar, eğlence ve serinleme maksadıyla sıklıkla tercih edilir. Suyla dolu olan havuzlar, yapım aşamalarında birçok ayrıntıya dikkat gerektirirler.
Havuzlar kullanıma açılmadan evvel yapım aşamasında estetik görünüm ve hijyen şartlarının karşılanması bakımından büyük bir titizlikle inşa edilmelidir. Periyodik kullanıldıklarında da rutin olarak bakım işlemlerine tabi olmalılar. Bu bağlamda havuzlar için derz yapımı, dikkate alınması gereken detaylardan biridir. Havuz derzi yapılırken çeşitli detaylara dikkat etmekte yarar vardır. Böylelikle hoş görünümlü, hijyen ve eğlence gereksinimlerini karşılayan bir havuz deneyimi söz konusu olabilecektir.
Havuz Derzi Yapılmadan Önce Bilinmesi Gerekenler
Havuz derzi yapmadan önce şunları dikkat etmek gerekir:
- Fayans yapıştırılma işlemi yapılmadan önce fayansların uygulanacağı zeminin şap işlemleri düzgün bir şekilde atılmalıdır. Aksi durumda fayans yapıştırmak için kullanılan yapıştırıcı bileşen boşa harcanmış olacaktır.
- Derz harcında bir ürün yirmi beş kilogram gelir. Bu dört metrekarelik zeminin yapıştırılmasına olanak tanır. Düzgün atılan zemin şapı bu durumu etkileyen en mühim unsurlar arasında bulunmaktadır.
- Bir torba fayans yapıştırıcısına ortalama olarak altı ila altı buçuk litre kadar su eklenmelidir. Toprak tam anlamıyla yok oluncaya dek iyice karıştırılmalıdır. On ila on beş dakika kadar harcın dinlendirilmesi sağlanmalıdır.
- Bu aşamada her markanın gerektirdiği dinlenme süresi değişiklik göstermektedir.
- Kenar bölümler yapıştırıldıktan sonra fayans kesme ekipmanıyla fazla alanlar alınır. İnsanlara zarar gelmeyecek biçimde keskin bölümler düzeltilir.
- Havuz gibi sürekli olarak ıslak olan zeminlerde fayans yapıştırma işlemi yapmadan evvel zemine muhakkak su izolasyonu yapılması gerekir.
- Fayans döşemesinde ilk olarak dikey bölümler döşenmelidir. Sonrasında da yatay bölümlerin fayans döşemeleri yapılmalıdır.
- Fayansların doğru bir şekilde yapışmasını desteklemek için dikey bölümler mastar ile teraziye alınmalıdır. Sonrasında da yapıştırıcı bileşenin yüzeye eşit biçimde yayılması sağlanmalıdır.
- Fayans parçaları yapıştırılıp ara bölümlerine derz artısı konulmalıdır. Plastik bileşenli bir tokmak yardımı ile hafif bir şekilde güç uygulanmalıdır. Bu aşamada ustalık önem arz eden bir noktadır.
Havuz Derzi Nasıl Yapılır?
Havuz derzi yapımı diğer derz uygulamalarından pek farklı olmayan bir işlemdir. Yine de incelik ve ustalık gerektirdiğini belirtmemiz şarttır. Bu sebeple de havuz derzi yapımında profesyonel olan ekiplerden destek almak önemli bir husustur. Havuz derzi yapımında şunlara dikkat etmek gerekir:
- Havuzlardaki fayans aralarına standart şekilde uygulanan derz aralığı 3 mm olmaktadır. Bu miktar bazı hallerde iki, dört veya beş mm kadar olabilir. Bu, havuzun durumuna ve fayanslara göre değişiklik göstermektedir.
- Hazırlanan derz harcı mutlaka yoğurt kıvamında olmalıdır. Yoksa iyi bir derz uygulamasından söz edilemez.
- Elde edilen derz harcı karoların üstüne dökülür. Bu noktada gereken diğer malzemeler arasında kauçuk silecek ya da derz malası yer alır. Son aşamada da bir süngere gereksinim duyarsınız. Derz malasıyla hiç boşluk bırakmayacak biçimde bütün karo aralarına derz harcını uygulayınız. Bu sayede karo araları iyi bir şekilde derz harcı ile dolacaktır. Uygulama sırasında malayı sağa sola hareket ettirerek harcın dağılmasını sağlayabilirsiniz.
- Bütün karolara uygulama yapıldıktan sonra on beş dakika kadar bekleyin. Nemli bir sünger ya da bez ila fayansların üzerini temizlemelisiniz.
Havuz Derzi Ne Kadar Sürede Kurur?
Havuz derzleri genel olarak on beş dakika gibi bir sürede kurur. Süre sonunda fayansların üzerindeki harçlar temizlenmelidir.
Havuz Derzi Fiyatı Nedir?
Havuz derzi fiyatları, uygulama yapılacak havuz büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Yine de bütçe dostu fiyatlar ile havuz derzinin yapımı söz konusu olabilmektedir.
Havuz Derzi Neden Önemlidir?
Derz yapımı basit bir uygulama gibi görünebilir. Ancak, bu uygulama betonun korunmasını, su basıncından kaynaklanan problemleri ciddi oranda önler. Havuz derzi, ustalık ve maharet gerektiren bir işlem olduğundan, alanında uzman kişiler tarafından yapılmalıdır.
Havuzun iyi durumda kalması ve herhangi bir probleme yol açmaması adına düzenli olarak derz yapılması gerekir. Derzin pürüzsüz bir şekilde yapılması ise mantar ve yosun oluşumunun da önüne geçtiği için hijyen bakımından da önemlidir. Düzenli olarak havuz derzi bakımı gerçekleştirilerek, havuzunuzun iyi durumda kalmasını sağlayabilirsiniz.