Havuzda ve denizde nasıl yüzülür? Detaylı Anlatım
Havuzda ve denizde farklı yüzme teknikleri kullanarak verimli bir şekilde aktivite yapabilirsiniz. Yüzerken vücudumuzdaki bütün kaslar harekete geçmektedir. Bu sayede aynı anda bütün kaslarınız çalışarak yağ yakımınım da hızlandırmaktadır. Toplumumuzda yalnızca spor ile kas kütlemi arttırırım anlayışı yanlıştır. Yalnızca ağırlık çalışarak kas kütlesi arttırılmaz. Yapılan araştırmalara göre kas kütlesinin ve kemik kütlesinin yüzme ile artabileceği ortaya çıkmıştır.
Tavsiye Yazı: Yüzme nasıl öğrenilir? Detaylı Rehber
Doktorlar kas ve eklem ağrısı çeken hastalar için sıklıkla yüzmeyi tavsiye etmektedirler. Bu tavsiyenin sebebi ise suyun rahatlatıcı olmasının yanı sıra omurga üzerinde baskıyı da azaltmasıdır. Yüzerken yüksek miktarda enerji harcadığımız için daha fazla oksijen gereksinimi duyarız. Yüzme sporu ile ilgilenen bireylerin solunum hızları ve derinlikleri zamanla artmaya başlar. Çağımızın hastalıklarından birisi olan stres ile başa çıkmada da sıklıkla tavsiye edilen yüzme egzersizi endorfin seviyesini yükselttiği için daha enerji dolu ve mutlu hissedersiniz.
Havuzda ya da denizde kendi başınıza yüzme öğrenebileceğiniz gibi açılmış olan yüzme kursları sayesinde de profesyonel bir şekilde yüzebilirsiniz. Havuz ya da deniz korkunuz varsa ancak yüzmek istiyorsanız Kendi başınıza bu korkuyu aşmak yerine uzmanlardan yardım alarak profesyonel bir şekilde bu egzersizden yararlanabilirsiniz.
Yüzmek İsteyenlerin Bilmesi Gerekenler
Yüzmek isteyen bireylerin öncelikli olarak yapması gereken şey ise korkularından kurtulmalarıdır. Çoğu insan, boğulmaktan korktuğu için yüzmeye sıcak bakmamaktadır. Ancak birkaç basit önlem ile bu boğulma ihtimalinizi sıfıra indirebilirsiniz. İlk defa yüzme öğrenecek olan bireyler, tek başına yüzmemeli iyi yüzme bilen birisi ile bu egzersizi öğrenmelidir.
Cankurtaranın olduğu bölgede sizin için güvenli olacaktır. Yüzmeye başlayacak olan kişiler mutlaka akıntının olmadığı bir yerde yüzme öğrenmelidirler. Yüzmeyi öğrenirken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise ayakta duramayacağınız derinliklere gitmemenizdir. Eğer ayağınızın yere değdiği bölgelerde yüzmeyi öğrenmeye başlarsanız korktuğunuz ya da ters giden bir durum olduğunda ayağa kalkarak nefes alabilirsiniz.
İlk defa yüzme öğrenmek isteyen bireyler çok soğuk suda yüzmemelidir. Suyun içerisinde havuz ya da denizdeyken sığ kenarlarda bulunmalı havuz içerisinde mutlaka korkuluklara tutunulmalıdır. Elleriniz ile tutunduktan sonra vücudunuzu arkaya doğru gevşetmeli ve bacaklarınızı suyun üzerine çıkarmalısınız. Gövdenizi düz bir şekilde tuttuğunuzda suyun kaldırma kuvveti ile birlikte vücudumuzun su üzerinde süzüldüğünü hissedeceksiniz.
Bu yöntemi birkaç kere denedikten sonra vücudunu uzatarak kollarını T şekline getirip suyun üzerinde sırt üstü ve yüzüstü süzülmeyi deneyin. Tecrübe sahibi olana kadar bu yöntemler ile su üzerinde kalmayı başarabilirsiniz. Eğer panik olduysanız ve yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu hissediyorsanız mutlaka sırt üstü dönerek vücudumuzu düz bir şekilde uzatmalı kollarınızı yana açarak dengeyi kurmalısınız.
