Noter Havuz Sistemi ile Güvenli Ödeme ve Satış
Noter havuz sistemi, çoğu insanı yakından ilgilendiriyor. Bu uygulama ile vatandaşlar, almış oldukları bir malın ücretini havuz hesabına atabiliyorlar. İlgili ücret, satış gerçekleştikten sonra o hesaptan satıcının hesabına geçiyor. Böylece dolandırıcılığın önüne geçiliyor.
- 1 Noter Havuz Sistemi ile Güvenli Ödeme ve Satış Nedir?
- 2 Noter Havuz Sistemi ile Güvenli Ödeme ve Satış Ne Anlama Geliyor?
- 3 Noter Havuz Sistemi ile Güvenli Ödeme ve Satış ile Sunulan Avantajlar Nelerdir?
- 4 Noter Havuz Sistemi ile Güvenli Ödeme ve Satış Ne İçin Kullanılır?
- 5 Noter Havuz Sistemi ile Güvenli Ödeme ve Satış İçin Nereye Başvuru Yapılır?
- 6 Noter Havuz Sistemi ile Güvenli Ödeme ve Satış Uygulamasında Aracı Kurumlar Kimler?
- 7 Noter Havuz Sistemi ile Güvenli Ödeme ve Satış Uygulaması Nasıl Kullanılır?
- 8 Havuz Sistemi ile Güvenli Ödeme ve Satış: Aracı Kurumlar Sistemin Neresinde Yer Alır?
Noter Havuz Sistemi ile Güvenli Ödeme ve Satış Nedir?
Noter havuz sistemi, pek çok vatandaşın yüzünü güldürüyor. Bu sistemle kişiler, aldıkları herhangi bir malın ücretini havuz hesabına gönderiyorlar. Ücret ise satış gerçekleştikten sonra o hesaptan satıcının hesabına aktarılıyor. Bu da doğal olarak hem alıcıyı hem de satıcıyı koruyan bir uygulama olarak bir adım öne çıkıyor. Dolandırıcılığa karşı alınan bir önlem olarak lanse ediliyor.
Noter Havuz Sistemi ile Güvenli Ödeme ve Satış Ne Anlama Geliyor?
Noter havuz sistemi, Adalet Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığının önderliğinde Türkiye Noterler Birliği tarafından kurulan ve 2020 senesinin 3 Şubat tarihinde hayata geçirilen bir uygulamadır. Vatandaşların mal alım ve satım süreçlerinde güvenliği teşvik ederken diğer taraftan da alıcı ve satıcının güvende kalmasına imkan tanır.
Noter Havuz Sistemi ile Güvenli Ödeme ve Satış ile Sunulan Avantajlar Nelerdir?
Noter havuz sistemi pek çok avantajı beraberinde getiriyor. Bunlar arasında öne çıkanlar ise şu şekilde sıralanabilir:
- Finansal kuruluşlara yeni bir iş modeli sunuluyor.
- Mali deneyim imkanı ile vergi kaybı önleniyor.
- Birey haklarının korunması sebebi ile devlete olan güven teşvik ediliyor.
- Hizmet ile sağlanan pratiklik ve kolaylık sebebiyle memnuniyet artıyor.
- Sahtecilik ve dolandırıcılık önleniyor.
- Mal alım ve satın işlemi yapmak isteyen bireyler arasındaki para transferi çok daha güvenli hale dönüşüyor.
Noter Havuz Sistemi ile Güvenli Ödeme ve Satış Ne İçin Kullanılır?
Güvenli ödeme sisteminin kullanımı oldukça yaygındır. İlgili sistem noterlerde gerçekleştirilen mal satış uygulamaları esnasında, satış tutarının güvenli olarak bir banka, ödeme kuruluşu ve elektronik para kuruluşu vasıtası ile ödenmesini sağlamaktadır. Noter havuz sistemi sayesinde mal satış işlemi yapmak isteyen vatandaşlar, satış tutarını aracı kuruluşlar vasıtası ile güvenli bir biçimde ödeme fırsatına sahip olurlar.
Noter Havuz Sistemi ile Güvenli Ödeme ve Satış İçin Nereye Başvuru Yapılır?
Noter havuz sistemi kullanmak için aracı kuruluşlardan birine başvuru gerçekleştirerek satış işlemlerinde bu uygulama kullanılabilir. Ödeme kuruluşları, elektronik para kuruluşları ve bankalar, güvenli ödeme yönteminin kullanılmasında aracı kuruluş şeklinde faaliyet göstermekteler. Sisteme dahil olarak faaliyet göstermek için ilk olarak banka, ödeme kuruluşu ve elektronik para kuruluşunun Türkiye Noterler Birliği ile protokolünün olması lazımdır.
Noter Havuz Sistemi ile Güvenli Ödeme ve Satış Uygulamasında Aracı Kurumlar Kimler?
Noter havuz sistemi uygulamasında çeşitli bankalar ve aracı kurumlar hizmet vermektedir. İlgili aracı kuruluşlara başvuru gerçekleştirerek sistemin kullanılması söz konusu olabilecektir. Aracı kurumlar arasında Garanti Bankası, Ziraat Bankası, Vakıfbank, TEB, YapıKredi Bankası gibi isimler vardır.
Noter Havuz Sistemi ile Güvenli Ödeme ve Satış Uygulaması Nasıl Kullanılır?
Noter havuz uygulaması kullanımı oldukça kolaydır. Satış yapmak isteyen kişiler yani alıcı ve satıcılar herhangi bir aracı kuruluşa başvuru gerçekleştirirler. Satışı yapılacak olan mal ile alakalı bilgileri ve kendilerine ait olan bilgileri sisteme eklerler. Kayıt işlemi tamamlanınca satış bedeli, aracı kuruluşun belirlemiş olduğu hesaba yatırılır. Bu noktadan sonra kişilerin yapması gereken şey herhangi bir notere giderek satış sözleşmesini imzalamaktır.
Noter nezdinde imzalar atılır ve satış işlemi tamamlanır. Bunun sonrasında satış tutarı otomatik olarak satıcının hesabın geçmiş olur. Bu noktada eğer ki satış bedeli aracı kurumun belirlemiş olduğu hesaba yatırılmadıysa ve hesapta bloke edilmedi ise sistem otomatik biçimde satış işlemine engel olmaktadır. Bu sayede dolandırıcılık ve sahtecilik gibi durumların yaşanması da önlenmiş olur.
Havuz Sistemi ile Güvenli Ödeme ve Satış: Aracı Kurumlar Sistemin Neresinde Yer Alır?
Aracı kurumlar, Türkiye Noterler Birliği tarafından kurulan ve aynı zamanda işletilen Güvenli Ödeme Sisteminin kullanılması esnasında alım satımı yapacak olan bireylere hizmet sunar. Satıcı ve alıcılar, satış işlemi için noterliğe gitmeden evvel aracı kuruluşa başvurularını yapmalılar. Noter havuz sistemi sayesinde dolandırıcılık önlenmekte, güvenli bir şekilde mal alım satımı söz konusu olabilmektedir. Bu sistem hem alıcıyı hem de satıcıyı korur.