l
Bahçe Havuz
Sepet 🛒 ₺0Giriş
☎ 0 (850) 255 09 53

Mum Çiçeği Nedir? Detaylı Rehber

Mum Çiçeği : Muhteşem güzel bir kokuya ve görüntüye sahip olan mum çiçeği, evde kolay bir şekilde yetiştirilebilmektedir. Mum çiçeği, Kuzey Avustralya ve Güneydoğu Asya da yetiştirilen tropik bir bitkidir. Eşsiz bir görünüme ve güzel bir kokuya sahip olan mum çiçeğinin bir diğer adı ise Hoya’dır. Tropikal bir çiçek olan mum çiçeği, mumu andıran yaprakları olduğu için ülkemizde mum çiçeği olarak anılmaya başlanmıştır.

Ayrıca Okuyabilirsiniz: Atatürk Çiçeği Nedir? 

Yemyeşil yaprakları ve toplu çiçek görüntüsü ile de eşsiz bir dekorasyon aracı olarak görülen mum çiçeği geçmişten günümüze yetiştirilmektedir. Görüntüsünün yanı sıra parfüm gibi güzel bir koku yayan mum çiçeği doğru bir şekilde bakıldığı zaman her ortama uyum sağlayabilmektedir. Sarmaşık ailesinden bir bitki olan mum çiçeğinin yaprakları dayanıklıdır.

Aynı zamanda yapraklarına dokunulduğunda mum hissi vermektedir. Parfümlü nefis bir kokusu ile ve güzel görünüşü ile dikkat çeken mum çiçeği özellikle salonları süslemektedir. Yıldız şeklinde minik pembe ve beyaz çiçeklerden oluşan bir salkım ile hoş bir görüntü veren mum çiçekleri çiçek açtığı zamanlarda eşsiz bir koku yaymaya başlar. Ortamın havasını temizleme özelliğine de sahip olan mum çiçeği gelişimi ne yazık ki çok hızlı değildir.

Mum Çiçeği

Mum Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Mum çiçeği, nemi seven bir bitkidir. Özellikle salonlarda tutulacaksa mum çiçeği batı ve doğuya bakan pencerelerde bulunmalıdır. Her çiçek gibi mum çiçeği de aydınlığı sevmesine rağmen direkt güneş ışığından hoşlanmamaktadır. Mum çiçeği serin ortamlarda daha güzel büyümeye başlar. Kışın 7 dereceye kadar dayandığı görülmüştür.

Eğer saksıda mum çiçeği yetiştiriyorsanız ve bahçede bırakıyorsanız kışın mutlaka sulamayı bırakmanız gerekmektedir. Balkonda ya da bahçede bakılan mum çiçekleri mutlaka kışın eve alınmalıdır. Doğrudan güneş almayacağı ancak aydınlık bir ortamda olması çiçeğin sağlıklı bir şekilde büyümesine sebep olur. Yazıları kesinlikle saksı toprağa nemli tutulmalı yapraklara su püskürtülmelidir. Mum çiçeğini kış aylarında 2 haftada bir kez yaz aylarında ise haftada bir kez sulamak yeterlidir.

Mum Çiçeği Nasıl Sulanır?

Geçmişten günümüze evlerimizin en güzel çiçeklerinden birisi olarak baş köşede yer alan mum çiçeği sarmaşık cinsinden olduğu için hızlı bir büyüme gerçekleştirir. İlkbahar ve yaz aylarında uzun oval yıldız şeklinde çiçek açan mum çiçeğinde sulama işlemi ise kurutulmayacak kadar verilmesi yeterli görülmüştür. Mum çiçeği susuzluğa dayanıklı bir bitki olduğu için fazla sulamak çürümesine neden olur. Özellikle akşamları toprağını nemli bırakacak şekilde 2-3 günde bir sulamanız yeterlidir.

Mum Çiçeği

Mum Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar?

Mum çiçeğim bulunduğu ortam ve toprağına göre ilk sene çiçek verebildiği gibi bazı türlerde bu süre 2-3 yıla kadar uzayabilmektedir. Mum çiçeğinde bitkinin yaşı ve bulunduğu ortamda büyük önem arz etmektedir. Kurumuş ve sararmış yapraklar temizlendikçe bitki daha sağlıklı bir şekilde büyümeye başlar. Mum çiçeğinde budama işlemi yalnızca kuruyan yaprak ve dallar için yapılmalıdır. Mum çiçeği, yaz başında çiçeklenmeye başlar. Mum çiçeğinin kökleri sıcak tutulduğu ve tomurcuk halindeyken yerinin değiştirilmemesi durumunda daha kolay çiçek açtığı görülmüştür.

Mum Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Mum çiçeği yaprağının çillendirilmesi ile ya da kesilen bir çeltiğin köklendirilmesi ile çoğaltılabilmektedir.

Mum Çiçeği Nasıl Ekilir?

Ekilmesi bir hayli kolay olan mum çiçeğini yaprak ya da kök çentiklerinden çoğaltabilirsiniz. Aydınlık ortamları seven mum çiçeği, çillendirme işlemi yaprak için gerçekleştirdikten sonra ekimin yapılabilmektedir. Bilindiği üzere çoğu bitki yapraklardan çoğalabilmektedir. Çimlendirme işlemi tamamlandıktan sonra mutlaka altı delikli yani hava alması mümkün olan bir saksı aracılığıyla dikim işlemine başlayabilirsiniz.

Torf yani çiçek toprağı bitkilerin en rahat yaşadığı ve çoğalabildiği topraklardan biri olarak görülmektedir. Yetiştirilmesi oldukça basit olan mum çiçeğinin kökleri çok derine inmez. Bu yüzden küçük saksılar ile de her ortama uyum sağlayabilir. Mum çiçeğinin toprağı içerisine perlit ve yarım bardak kadar solucan gübresi karışımı eklenmesi toprağın hem daha verimli hem de mum çiçeğinin yaşayabileceği ve çoğalabileceği bir ortam oluşturmaktadır.

Mum Çiçeği

Saksının en dibine konulan çakıl taşı hem bitkinin çürümesini engeller hem de suyun taşlar arasından süzülmesine sebep olur. Saksının yarısına kadar toprak doldurduktan sonra suyla biraz ıslatın. Mum çiçeği fidesini saksıya yerleştirdikten sonra biraz daha toprak ekleyerek kök kısımlarını toprak içerisinde bırakın. İşlem bittikten sonra bitkiyi biraz daha sulayıp doğrudan Güneş almayan ancak aydınlık bir ortama koyun.

 

Whatsapp
ETBİS