Bu sayede hem rahat bir şekilde nefes alıp vermeye başlarsınız. Suda süzülmeye başladıktan sonra su altında nefes verme alıştırması yapmalısınız. Sığ derinlikte iken bir nefes alarak başınızı suya soktuktan sonra burnunuzdan yavaşça nefes vermeye başlayın. Eğer burnunuzdan nefes verirken rahat hissetmiyorsanız ağzınızdan da nefes verebilirsiniz. Yüzmede kasların aynı anda çalışması gerekmektedir. Bu yüzden sırt üstü ya da yüzüstü süzüldüğünüz havuzun üstündeyken bacak vuruşlarına çalışmalısınız.
Bacak vuruşlarına çalıştıktan sonra mutlaka kulaç atmayı öğrenmelisiniz. İlk olarak sırt üstü süzülmeli kollarınızla kulaç hareketi yapmalısınız. Bacaklarınızı hareket ettirirken bir kolunuzu havaya kaldırıp suya sokmalı daha sonrasında bu hareketi diğer kolunuz için de tekrarlamalısınız. Kulaç hareketi yaparken parmaklarınız bitişik ve elleriniz düz olmalıdır. Su içerisinde dik durmak ve soluklanmak istediğiniz zaman ellerinizi suyun üzerine çıkarmalı bacaklarınız ile hafif hafif kürek çekme hareketi yapmalısınız.
Yüzme teknikleri
Yaz aylarında hem serinlemek için hem de sağlığa olan faydası ile tercih edilen yüzme egzersizi aslında her mevsim yapılabilmektedir. Tüm vücudumuzun kaslarını çalıştıran bu egzersiz ile hem kilo verebilir hem de psikolojik olarak rahatlayabilirsiniz. Herkesin yapabileceği bir egzersiz olan yüzme, yapılan araştırmalara göre eklem boyun ve bel ağrısı yaşayanların sıklıkla tercih ettiği egzersiz yöntemlerinden birisidir.
Hamilelerin dahi tercih etmiş olduğu bu egzersiz sayesinde kaslarınız gelişir ve vücut gelişiminiz daha sağlıklı olmaktadır. Yüzme sporunun da bazı teknikler ile yapıldığını biliyor muydunuz? Aşağıda yer alan teknikleri deneyerek kendinize en uygun olan tekniği öğrenebilir ve bu teknik ile yüzmeye başlayabilirsiniz.
- Serbest stil yüzme tekniği: Serbest stil yüzme tekniği öğrenemeyen bireylerin diğer stilleri öğrenmesi oldukça zordur. Serbest stil yüzerken ellerinizi kepçe haline getirmeden parmaklarınızı hafif açık bırakarak kulaçlarınızı bacaklarının yanında bitirmelisiniz. Aynı zamanda suyun dışında kalan kolunuz uzanabileceği en uzak yere kadar uzandıktan sonra tekrardan suyun içerisine girmelidir. Serbest stil yüzme tekniğinde her 3 kulaçta bir nefes alınmalıdır. Kulacı attığınız kolunuzun olduğu tarafa başınızı çevirerek nefes alabilirsiniz. Serbest stil yüzmede nefes verme işlemini hem ağızdan hem burundan yapmalısınız.
- Sırtüstü yüzme tekniği: Vücudunu suya paralel bir şekilde uzandıktan sonra her kulaç atışınızda vücudunuzu kulaç attığınız yöne doğru hafifçe çevirmeniz gerekmektedir. Bu teknikte parmaklarınız biraz aralıklı olmalıdır. Kulaç atarken de vücudunuz suyun içerisindeyken ayaklarınızı hareket ettirmeye devam etmelisiniz.
- Kurbağalama yüzme tekniği: Diğer tekniklere göre öğrenilmesi zor bir teknik olan kurbağalama yüzme tekniği güçlü kol ve bacaklara ihtiyaç duyulan bir tekniktir. Bu teknikte kollar ve bacaklar aynı anda yanlara doğru açılarak yeniden toplanır.
- Kelebek yüzme tekniği; Kelebek yüzme tekniği 2 kol ile birlikte kulaç atılarak yapılır. Kollar omuz genişliği boyunca açıldıktan sonra ileriye doğru uzatılmalı avuç içleri ise dışarıya doğru bakmalıdır. Kulaç attığınız esnada avuç içiniz dışarıya doğru bakarken ayaklarınız ise ellerini suya girdiği esnada iki defa vuruş yapmalıdır. Kelebek yüzme tekniğinde kollar suyun içerisindeyken nefes alınmaktadır