Sualtı Sporları: Futbol, Hokey ve Ragbi
Sualtı sporları, çoğu insanın ilgisini çeken eğlenceli spor çeşitleri arasında yer alır. Bu spor branşlarında öne çıkan futbol, hokey ve ragbi sporundan söz edeceğiz.
Sualtı Sporları: Futbol
Sualtı sporları arasında bulunan sualtı futbolu, yüzme havuzlarında oynanan bir takım sporudur. Sualtı futbolu, 1960’larda Dave Murdoch adlı bir dalış eğitmeni tarafından geliştirilmiştir. Her iki tarafta on üç oyuncu bulunan iki takım arasında gerçekleşir. Maçlar esnasında oyuncular, palet, şnorkel ve maskelerin yanı sıra çeşitli şnorkel ekipmanları da giyerler.
Bu spor branşı 1960’lı senelerde Manitoba Üniversitesi’nde geliştirildi. Genellikle spor, kulüp temelli bir faaliyet olarak kabul edilir. Su altı futbolu, Alberta, Manitoba, Newfoundland, Labrador gibi çeşitli Kanada şehirlerinde yaygın olarak oynanır. Ancak tüm dünyada popüler bir spordur ve ülkemizde de oynanmaktadır.
Sualtı futbolunun temel amacı, rakip takımın filesine topu göndermek ve maksimum puanı elde etmektir. Oyuncular tamamen suya girerler, oyun topunu tutarlar ve kalenin içine nişan alırlar. Top, kauçuk bileşenden imal edilmiştir.
Bu oyun için küçük boyutlu bir basketbol ya da negatif kaldırma kuvvetine sahip NFL tarzı futbol topu kullanılır. Kort 10 metre genişliğinde, 15 metre uzunluğunda ve 4 metre derinliğinde olmaktadır. Klasik futbolun aksine, maçın her yarısı 20 dakika ve devre arası 5 dakika olmak üzere iki devre bulunmaktadır. Son derece eğlenceli ve rekabet içeren bir spor branşı türüdür. Popüler sualtı sporları arasında öne çıkmaktadır.
Sualtı Sporları: Hokey
Sualtı sporları denince akla gelen oyun türlerinden biri de sualtı hokeyi olur. Bu, hokeye benzeyen bir su altı sporudur. Takımların her birinin on üyesi vardır ve altısı yarışmada oynar. Spor genellikle her yarı 10 ila 15 dakikadan oluşmak üzere iki yarıdan meydana gelmektedir. Oyuncular müsabaka sırasında şnorkel giyerler. Bu sayede verimli bir karşılaşma mümkündür.
Sualtı hokeyi esnasında kullanılan ekipmanlar arasında kale, hlove, şapka, disk, sopa, palet, şnorkel ve maske yer alır. Hokey çubukları ortalama 30 cm uzunluğundan ve disk normalden biraz daha ağırdır. Sualtı hokeyinde diskin ağırlığı yaklaşık olarak 1.3 kg kadardır. Böylece disk, dipte kalmayı başarır. 1950’lerde Alan Blake tarafından Birleşik Krallık’ta geliştirildi. Kendisi ve arkadaşları ilk kez İngiltere’nin Porstmouth kentinde sualtı hokeyi oynadılar.
Sualtı Sporları: Ragbi
Sualtı sporları kategorisinde yer alan sualtı ragbi 1961’de Almanya’nın Köln şehrinde ortaya çıktı ve UW-Polo adı altında İskandinav ülkelerinde popüler oldu. Günümüzde dünya çapında bilinen ve oynanan bir oyun çeşididir.
Uzunluğu 12-22 metre, genişliği 8-12 metre ve derinliği 3,5-5 metre olan bir havuzda oynanmaktadır. Oyun on beş dakikalık yarılardan meydana gelmektedir ve beş dakikalık bir devre arası verilmektedir. Her takımın maç başına 60 saniye mola almasına izin verilir. Oyun esnasında herhangi bir ihlalde oyun saati durur.
Her takımın on beş oyuncusu vardır. Bunlardan on ikisi oyunda oynar ve kalan üçü de yedek olarak bekler. Sualtı ragbi oyuncuları şnorkel, dalış maskesi ve palet kullanırlar. Tuzlu su ile doldurulmuş plastik bir top ile oynanır. Kaleler ise havuzun her iki yanına yerleştirilmiştir ve bu kaleler çelikten imal edilmiştir.
Sualtı Sporlarının Faydaları Nelerdir?
Sualtı sporları çeşitli faydaları beraberinde getirir. Bunlar arasında öne çıkanlar:
- Kalp ve damar sağlığını korumak, zinde, uzun ve sağlıklı kalmak için çok önemlidir. Sualtı sporları ile ilgilenmek ise kalp ve damar sağlığını maksimum oranda teşvik eder.
- İyi bir kardiyo egzersizi sunan sualtı sporları, kas gücünün ve dayanıklılığının artmasına yardımcı olur. Dayanıklılık geliştirmek istiyorsanız; bu spor branşları ile ilgilenebilirsiniz. Ayrıca düzenli şekilde sualtı sporlarıyla ilgilenmek ise yağsız kas kütlesi oluşumunu teşvik etmektedir.
- Yüzmek, duruşu ve vücut esnekliğini geliştirir. Daha iyi bir duruş elde etmenize izin verir.
- Sualtı sporları fiziki olarak katkı sağladığı gibi diğer yandan ruhsal açıdan da fayda yaratır. Özellikle de stres ve kaygı seviyesini düşürür ve aynı zamanda zihinsel sağlığı teşvik etmeyi başarır.
- Su altı sporlarıyla uğraşmak, sosyal yaşamınızı da renklendirebilir. Sosyal yaşam üzerinde muazzam bir etkiye sahiptir. Bu nedenle de hem çocuklar ve gençler hem de yetişkinler için önerilen spor türleri arasında bir adım öne çıkmaktadır.