Peyzaj Mimarlığı Sıralama
Peyzaj mimarı bir alanın doğal güzelliğini arttıran kişilere denmektedir. Peyzaj mimarları, çalıştıkları sahaya bağlı olarak görev tanımlarında değişiklik yaşanabildiği gibi ana amaç çevresel faydaları göz önünde bulundurmak ve doğal güzelliği ön plana çıkarmaktır.
Ülkemizde pek çok üniversitede peyzaj mimarlığı bölümü bulunmaktadır. Son 4 yıla ait olan veriler incelendiğinde özellikle 2022 yılında yapılan TYT ve AYT sınavlarında peyzaj mimarlığı taban puanları ve başarı sıralamaları ortaya çıkmıştır. Peyzaj mimarlığında İstanbul Teknik Üniversitesi, 118.000 ile sıralamayı açmışken Yakın Doğu Üniversitesi, 1032055 ile sıralamada son yerde yer almıştır
Peyzaj Mimarlığı Nedir?
Peyzaj kelimesi dilimize Fransızcadan kazanılmıştır. Doğal ve kültürel varlıkların tamamının bir bütün içerisinde olduğu görüntüye peyzaj kelimesi verilmiştir. Peyzaj, genel anlamda çevre düzenlemesi olarak görülmüş olsa da doğal ve kültürel alanların tamamında karşımıza çıkmaktadır.,
Ayrıca Okuyabilirsiniz: Chia Tohumu Faydaları Nelerdir ?
Peyzajlar, müze bahçesi yerleşimine kadar geniş bir alanda bulunmaktadır. Sanat ve bilimin bir arada olduğu peyzaj mimarlığı özellikle arazi planlanması ve yönetilmesinde büyük önem kapsamaktadır. Peyzaj mimarinın elinden çıkan bir tasarım harikası bahçe aynı zamanda içerisinde arazi planlaması da olduğu için estetik bir görüntüye de sahiptir.
Peyzaj Mimarı Ne İş Yapar?
Peyzaj mimarları genel anlamda onların tasarım düzenleme ve düzenin korunması için çaba sarf ederler. Peyzaj mimarları yeni bir proje oluşturulacağı zaman ortak bir çalışma içerisine girerek revizyon ve düzenlemeler yaparlar. Aynı zamanda isteklere bağlı olarak arazi uygunluğu göz önüne alındığında tasarım ve çizim ile plan proje çıkartırlar.
- Peyzaj mimarları kültürel aktivitelerin gerçekleştiği bütün alanlar için düzenleme yapabilmektedirler.
- Peyzaj mimarları projede kullanılması gereken uygun ekipmanları ve malzemelerin seçimini de yapmaktadırlar
- Bütçe tahminlerini doğru oluşturmaları gerekmektedir.
- Peyzaj mimarları aynı zamanda arazi ve iklim yapısını da kontrol etmektedirler. Bu sayede arazi ve iklim yapısına uygun bitkiler daha hoş bir görüntüsü sunmaktadır.
- Peyzaj mimarları çevre koruma alanlarında hizmet verebilmektedirler.
- Aynı zamanda kentsel dönüşüm programlarında da yer almaktadırlar.
Peyzaj Mimarlığı Nerelerde Çalışır?
Peyzaj mimarları pek çok alanda faaliyet gösterebilmektedirler. Özel mülk, eğlence tesisleri, kurumsal alanlar ve müze gibi alanları düzenleyen kişilere peyzaj mimari denmektedir. Peyzaj mimarları dış mekan ürünlerini tasarlamakta ve üretmekte rol oynamaktadırlar.
Peyzaj mimarları süs bitkilerinin üretilmesi ve yetiştirilmesi konusunda özel bir bilgiye sahip olmalarının yanı sıra ofiste ve sahada çalışarak da zorlu koşullar artı altında büyük emek sarf etmektedirler. Peyzaj mimarları kentsel tasarım projelerinde yer aldıkları gibi küçük alanların planlanmasında da rol alabilmektedirler.
Çocuk oyun alanlarından tarihi mekanlara kadar pek çok yerde görevlendirilebilirler. Peyzaj mimarları projenin uygunluğunun yanı sıra çalıştıkları alandaki bitki örtüsünü ve doğayı korumayı da hedef haline getirirler. Peyzaj mimarları fiziksel koşulları özellikle insanların yaşam alanlarına uygun bir hale getirmek için çalışırlar. Peki peyzaj mimarlarının çalışma alanları nerelerdir?
- Parklar
- Bahçeler
- Yol kenarları
- Üniversite kampüsleri
- Tatil köyleri
- Deniz kenarları
Peyzaj Mimarlığı Maaşları Ne Kadar?
Peyzaj mimarlığı diğer bölümlerde olduğu gibi kamu ve özel sektörü olmak üzere pek çok alanda iş imkanına sahiptirler. Kamu veya özel kuruluşu çalışmakta olan peyzaj mimarlarının geniş bir çalışma alanlarına sahip olması ve zor koşullarda çalışmaları gerekmektedir.
Çevrenin ve iklim koşullarına uygun bir şekilde projelerini yönlendiren ve bu projeler ile deneyimlerini ortaya seren peyzaj mimarları aylık olarak en düşük 5500 TL en yüksek ise 15.000 TL’dir. Bir peyzaj mimarının ortalama olarak aylık 1250 TL aldığı varsayılmaktadır
Peyzaj Mimarlığı Taban ve Atama Puanı
Yıllara göre alım grafikleri incelendiğinde peyzaj mimarlığında özellikle 2012 yılında büyük bir alım yaşandığı görülmektedir. Ancak son yıllarda aynı şekilde alımlar devam etmemektedir. Son yapılan atamalar sonrasında peyzaj mimarlığı bölümünden mezun olan kişilerde taban puanın 86,414 tavan puanın ise 92, 880 olduğu görülmektedir.
Burada yalnızca puanlar değil alım sayısı da büyük önem arz etmektedir. Geçmiş dönemler ile kıyaslandığında kurumların peyzaj mimarlığı için alımlarda çok düşük sayılar ile alım yaptığı görülmektedir. Çevre düzenlemede büyük rol oynayan peyzaj mimarları estetik açıdan da hoş görüntülere sebep olmaktadırlar.