İki Denizin Birleştiği Ama Karışmadığı Gizemli Yer
Birçok insanın merak ettiği detaylardan olan iki denizin birleştiği ama karışmadığı gizemli yer, coğrafyaya ve seyahate ilgi duyanları yakından ilgilendiriyor. Peki, bu gizemli yer nerede? Bu yazımızda bahsi geçen gizemli doğa harikası hakkında tüm detayları sizler için açıkladık. İşte, o gizemli yerle ilgili bilinmesi gerekenler…
İki Denizin Birleştiği Ama Karışmadığı Gizemli Yer Neresi?
Birçok alanda karşımıza çıkan iki denizin birleştiği ama karışmadığı gizemli yer, Alaska Körfezi’dir. ABD’nin Alaska eyaletinde koruma altındaki bir alandır. Körfezin kendisini ve körfezi çevreleyen dağları ve buzulları içerir. Çarpıcı manzaralar, körfeze ve çevresine yapılan ziyaretleri unutulmaz kılar. Dünyanın en büyük etoburları ve en ikonik memelilerinden biri olan Alaska boz ayıları da burada konumlanmaktadır. Alaska Körfezi, dünyanın en büyük uluslararası koruma altındaki biyosfer rezervlerinden birinin parçasıdır.
Pasifik’in kuzeydoğusunda konumlanan körfez, hem Alaska’nın hem de Kanada’nın bir parçası durumundadır. Körfez, son dönemlerde yaşanan doğal afetler sonrasında pek çok insanın ilgisini çekmiştir. Yerini öğrenmek isteyen kişiler, haritada körfezin olduğu ve iki denizin karışmadığını gösteren görselleri keşfettiler. Peki, fotoğraf gerçekleri yansıtıyor mu? İki denizin birleştiği ama karışmadığı gizemli yer hakkında diğer bilinmesi gerekenleri aşağıda bulabilirsiniz.
İki Denizin Birleştiği Ama Karışmadığı Gizemli Yer Hakkında Diğer Detaylar
İki suyun birleştiği fakat karışmadığı iddia edilen yer, yukarıda da söz ettiğimiz gibi Alaska Körfezi şeklinde anılmaktadır. Farklı tonlardaki görünümü ile ilgi çeken körfez suyu aslında karışmıyor gibi görünür. Büyük Okyanus’un kuzey doğusunda konumlanır. Yalnızca Alaska’nın değil, Kanada’nın da kıyısında olduğu körfezde iki suyun buluştuğu ancak karışmadığı düşünülür.
Öyleyse, aslında bu iki su birbirine karışmaz mı? İşin aslına bakılır ise dünya üzerindeki su kütlelerinin tümü birbiri ile karışmak zorundadır. Ama dünya üstündeki nehirler, okyanuslar ya da denizler, yapılarındaki içerik ve mineral farklılıkları sebebi ile farklı tonlarda görünmektedir. Bundan dolayı tuzlu ve tatlı sular buluştuğunda karışmıyor gibi görünmektedir. Ancak bütün su kütlelerinin esasen birbirine karıştığını vurgulamalıyız. Alaska Körfezinde buzul ve okyanus sularının buluştuğu nokta içerik farklılıkları nedeni ile ayrışmış görünmektedir. Alaska Körfezinin yedi bölüme ayrıldığını söyleyebiliriz.
Körfez, 1.534.720 kilometrekarelik bir alana yayılmıştır. Pasifik Okyanusunun kuzey bölümüne verilen addır. Buradaki ana akıntı, körfez sularından çok daha nemli olan ve saat yönünün tersine akan bir akıntı türüdür. Kimilerine göre yalnızca Alaska değil, Kanada’nın kıyı alanı olduğu bir körfez vardır. İki su kütlesinin buluştuğu ancak karışmadığı yerdir. Buna ek olarak; su kütlelerindeki içerik ve mineral farkı da göz ardı edilmemelidir. Bu farklılık nedeni ile iki denizin birleştiği ama karışmadığı gizemli yer olarak lanse edilir.
İki Denizin Birleştiği Ama Karışmadığı Gizemli Yer: Alaska Körfezi ve Ekoloji
Körfez, her sene metrekare başına üç yüz gramdan çok karbondioksit üretir ve üretken bir ekosisteme sahiptir. Körfezde mercan resiflerinde su mercanları yoğun miktarda yer alır. Burada Pacifica, tipik olarak 150 m içinde 900-150 metre arasında yer alan derin bir su mercanıdır.
1977 senesinde körfez, normal iklim ortamında beklenmeyen ve öngörülemeyen bir değişim sergilemeye başladı. Bu da deniz yüzeyindeki ısıda bir yükselişe ve aynı zamanda balıkların çeşitliliğinin artmasına sebep oldu. Bölgenin nitelikleri, okyanus suyu ve iklimi ile buzulların eşsiz kombinasyonundan dolayı dünyanın en ilgi çekici alanlarından biridir. Muazzam bir manzara vadeder.
İki Denizin Birleştiği Ama Karışmadığı Gizemli Yer: Alaska Körfezi ve İklimi
Alaska’da iklim bölgeye göre değişir. Örneğin, Anchorage’da iklim, Kuzey Ortabatı Amerika Birleşik Devletleri’ne çok benzer. İç kısım ise haftalarca çok soğuk kalır. Anchorage ve Alaska’nın güneyindeki kıyı bölgelerinin hava durumu, normal şartlarda soğuk havaya sahip olduğu bilinen bazı ABD şehirlerinden daha ılıman olan okyanus iklimi şeklinde açıklanabilir. Bunun nedeni okyanusun hafifletici faktörüdür.
Alaska’nın içi, en aşırı sıcaklıkların bulunduğu yerdir. Fairbanks gibi şehirler birkaç hafta eksi 30 Fahrenheit dereceye ulaşabilir. Soğuk, kuru bir soğuk olarak kabul edilir. Alaska’nın kuzey kesimi tipik bir Arktik iklimi olarak tanımlanabilir. Yazlar kısa ve soğuk, kışlar ise uzun ve çok soğuk geçer. Temmuz ayında ortalama sıcaklık yaklaşık 34 Fahrenheit derecedir.