Yosun Nedir?
Yosun nedir sorusu sıklıkla sorulur. Yosunlar briyofit bitkilerinin çoğunu oluşturur. Basit yapılı küçük bitkilerdir. Ayrıca iletken damarları, çiçekleri ve tohumları yoktur. Yosunlar dünyanın hemen her yerinde, hatta donmuş bölgelerde bile bulunabilir.
Yosun Nedir? Ne Anlama Gelir?
Yosun nedir? Yosun, gezegenin nemli bölgelerinde yaşayan ve üremesi çok kolay olan bir bitki türüdür. Gezegenin ekolojik dengesinin anahtarı olan çok özel niteliklere sahiptir. Büyümek için kaya gibi yüzeylere yaslanmaları gerekir çünkü kendi kök sistemleri bulunmaz.
Yosunlar kökleri, gövdeleri, damarları olmayan bitkilerdir. Bu sebeple damarsız bitkiler olarak sınıflandırılırlar. Bu, su ve besinleri dağıtma olanağına sahip olmadıkları için çok temel bir iç işleyişi yönettikleri anlamına gelir. Yosunlar hayatta kalabilmek için doğal ortamlarında buldukları kaya gibi yüzeylere yapışırlar. Daha fazla kentsel mekânda ancak doğru tasarımlar ile bunları duvarlarda görmek yaygındır.
Yosun Neden Var?
Yosun nedir açıkladık. Peki, yosun neden var? Doğal ortamında yosun, yağmurun sağladığı nem seviyesinin korunmasına destek olan değerli bir kaynaktır. Bunun sebebi, büyüdükçe besin maddelerini korumalarına da olanak tanıyan dolgulu bir yüzey oluşturmalarıdır.
Yosun aynı zamanda dekoratif amaçlara da hizmet edebilir. Aslında bahçe tasarımında mekanları güzelleştirdiği için buna yer verilmesi çok yaygındır. Yosunlar çok sayıdadır ve on bir bine kadar türü vardır. Bunlar çok benzer özelliklere sahip olmalarına rağmen onları farklılaştıran unsurlar bulunur.
Yosun, sporlar yoluyla uygulanan cinsel üreme sürecinin sonucu ile oluşur. Bunlar yerleşmek için uygun bir yer bularak, yüzeyi hızla kaplayabilecek yeni yosunların oluşumunu başlatırlar.
Özellikleri Bakımından Yosun Nedir?
Yosunlar nemli ve gölgeli ortamlarda yaşar. Toprak, kayalar, ağaç gövdeleri gibi farklı yüzeylerin altında ve hatta duvarların üzerinde bile büyüyebilirler. Bazı yosun çeşitleri geniş alanları kaplayan gerçek yeşil halılar oluşturur. Thallus adı verilen yosunun gövdesi üç bölümden meydana gelmektedir: rizoitler, kauloidler ve filloidler.
- Rizoitler bitkiyi alt tabakaya sabitler ve gelişimi için gerekli olan su ve mineral tuzlarını emer. Yosunların gerçek bir kök yapısı yoktur
- Kauloid, filodların ayrıldığı küçük bir gövdeden oluşur.
- Filodlar fotosentezden sorumlu yapılardır, yosun yapraklarını temsil ederler.
Yosun gövdesinde suyu emecek, hatta bitkinin daha uzak kısımlarına taşıyacak özel bir organ yoktur. Bu durum büyümelerini sınırlar. Bu yüzden yosunlar her zaman küçük ve alçaktır. Yosunlar, ekolojik ardıllık sürecinde ortaya çıkan ilk bitkilerdir. Çünkü çıplak yüzeylerde koloni kurma konusunda uzmanlaşmışlardır. Yosunlar toprağı diğer bitkilerin gelişmesi için hazırlar.
Yosunların temel özelliği, yüzeylere yapışmalarına yardımcı olan çok az kök üreten, damarsız bitkiler olmalarıdır. Sahip olduğu diğer özellikler şunlardır:
- Kökeni: Eğrelti otlarıyla birlikte dünyanın en eski bitkilerinden biridir. Esasen daha karmaşık bitki türlerinin geliştirilmesi bunlara dayanmaktadır.
- Fotosentez: Fotosentez yapma kapasitesine sahip olan ve karakteristik yeşil rengini klorofil varlığına borçlu olan bitkilerdir.
- Ortam: Yüksek nem oranına sahip ortamlarda bulunmaları gerekir. Tercihen deniz seviyesinden 1.500 metrenin üzerindeki alanları sever.
- Boyut: Mesela ağaçlarda olduğu gibi bir destek yapısına sahip olmadıkları için dikey olarak değil yatay olarak büyüyen küçük bitkilerdir.
- Üreme: Dişi ve erkek yosunlar için tanımlanmış cinsel kısımlar aracılığıyla cinsel üremeyi kullanırlar.
Yosun nedir diyenler için şunlar da önemli: Yosun, onu bitki dünyasında dikkat çekici kılan iki özelliğe sahiptir: suyu emme ve besin maddelerini tutma yeteneği. İlk durumda yağmurlardan alınan nemin korunmasını sağladığı için ekolojik denge açısından elzem olan bir işlemdir.
Bu sayede dünya üzerinde yosunların bulunduğu alanlar doğal koşullarının kalıcılığını sağlayabilmektedir. Diğer taraftan yağmur sonrası oluşan su akıntılarının ortamda bulunan bütün besin maddelerini alıp götürmesini engeller.
Yosunların Çoğalması
Yosunlar cinsel olarak ürerler. Yani hem erkek hem de dişi cinsel organların varlığına sahiptirler. Kadın cinsel kısmına archegonium, erkek kısmına ise anteridyum denir. Ayrıca yosunların haploid ve diploid olmak üzere iki faza sahip olduğunu bilmek gerekir.
Yosun nedir merak edenler için bu bitkilerin çoğalmasından da bahsedelim. Yosunların erkek veya dişi bitkileri vardır, dioiktirler. Erkek yosun, su yoluyla archegonium’a ulaşan erkek gametleri üretir. Archegonium içinde bir dişi yumurta hücresini döller ve zigot oluşur.
Zigot gelişerek embriyoya dönüşür. Embriyo aynı zamanda gelişir ve filodların ucunda yer alan, yosunun geçici bir yapısı olan sporofiti meydana getirir. Sporofit, sporların mayoz bölünmeyle üretildiği sporangia’yı barındırır. Sporlar çevreye salındığında yaşam döngülerini yeniden başlatırlar.