Sardunya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Sardunya çiçeği hoş kokulu yaprakları ve demet halindeki çiçekleri ile dikkat çeken bir bitkidir. Sardunyagiller olarak da anılan bir familyaya ait olan bu güzel bitki her balkon ve yerde kendine yer edinmektedir. Sardunyaların anavatanı ise Güney Afrika’dır.
Sardunya çiçeği, farklı iklim koşullarına kolay uyum sağlaması sayesinde ülkemizde de en çok yetiştirilen bitkilerden birisi olmuştur. Özellikle Akdeniz ikliminin hakim olduğu alanlarda daha fazla çiçek açan sardunya çiçeği doğada 400’den fazla türü bulunmaktadır.
Ayrıca Okuyabilirsiniz: Bamya Tohumu Faydaları Nelerdir?
Ancak ülkemizde daha çok sakız, ceylan ve Itır sardunya çiçekleri bulunmaktadır. Uzun yıllı bir bitki olan sardunya çiçekleri genellikle kırmızı, pembe, beyaz ve sarı tonlarında çiçek vermektedir. Çiçek bakımı, oldukça meşakkatli bir iş gibi gelmiş olsa da bazı ufak noktalara dikkat edildiği takdirde rengarenk çiçeklerin bahçe ve balkonlarınızı süslediğini fark edeceksiniz.
- Sardunya çiçeği genel olarak sıcak havalardan hoşlanır.
- Güney Afrika’da yetişen bu bitki 230 civarında türü yetiştirilirken 400 civarında ise doğal türü bulunmaktadır.
- Renkli çiçekleri katmerli bir şekilde ortaya çıkması ile balkon ve bahçe çiçeği olarak tercih edilmektedir.
- Sardunya çiçeği açık havalı ortamları daha çok sevdiği için genellikle bahçe ve balkonda yer almaktadır.
- Sardunya bitkisi kil ve gübre bakımından zengin topraklarda daha hızlı büyümektedir.
- Sardunya bitkisini ekmeden önce mutlaka torf bakımından zengin olan bir toprağı seçmeli ve saksının çok derin ve geniş olmamasına dikkat etmelisiniz.
- Saksı altında mutlaka delikler bulunmalı ve yılda bir kez saksının değiştirilmesi gerekmektedir.
- Sardunya çiçeği aşırı sulanmaya ya da kuru kalmayı seven bir bitki değildir. Sardunya çiçeğinin ideal sulama ise toprağın nemlilik oranına bakılarak karar verilmektedir.
- Sardunya güneş ışığını doğrudan maruz kalmayı seven bir bitki değildir. Bol güneş ışığının olduğu ancak doğrudan güneş ışığına maruz kalmadığı alanlarda daha sağlıklı bir şekilde büyümektedir.
Sardunya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Sardunya budanmayı seven bir bitkidir. Uzayan dalları mutlaka kısaltılmalı solan çiçek ve yaprakları temizlenmelidir. Sardunya budanırken mutlaka Mart ayında yapılmalı kesilen yerlerin hava almaması için macun ya da mum ile kapatılması gerekir.
Sardunyanın çoğaltılma işlemi tıpkı diğer bitkilerde olduğu gibi dikkat edildiği takdirde kolay bir işlemdir. Sardunyayı kökten çoğaltabileceğiniz gibi sağlıklı bir dal kesildiğinde de köklendirerek çoğaltabilirsiniz. Kesilen dalı bir bardak suya yerleştirdikten sonra köklenmesini beklemelisiniz. Kökler çıkmaya başladıktan sonra birkaç gün içerisinde ufak bir saksı içerisinde ekimi gerçekleştirebilirsiniz.
Sardunya Çiçeği Nasıl Ortamda Yetiştirilmeli?
Sardunya hızlı büyüyen bir çiçektir. Güzel çiçekleri ve hoş kokulu yaprakları ile dikkat çeken sardunya çiçeği genel olarak bahçe ve balkonlarda tercih edilmektedir.
Sardunya çiçeği ekilirken çok derin ve geniş kaplarda gelişimi duracağı için ekilmemelidir. Ne çok derin ne çok geniş bir saksı içerisine toz toprağa konularak ekilmelidir.
Sardunya çiçeği ekilecek olan saksının altında mutlaka delikler olmalı fazla suyun çıkabileceği bir alan bırakılmalıdır. Sardunya çiçeği doğrudan güneş ışığını sevmemektedir. Güneş ışığı alan ancak doğrudan çiçeğe gelmeyecek bir şekilde yer alacak bir konuma konulmalıdır. Toprak nemli kalmalı kış aylarında ılık su ile sulanmaya dikkat edilmelidir.
Sardunya Çiçeği Nasıl Sulanmalı?
Sardunya çiçeği hızlı büyüyen uzun ömürlü bir çiçektir. Sardunya çiçeğinin gelişiminde en önemli faktörlerden birisi güneş ışığı ve sulama yöntemidir. Tüm bitkiler de olduğu gibi sulama sardunya için büyük önem arz etmektedir.
Toprağın her yerine eşit miktarda su verilmeli ve saksının altında fazla biriken su boşaltılmalıdır. Bitkiye ihtiyacının fazlasında su vermek gelişiminin durmasına neden olmaktadır.
Toprağın nemlilik oranı parmak ile kontrol edildikten sonra bitkinin eğer suya ihtiyacı varsa gerekli miktarda su verilmelidir. Kış aylarında haftada bir kez yaz aylarında haftada iki defa sardunya çiçeğine su verilmesi yeterli görülmektedir. Ancak burada en doğru zaman Sabah saatlerinde su vermek olacaktır. Sabah saatlerinde sulanan toprak suyu çeker böcek ve küflenmelerden uzak tutar.
Sardunya Ne Zaman Çiçek Açar?
Sardunya çiçeği bir yaz bitkisidir. Güneş ışığının bol olduğu ortamları seven sardunya çiçeği, yaz aylarında çiçek açmaktadır.