Yasemin Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?
Yasemin çiçeği çok uzun yıllardır aramızda olan masumluğu temsil eden bir çiçektir. Bulunduğu ortamda zarif görünüşü ve ipeksi yapısı ile dikkat çeken Yasemin çiçeği aynı zamanda kokusu ile de insanları büyülemektedir.
Mitolojik hikayelerde kendine bolca yer bulan Yasemin çiçeği, yalnızca geceleri açması sebebiyle pek çok hikayeye konu olmuştur. Yasemin çiçeği, geçmişten günümüze pek çok çeşide sahiptir. Yasemin çiçeği yetiştirirken önce uygun Yasemin çiçeği türü belirlenmelidir.
Yasemin Çiçeği
Çoğu Yasemin çiçekleri asma ya da kafes ortamında daha kolay büyümektedir. Aynı zamanda Yasemin çiçeği yetiştirirken bazı özellikler göz önünde bulundurularak bakımı dikkatli yapılmalıdır.
- Yasemin çiçeği ilkbahar ve yaz aylarında nemli toprağı sever.
- Yasemin çiçeğinin sağlıklı olabilmesi için nem oranı yüksek olan topraklar tercih edilmelidir.
- Yasemin çiçeği en fazla güneşi seven bitkilerden birisidir
- Gün içerisinde Yasemin çiçeğinin 4 ile 5 saat kadar güneş gördüğünden emin olmamız gerekmektedir.
- Tropik bir bitki olan Yasemin çiçeği çiçek açtıktan sonra serin bir ortamda yaşamına devam eder.
- Yasemin çiçeği çiçek açtıkları zaman aşırı derecede suya ihtiyaç duyarlar.
- Hafif kumlu ve humuslu derin topraklarda iyi gelişim gösterirler.
- Yasemin çiçeği çiçek açtıktan hemen sonra ince ve eski saplarının budanması gerekmektedir.
- Yasemin çiçeğine mutlaka yılda iki kez gübrelerseniz daha iyi sonuçlar alacaksınız.
Yasemin Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?
Yasemin Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Yasemin çiçeğini çoğaltmak diğer bitkileri çoğaltmaktan biraz daha zordur. Yasemin bitkisi yaz aylarının sonuna doğru çelikler üretmektedir. Yasemin bitkisinde ortaya çıkan bu çelikler Yasemin’den ya da kökünden alınan çoğaltmak için kullanılan parçalara denmektedir.
Keskin bir makas yardımıyla tepe kısmından 10-15 santim uzunluğunda kesildikten sonra su içerisinde 4 hafta köklendirilir. Köklendirme işlemi tamamlandıktan sonra ekim işlemine geçilebilmektedir. Yasemin çiçeği çoğaltılırken kesici aletin steril olmasına dikkat edilmelidir.
Yasemin Çiçeği Ne Zaman Açar?
Yasemin çiçeğinin özellikle geceleri açması onu destansı hikayeleri konu etmiştir. Yasemin çiçeği Himalayalar’da yetişen tropik bir çiçektir. Suyu çok sevmesi ile de tanınan Yasemin çiçeği özellikle nemrut toprakta daha iyi verimli olmaktadır.
Yasemin çiçeği genel olarak ilkbahar mevsiminde çiçek vermektedir. Yaz aylarında ise verimi zirveye ulaşmaktadır. Sonbahara kadar çiçek vermeye devam etmektedir. Yasemin çiçeği genellikle geceleri açmaktadır. Hoş bir kokuya da sahip olan Yasemin çiçeği çeşitliliğe bağlı olarak krem, beyaz ve sarı renklerden oluşmaktadır.
Yasemin Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?
Yasemin Çiçeği Ne Zaman Budanır?
Yasemin çiçeğinin kontrollü bir şekilde büyümesi ve verimli bir şekilde çiçek açması için budama büyük önem arz etmektedir. Yasemin çiçeğinde budama ise ilkbahar mevsimlerinde yapılmaktadır. İlkbahar mevsimlerinde Yasemin çiçeği yavaş yavaş yapraklarını dökmeye başlar. Yapraklar dökülmeye başladıkça verimi arttırabilmek için budama işlemi yapılmalıdır.
Ayrıca Okuyabilirsiniz: Bahçıvan Kebabı Tarifi Tüm Detaylar ve Püf Noktalar
Yasemin Çiçeğinin Anlamı Nedir?
Yasemin çiçeği Akdeniz ikliminde yaşamaktadır. Mis gibi Bahar kokusu ile dikkat çeken Yasemin çiçeği yanından geçtiğiniz anda dahi kendisini belli etmektedir. Yasemin çiçeğine saflık ve duruluk olarak da bakılmaktadır.
Yasemin çiçeği Afrika ve Avrupa’da 200 kadar türe ulaşmıştır. Yasemin çiçeği geçmişten günümüze güzelliği ve çekiciliği temsil etmektedir. Pek çok mitolojik konularına da ders olan Yasemin çiçeği aynı zamanda masum duyguların ifade edilmesinde de kullanılmaktadır. Sarı renkli Yasemin çiçekleri, bolluk ve sevinci ifade ederken kırmızı renkli Yasemin çiçekleri ise aşkı ve sevgiyi anlatmaktadır.
Yasemin Çiçeğinin Özellikleri
Yasemin çiçeği aydınlık ve havadar yerlerde yaşamaktadırlar. O yüzden Akdeniz ikliminde sıklıkla görülmektedirler. Saflığı ve masumluğu temsil eden Yasemin çiçeği, güzelliği ile de dikkat çekmektedir. Ancak Yasemin yetiştirirken dikkat edilmesi gerekilen huşular bulunmaktadır.
- Yasemin çiçekleri genellikle toprak seçmeyen uyumlu olan ancak nemli toprağı fazla seven bitkilerdir.
- Yasemin çiçekleri özellikle haziran ve eylül ayıları arasında mis kokulu çiçekler açmaktadır.
- Yasemin çiçekleri tam ışık sevmemekte ancak güneşsiz de yaşayamamaktadır.
- Yasemin çiçekleri eğer çok fazla sıcakta kalırsa çiçek vermezler.
- Yasemin çiçekleri için belirlenen ideal ışık ve sıcaklık 4 saat olarak belirtilmiştir.
- Yasemin çiçeği aynı zamanda bol suyu sevmektedir.
- Yasemin çiçeklerinin saksıları özellikle ilkbahar aylarında değiştirilmelidir.
- İlkbahar mevsiminde budama yapıldığında yeni dalların gelişimi daha güzel olmaktadır.