Hibrit Tohum Nedir? Detaylı Rehber
Hibrit tohum sanılanın aksine genetiği değiştirilmiş tohum demek değildir. Hibrit tohum denildiği zaman üreticinin aklına genetiği değiştirilmiş sebze ve meyveler gelmiş olsa da hibrit tohumun kökeni biyolojik çeşitliliğe dayanmaktadır. Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Derneği yayınlamış olduğu bir dergide, hibrit tohum hakkında uygun açıklamalarda bulundu.
Hibrit tohum genetik mutasyonlar ve doğal yolla gen aktarımı yapılmış olan bir çeşitlilik yoludur. Normalde doğada yaşanılan çeşitlilik hayvanlar özellikle de böcekler, arılar gibi dış etkenler ile meydana gelirken hibrit tohumlarda ise doğal yolla gene aktarımı olmadan tohum oluşturulmaktadır.
Ayrıca Okuyabilirsiniz: Patricia Koyu Detaylı Rehber
- yüzyıldan itibaren insanlar keşfe başlamış ve özellikle biyolojik çeşitlilik konusunda yeni çalışmalara imza atmışlardır. Geçmişten günümüze verimi arttırma çabaları devam etmektedir. Geçmişte de insanlar yapmış olduğu çalışmalar ile tarlalarına yapmış olduğu ekinlerin verimlilerini arttırmak için çabalamışlardır. Aynı Ekim türüne ait olan tohum türleri seçildikten sonra çaprazlanarak melez tohumlar elde edilir.
Bu melez tohumları ise hibrit tohum denmektedir. Uzman isimler bu aynı tohum türlerinin farklı özelliklerinin bir araya gelmesiyle oluşan hibrit tohumlarda en iyi verimi bulana kadar testlerden geçirmeye ve melez hibrit tohum yapmaya devam etmektedirler. Üretici daha yüksek verim alsın, tüketici ise kaliteyi tatsın diye en hızlı ürün veren ve en hızlı yetişen hibrit tohumlar gün geçtikçe kullanımı yaygınlaşmaya başlamıştır. Kibrit tohumlar sayesinde daha iyi ve verimli ekinler elde edilmektedir.
Hibrit Tohum Ne İşe Yarar?
Aynı tür bitkinin farklı çeşitleri çaprazlandığı zaman hibrit tohumlar elde edilmektedir. Daha sağlıklı uzun ömürlü ve verimli ekinler elde edebilmek için hibrit tohumların kullanımı yaygınlaşmıştır. Üretici bu sayede tohumun kalitesinin artması ile birlikte verimini arttırırken tüketici ise kaliteyi tadacaktır. Aynı zamanda pazar ve ihracat alanında da bu sayede gelişmeler yaşanır.
Hibrit Tohum Sağlığa Zararlı Mı?
Hibrit tohum denildiği zaman akla gelen GDO’lu tohumlar yanlış bir algı oluşturdu. Daha önceden de bahsettiğimiz gibi hibrit tohum, aynı ekin türünün farklı yerlerde yetişen tohumlarının çaprazlanıp elde edilen sonuca hibrit tohum denmektedir. Gıda tarım ve hayvancılık bakanlığı hibrit tohumların insan sağlığına zarar verdiğine dair herhangi bir kanıt olmadığını açıkladı. Hibrit tohumlar GDO’lu besinler ile karıştırılmaktadır. Ancak burada unutulmaması gereken nokta ise ülkemizde 5977 sayılı biyo güvenlik kanunu gereğince genetiği değiştirilmiş herhangi bir tohumun ülkemizde üretilmesi ve ticaretinin yapılması dahi yasaktır.
Hibrit tohum ile GDO’lu tohumlar arasında herhangi bir ilişki bulunmamaktadır. GDO’lu tohum denildiği zaman, bu tohumlar tamamen laboratuvar ortamında biyolojik süreçlerden geçerek ortaya çıkmaktadır. GDO’lu tohumlar aynı zamanda hibrit tohumlar gibi verimli değildir. GDO’lu tohumlar bir kez ekildiğinde yeniden ürün vermez aynı zamanda ekildiği toprağı da verimsizleştirmeye başlar. Hibrit tohum çalışmaları serada yapılmasının yanı sıra iki aynı bitkinin farklı çeşitlerinin çaprazlanması ile meydana gelmektedir. Hibrit tohumlar ekolojik dengeye saygı duymaktadır. GDO’lu tohumlar gibi olmayan hibrit tohumlar ekildiğinde yeniden ürün vermeye devam etmektedir.
Hibrit Tohum Nasıl Üretilir?
Hibrit tohumlar iki aynı ekinin farklı çeşitlerini sera ortamında izole bir halde çaprazlanması sonucu ortaya çıkar. Doğal döllenme engellendiği için hibrit tohumlar elde edilir. Hibrit tohumlar daha verimli daha dayanıklı olduğu için tercih edilmektedir.
Hibrit Tohum Nasıl Anlaşılır?
Üreticiler ve tüketicilerin sıklıkla sormuş olduğu sorulardan birisi de piyasada bulunan hibrit tohumu nasıl anlaşıldığı oldu. Piyasada bulunan ve pakete giren bütün hibrit tohumların üstünde 5553 sayılı tohumculuk kanunu uygun olarak hazırlanmış ve ilaçlanmıştır yemeklik olarak ve hayvan yemi olarak kullanılmaz ibaresi bulanmaktadır. Bu ibarenin yer almış olduğu bütün tohumlar hibrit özelliği taşımaktadır.
Piyasada organik olduğu söylenmesine rağmen hibrit tohum satışı da bir hayli fazladır. Çiftçiler genellikle melez tohumu normal organik tohumdan ayırma yöntemi olarak ekine bakmaktadırlar. Hibrit tohumlar aynı boy, aynı renk ve aynı şekilde olurken organik tohumlarda ise özellikle meyve sebzelerde yamukluk, dayanıklılık farklılıkları bulunmaktadır.