l
Bahçe Havuz
Sepet 🛒 ₺0Giriş
☎ 0 (850) 255 09 53

Atatürk Çiçeği Ponsetya İlginç Bilgiler

Atatürk Çiçeği, Latince “Euphorbia Pulcherrima” ya da bilinen diğer adı ile Ponsetya, bitki yetiştirmeyi sevenlerin en çok tercih ettiği çiçeklerden birisi olmaktadır. İç mekan bitkileri kategorisinden “mevsimlik çiçekler” grubuna dahildir. Dünyanın pek çok yerinde ve ülkemizde sıklıkla yetiştirilen ponsetya çiçeği bakımı biraz zor gözükmüş olsa da dikkat edildiğinde uzun süre boyunca yaşayan eve, bahçeye ve balkona güzellik katan bir çiçek olmaktadır.

Ponsetyaya da bilinen diğer adı ile Atatürk Çiceği’ne takılan pek çok isim bulunmaktadır. Poinsettia, Ponsetya, Noel yıldızı gibi isimler ile de anılan Ataturk Cicegi, sütleğengiller (Euphorbiaceae) familyasına ait bir çiçek türüdür. 60 cm ila 5 metreye kadar uzayabilir.

Anavatanı Meksika ve Orta Amerika olduğu bilinen Ponsetya, ülkemizde ilk zamanlar çok yetiştirilmemiştir. AtatürkÇiçeği denmesinin sebebi ise Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ülkemizde bu çiçeğin yetiştirilmesi ve yaygınlaştırılması için başlatmış olduğu çalışmalardan kaynaklanmaktadır. Ülkemizde kullanımı yaygınlaşan ve pek çok evi güzelliği ile süsleyen Atatürk çiçek, sivri uçlu koyu yeşil yapraklarını sahiptir.

Atatürk çiçeklerinin koyu yeşil yapraklarının hemen üst kısmında genellikle kırmızı renkte çanak yaprakları bulunur. Çanak yapraklarının tam ortasında ise kümeler halinde sarı çiçekler bulunur. Genellikle karşımıza kırmızı renkte çıkan Atatürk çiçekleri pembe ve beyaz renklerde de yetiştirilebilmektedir.

Atatürk Çiçeği

Atatürk Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Ponsetya genellikle torf bakımından zengin topraklardan hoşlanmaktadır. Toprağın yumuşak olması çiçeğin hızlı ve sağlıklı büyümesi için büyük önem arz etmektedir. Süs bitkisi toprağı olarak da bilinen torf toprağı yalnızca çiçek bakımı için yeterli değildir. Atatürk çiçeği bakımında saksıda büyük önem arz etmektedir.

Atatürk çiçeğinde saksı alınacağı zaman delikler olmalıdır. Saksının altında yer alan delikler fazla suyu akıtarak toprağın aşırı derecede yumuşak olmasını ve çiçeğin köklerinin ölmesini engellemektedir.

Çiçek büyüdükçe mutlaka yılda bir kere saksı değişimi yapılmalıdır. Atatürk çiçeki çok sıcak ve çok soğuk havalardan hoşlanmamaktadır. Aydınlık ortamlardan hoşlanan bu çiçek doğru da güneş ışığına maruz kaldığında çok çabuk solmaya başlamaktadır. Genellikle pencerelerin iç pervazlarında güzelliğini sergileyen bu çiçek 10 ila 19 derece arasında sıcaklıkları sevmektedir.

Atatürk Çiçekleri Nasıl Sulanır?

Bol aydınlık ortamları sevmektedir. Çok sıcak ve soğuk ortamda bitki gelişiminin tamamlayamadığı için yapraklarında solma ve köklerinde çürümeler meydana gelir. Atatürk çiçeğinin alt kısmında yer alan yeşil yapraklarının haricinde üst kısımda yer alan kırmızı çanakların kızarması için sonbahar aylarında karanlık bir ortamda yarım gün bekletilmelidir.

Ponsetya ya da bilinen diğer adıyla Atatürk çiçeklerinde sulama yaparken mutlaka toprağın nemi kontrol edilmelidir. Sulama esnasında direk üstten su dökülmemeli bitkinin köklerine doğru su verilmelidir. Toprağı kurudukça sulanmalı ve fazla su vermekten kaçınılmalıdır. Hava delikli saksı kullanılmalı ve düzenli olarak su vermeyi unutmamalısınız.

Ayrıca Okuyabilirsiniz: Mazot gübre desteği nedir?

Atatürk Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Bu çiçeğe, Noel çiçeği denmesinin bir diğer sebebi ise kış bitkisi olmasından kaynaklanmaktadır. ATATÜRK ÇİÇEĞİ yetiştirirken özellikle kış aylarında yapraklarını verdiği ve çiçek açtığı gözlemlenmiştir. Atatürk ponsetyası budanarak çoğaltılmalıdır.

Çiçek büyümeye başladığında dalları budandıktan sonra budanan dallar su içerisine konularak filizlenmesi beklenilir. Filizlendikten sonra dallar toprağa ekilerek yeni bir ponsetya çiçeği oluşturulabilir. Bunun yanı sıra bu çiçekleri, bitki kökü ve çiçek tohumu ile de üretilebilmektedir. Bitki kökleri ayırılarak başka bir saksıya ekildiğinde ponsetya yeniden filiz vermeye başlar.

Atatürk Çiçeği

Atatürk Ponsetya Çiçeği Nasıl Budanır?

Ponsetia budama işlemi ilkbaharda yapılmaktadır. Bahar ayında yapraklarını dökmeye başlar. Tam da bu dönem içerisinde budama yapılmaktadır. Mayıs ayı itibarıyla Atatürk çiçeğinde gövde üzerinde zayıf ve cansız yapraklar temizlenir.

Budama işlemi yapılırken bitki dayanıklılığını arttırmak için zayıfla cansız yaprakların temizlenmesi büyük önem arz eder. Aynı zamanda budama işleminde gövdede yer alan zayıf dallarda kesilmektedir. Bu sayede çiçek ve yaprakların daha gür çıkması sağlanmaktadır.

Budama işlemi yapılırken yaşlı ve zayıf dallar topraktan 10-15 santim yukarıda kesilmeye başlanır. Budama işlemi yapılmayan Ponsettia çiçeğinde ölü dallar yeni çıkan dalları etkileyeceği için çiçek hem ilerleyemez hem de solmaya başlar. Budama işlemi yapıldıktan sonra çiçeğin aydınlık bir ortamda yer alması da büyük önem arz etmektedir

Whatsapp
ETBİS