l
Bahçe Havuz
Sepet 🛒 ₺0Giriş
☎ 0 (850) 255 09 53

Tuz Gölü Nerede? Hangi ilde? Detaylı Rehber

Tuz Gölü, 14.09.2000 tarih ve 2000/1381 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak tespit ve ilan edilmiştir. Türkiye’nin ikinci en büyük gölü ve dünyanın en tuzlu ikinci gölüdür. Flamingo ve Allı Turna gibi kuşların ölümleri ile de sık sık adından bahsettiren göl, Türkiye’nin neredeyse %40’lık tuz ihtiyacını karşılamaktadır. Tuzlu göller genelde endemik türlere ev sahipliği yapmazken Tuz Golü ise endemik tür açısından bir hayli zengindir.

Tuz Gölü Türkiye’nin Neresinde?

Tuz Gölü, Türkiye’nin Konya ili, Cihanbeyli ilçesi, Gölyazı Mahallesi’ne bağlıdır. Ayrıca Ankara, Konya ve Aksaray illerinin kesiştiği bölgede yer almaktadır.

Göl ve çevresinde yaklaşık olarak 38’e yakın endemik tür bulunmaktadır. Tuz Göleti, platolar arasında gömülmüş bir tektonik çukurun en derininde yer almaktadır. Yüzyıllar boyunca flamingoları ev sahipliği yapmıştır. Uzun yıllar boyunca Türkiye’nin tuz ihtiyacını da karşılayan bu göl çeşitli kuş türlerine de ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle fotoğraf çekimleri için de sıklıkla tercih edilen gölümüz kış aylarında doğa harikası bir manzaraya sahiptir.

tuz gölü

Özellikleri

Konya Tuz Gölü yaz ve kış bütün mevsimlerde yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken mekanlardan birisidir. Bu ilginç göl, dışarıya akıntısı olmayan kapalı havza göllerinden birisidir. Yoğun yağışa rağmen beslenme kaynaklarının zayıf olduğu açıklanmıştır. Uzmanlar yapmış oldukları değerlendirmede Tuzgolu’nde yağışın az olduğunu göle su getiren akarsuların olduğunu açıklamışlardır.

Yaz aylarında yağışların az olması ile birlikte TuzGölü’ndeki su miktarı azalmaya başlamaktadır. Özellikle Ağustos ayında büyük bir ölçüde kurumaktadır. Gölün içerisinde çok fazla miktarda tuz olması buharlaşmayı etkilediği için tortulaşma da meydana getirmektedir. 2001 yılından bu yana özel koruma alanı ilan edilmiştir. Tuz göl ve çevresi flamingo kuşlarının ana üreme bölgelerinden birisi olmaktadır. Aynı zamanda Sakarca Kazı’nın da ikinci en büyük üreme merkezlerinden birisidir.

tuz gölü

Tuz Gölü’nde Yüzülür Mü?

Her yıl ziyaretçi akınına uğrayan göl için en çok merak edilen sorulardan birisi de Tuzlu Gölü’nde yüzülüp yüzülemeyeceği olmuştur. Ancak bu göl yüzülecek formda göllerden birisi değildir. Dolayısıyla Tuz Gölü’nde yüzülmez ancak ayaklarınızla girebilir ve dolaşabilirsiniz. Gölün içerisinde yararlı milyonlarca mineral bulunmaktadır. Yapılan araştırmada göl içerisinde bulunan bu minerallerin saç dökülmelerini azalttığı ve eklem ağrılarını hafiflettiği ortaya çıkmıştır. Cevap: Hayır.

Ayrıca Okuyabilirsiniz: ODTÜ Yüzme Havuzu Detaylı Rehber 2022

Bunların yanı sıra ayaktaki kötü kokuları giderir, kulunç oluşumunu engeller, egzama ve çeşitli çatlamalar için de tercih edilmektedir. Tuz Gölü’ndeki suyun seviyesi değişmemektedir. Ne kadar ileriye giderseniz gidin göldeki su seviyesi ayak bileğinizi geçmeyecektir. Her yıl ziyaretçi akınına uğrayan gölünün çevresine bolca ziyaretçiler için tesisler yapılmıştır. Tesis içerisinde ziyaretçiler için doğal ürünler satılmaktadır.

Tuz Gölü Ücretli Mi?

Tuz göl tesisleri ülkemizin en az yağış alan bölgelerinden birisi olmaktadır. İçerisinde bolca mineral bulunan tuz gölüne şifa bulmak isteyenler ve ziyaret etmek isteyenler sıklıkla gitmektedirler. Burada dolaşmak ve fotoğraf çektirmek isteyenler de sıklıkla gitmektedirler. Dilediğiniz gün ve saatte göle gidebilir ve ziyaretinizi gerçekleştirebilirsiniz. Gölü ziyaret etmek ya da bu alanda çıplak ayak ile dolaşmak için herhangi bir ücret alınmamaktadır.

tuz gölü

 Tuz Gölü Hangi İlde?

Tuz Gölü, Ankara, Konya ve Aksaray illerinin sınırlarında yer almaktadır. Konum itibariyle Aksaray Merkez’e daha yakındır. Araç ile gidildiğinde bir saatlik mesafede yer almaktadır. Ankara’dan araç ile yola çıkıldığında ise 2 saatlik uzaklıkta yer almaktadır. Göl, Ankara-Konya yolu üstündeki Cihanbeyli ilçesinde yer almaktadır.

Tuz Gölü Yol Tarifi – Google Harita

Tuz Gölü Flamingo

Tuzgölü, Flamingoların ana üreme merkezlerinden birisidir. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yapmış olduğu bir açıklamada geçen yıl burada 1877 yavru flamingonun yumurtadan çıktığını açıklamıştır. Flamingolar kısmi göçmen tür olarak nitelendirilmektedir. Bazı flamingolar yıl boyu Türkiye’de kalırken bazıları ise göç etmektedirler.

Türkiye’de bulunan Tuzgölü ise flamingolar için en iyi üreme alanlarından birisi olmaktadır. Her yıl yaz aylarında gelmeye başlayan flamingolar Eylül Ekim’e kadar burada kaldıktan sonra daha sıcak yerleri göç etmeye başlarlar.

Tuz Gölü özel bir habitat ve ekosisteme sahip olması ile birlikte flamingoların eşsiz mekanlarından birisi haline gelmiştir. Flamingolar yılın bu mevsimlerinde beslenme amacıyla pek çok yer gezmelerine rağmen üremek için her seferinde Tuz Göl’üne gelmektedirler. Mart ayının sonu, Nisan ayının başı gibi gelmeye başlayan flamingolar göle yuvalarını yaptıktan sonra havalar soğuyana kadar burada kalmaktadırlar.

Whatsapp
ETBİS