İklim Değişikliği Ve Küresel Isınma
Son yıllarda olumsuz yönde gelişen ve dünyanın ana problemleri arasında yer alan iklim değişikliği konusu oldukça ciddi sorunlara yol açmaktadır. Bu nedenle oldukça riskli bir hava olayları insanlığı tehdit etmektedir.
İklim Değişikliği Nedir?
İklim değişikliği, atmosfer olaylarının dünyadaki nüfus artışının hızlanması, sanayi sektörünün artması sebebiyle fabrikaların yaydığı sıcaklıkların atmosfere ulaşması sebebiyle iklim farklılıklarının oluşması durumudur. Küresel ısınma nedir? Yaz aylarında güneşin aşırı derecede ısı ve sıcaklık vermesi, kış aylarında ise havanın soğumaması sebebiyle yağmur ve kar yağışının azalması veya yok olması küresel ısınma iklim değişikliklerine uygun başlıca örneklerdir.
Küresel Isınmaya Sebep Olan Faktörler Nelerdir?
Dünya gittikçe yaşlanıyor. Dünya nüfusu her geçen gün artmaktadır. Nüfus artışı sebebiyle insanların yeme ihtiyacı, barınma ihtiyacı gibi en temel ihtiyaçların karşılanması sebebiyle insanlar doğaya ister istemez zarar vermektedir. Örnek vermek gerekirse küresel ısınma nedenleri başında doğa ve yeşilin yok oluşu gelmektedir. Diğer sebeplere detaylarıyla bakılacak olursa;
- Betonarme bina sayılarının artması,
- Araç sayılarının hızla artması ve fosil yakıt kullanımı sonucunda havaya karışan gazların atmosfere zarar vermesi,
- Doğanın dengesi olarak bilinen ağaçların kesilerek yok edilmesi,
- Denizlerin kirletilmesi ve deniz altında yaşayan canlıların ekolojik dengelerinin bozulması,
- Ormanlık alanlarının azalması ve orman canlılarının yok olmaya mahkum edilmesi,
- Arı popülasyonunun azalması sebebiyle polen üretiminin yok olmaya yüz tutması.
Küresel Isınmanın İnsan Hayatına Olan Olumsuz Etkileri Nelerdir?
Dünya yüzeyinde küresel ısınma kimleri nasıl etkiler? Sorusuna yanıt Dünya üzerinde yaşayan tüm canlıları olumsuz yönde etkiler olacaktır. Hava olaylarının ve başta insan yapısına istinaden oksijen oldukça önemli bir yere sahiptir. Yine su, insan vücudunun3/4 su ile kaplıdır. Dolayısıyla insan ve diğer canlılar susuz yaşayamazlar.
Güneş ise dünyayı hem aydınlatan hem de ısıtan insanlık için çok önemli sistemdir. Bu sayılar nedenlerden dolayı Atmosferin dengesinin bozulması ve iklim değişikliklerine yol açması tüm bu sağlıklı döngünün yerine olumsuz ve zararlı döngü yerine almasına izin verilmiş olacaktır.
İnsan sağlığı bozulacak, bağışıklık sistemi besin kıtlığı olması sebebiyle düşecek ve yeni hastalıklar meydana gelecektir. Ayrıca atmosferin aşırı ısınması, zararlı güneş ışınları sebebiyle patlamalar söz konusu olacak ve güneşin zararlı ışınları tüm canları öldürmesine neden olacaktır.
Kış mevsiminde yeterli miktarda yağış almaması yine iklim değişikliklerinin olumsuz sebepleri arasında yer almakta aynı zamanda insana olan olumsuz döngüsü ise yiyecek ve su kıtlığı olarak kendisini gösterecektir.
Buzulların Erimesi Küresel Isınma Sebeplerinden Sayılır mı?
Atmosferin aşırı ısınması, Dünyanın kutuplarında bulunan buzulların erimesine sebep olmaktadır. Küresel ısınma her yıl belirli bir derece artması kutuplardaki buzulların hızlı erimesine neden olmaktadır.
Küresel Isınmanın Önüne Nasıl Geçilir?
Dünyanın son bir kaç yılına bakılacak olursa küresel ısınma karşıtı büyük insan grupları olmakla beraber önlem alma konusunda dünya hala yetersiz kalmaktadır. Araştırma sonuçlarına göre geçmiş 20 yıl öncesi iklim durumu ile bugün ki durumu gerçekten çok düşündürücü ve tehlikeli bir boyut aldığını göstermektedir. Bu durumda küresel ısınma nasıl önlenir? Dünya olarak neler yapılmalı?
- Öncelikle Doğal hayatı ve doğadaki canların korunması konusunda hızla yeni önlemler alınmalıdır.
- Başta deniz popülasyonunu korumak ve bitkilerin yaşaması amacıyla deniz temiz tutulmalı herhangi zehirli atık veya kimyasal atıkların doğru depolanması konusunda merkezler yaygın hale getirilmelidir.
- Betonarme binaların yerine yeşil ve doğa dostu yapıların kullanılması ve alt yapı çalışmalarına önem verilmesi gerekmektedir.
Daha Yeşil Ve Sağlıklı Dünya İçin Yapılması Gerekenler
- İnsanlar olarak kitlesel anlamda hareket ederek Dünyayı ve insanlığı kurtarmanın yolunun var olduğunu bilmeliyiz.
- Araç Fuel Oil ve petrol yakıtları yerine doğa dostu rüzgar enerjisi veya su ile çalışan termik santrallerinin kurulması, elektrik enerjisi ile çalışan araçların artık tüm dünyada kullanılmasına olanak sağlanmalıdır.
- Yenilebilir enerji kullanmak.
- Plastik ve naylon üretimini azaltarak pamuk ve cam sanayisine önem vermek ve yaygınlaştırmak.
- Aşırı tüketimden vazgeçmek ve sadece ihtiyaç kadar tüketmek.
- Mümkün olduğu kadar elektrik cihazları minimumda kullanarak ihtiyaç fazlasını kullanmamak.
- Ağaç dikmek.
- Bireysel araç kullanımını azaltarak toplu taşıma araçlarına yönelmek ve bu sayede zararlı gaz salınımını en az seviyeye indirilmesi amaçlanmaktadır.