Pamukkale Antik Havuz Detaylı Rehber
Pamukkale antik havuz olarak da bilinen Kleopatra havuzu, ikinci yüzyıldan kalma UNESCO tarafından koruma altına alınmış bir mirastır. Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden birisi olan ve Pamukkale’de yer alan 2.800 yıllık antik havuz, şifa bulmak isteyenlerin uğrak noktalarından birisi oldu. Beyaz Cennet ya da Kleopatra havuzu olarak da bilinen Pamukkale antik havuz, termal tedavi merkezi olarak kullanılmaktadır.
Tavsiye Yazı: Havuz bakımı nasıl yapılır? Püf Noktaları
Kleopatra Havuzu’nda milattan sonra meydana gelen bir deprem sonucunda sütunlar yıkılmış ve yıkılan bu sütunların arasında termal su birikmeye başlamıştır. Kleopatra’nın bu havuzda yüzdüğü iddia edilmiş olsa da termal havuz’un en çok beğenilen ve tercih edilen özelliklerinden birisi de yaz kış değişmeyen 36 derecelik suyun sıcaklığıdır.
Pamukkale’de yer alan bu antik havuzun özellikle kalp-damar hastalıkları tedavisi için kullanıldığı bilinmektedir. Bu hastalığın yanı sıra romatizma hastalıkları, felç ve sinir hastalıklarını tedavi etmede bir şifa kaynağı olduğu iddia ediliyor. Pamukkale travertenleri ile ünlü olduğu kadar termal havuzları ile de ünlüdür. Kleopatra’nın girip yüzdüğü ve güzelliğini buradan aldığı iddia edildiği antik havuz şifalı ve sodalı termal bir sudur.
Pamukkale travertenleri nedir?
Pamukkale turistik açıdan büyük bir önem arz etmektedir. Uzaktan bakıldığında pamuktan bir kaleyi andıran görüntüsü ile adını alan Pamukkale travertenleri, dünya mirası listesinde bulunmaktadır. Pamukkale travertenleri, korumaya alınmıştır. 2200 metre uzunluğunda ve 160 metre yüksekliğinde olduğu bilinen Pamukkale travertenleri, oluşmuş olan havuzların içerisinde kalsiyum karbonatın zaman içerisinde sertleşmesi ile meydana gelmişlerdir.
İrili ufaklı pek çok havuzdan oluşan bu travertenler aynı zamanda farklı su kaynaklarının birbiriyle olan uyumu sayesinde görsel bir şölen yaratmaktadır. Bembeyaz görüntüsü sayesinde sanki kar yağmış havası veren bu travertenler yaz kış aynı sıcaklıktadır. Denizli sınırları içerisinde yer alan Pamukkale travertenleri aynı zamanda şifalı olması sayesinde de ziyaretçi akımına uğramasına neden olmuştur.
Jeolojik olaylar sonucu oluşmuş olan Pamukkale travertenleri, termal su kaynaklarının kayaçlar üzerine dökülmesi ile ortaya çıkmıştır. Şifa kaynağı olan bu eşsiz yapı içerisinde 17 adet sıcak su alanı vardır. Özellikle romatizma hastalarının sık sık uğradığı ve şifa bulmak istediği bu eşsiz yapıyor dünyanın dört bir tarafından insanlar gelmektedir. Antik çağdan bu yana travertenler sağlık amacı ile kullanılmaktadır.
Pamukkale travertenleri hastalığa iyi gelir mi?
Günümüzde yaşanılan stres ve olumsuz olayların sonucunda vücudumuzda hastalıklar çıkmaktadır. Şifayı doğal yollarda aramak isteyen kişiler ise sıklıkla Pamukkale’de yer alan termal suları ve travertenlere gitmektedir. Pamukkale’de yer alan bu şifa kaynağı yerin hangi hastalıklara iyi geldiğini araştırdık.
- Romatizma hastalıklar
- Yüksek tansiyon
- Kalp damar hastalıkları
- Kireçlenme
- Selülit
- Kırışıklık
- Yumuşatma
- Akne tedavisi
- Cilt gençleştirme
Pamukkale antik havuz giriş ücreti
Pamukkale antik havuz ya da bilinen diğer adıyla Kleopatra havuzu, milattan önce 7 yüzyılda oluşmuştur. Bir deprem esnasında sütunların çökmesi ile oluşan bu antik havuz adeta bir şifa kaynağıdır. Bilindiği üzere Pamukkale travertenleri ile ünlü olduğu kadar şifalı suları ile de hasta ve turistlerin sıklıkla uğradığı noktalardan birisidir.
Pamukkale antik havuz koruma altına alınmıştır. Antik havuzun en belirgin ve en sevilen özelliklerinden birisi de yaz ve kış olmak üzere bütün aylarda suyun sıcaklığının vücut ısısı ile aynı derecede yani 36 derece olmasıdır. Turistlerin de uğrak noktalarından birisi olan Pamukkale antik havuz, yaz kış açık olduğu için her zaman girmek mümkündür.
Pamukkale antik havuz giriş saatlerini ve ücretlerini merak edenler için kısa bir araştırma yaptık. Hierapolis antik kenti içerisinde yer alan travertenler ve antik havuz giriş ücreti, kişi başına 110 TL olarak belirlenmiştir aynı zamanda antik havuza girmek isteyenler için de ayrı bir ücret ödemesi vardır. Şehre girebilmek için vermiş olduğunuz 110 TL’nin yanı sıra yetişkin bireylerin havuza giriş ücretleri 100 TL, 0-6 yaş ücretsiz ve 7-12 yaş arasındaki çocukların ücretini de 50 TL olduğu belirtilmiştir.
Pamukkale antik havuz kışın açık mı?
Türkiye’de önemli turizm noktalarından biri olarak kabul edilen Pamukkale antik havuz, şifa bulmak isteyenlerin uğrak noktalarından birisidir. 2800 yıllık bir şifa kaynağı olan bu antik havuz da sıcaklık 40 dereceye kadar çıkabilmektedir. Dünya miras listesinde de yer alan Kleopatra havuzu olarak da anılan bu antik havuz, termal tedavi merkezi olarak kullanılmaktadır.
İnsanların Pamukkale antik havuzu tercih etmelerinin bir diğer nedeni ise yaz ve kış olmak üzere bütün mevsimlerde hizmet vermesidir. İnsan vücudu ile aynı sıcaklığı koruyan antik havuz, yaz kış olmak üzere bütün aylarda 36 derece sıcak var sahiptir. O yüzden turistler kış aylarında da Pamukkale antik havuzu ziyaret edebilirler.