Havuzda Deprem Anı Kameralara Yansıdı (Video)
6 Şubat 2023 yılında Kahramanmaraş merkezli olan ve 11 ili etkileyen depremde havuzda deprem anı saniye saniye kayıt altına alındı. Sarsıntının şiddetiyle yüzme havuzunun dalgalanarak taştığı anlar güvenlik kamerasına yansıdı.
Deprem oldukça uzun saniyeler sürdü ve başlangıç, bitişi kapalı yüzme havuzunda net bir şekilde gözlemlendi. Gaziantep’te 7.7 şiddetinde olan depremde havuzun seviyesi yükseldi.
Deprem şiddeti arttıkça suyun seviyesi yükselerek tüm salona yayıldığı gözlemleniyor. En yüksek seviyeye ulaşan deprem anında ise havuzun suyu yükseltme seviyesi daha da arttığı görülüyor.
Deprem anında çekilen yüzme havuzu şiddeti arttıkça havuzun çevresine sular taştı ve büyük dalgalar gibi şekillerin çıktığı görüldü.
Deprem gece saatinde meydana geldi. Bu yüzden vatandaşlar hazırlıksız yakalandı. Ayrıca bazı vatandaşlar depremin olduğunu anlayamadan şiddeti arttı. 11 ilde 7.7 ve 7.6 şiddetinde bir gün içerisinde iki kez büyük deprem yaşandı. Aynı zamanda sürekli artçıların devam etmesi tehlikenin boyutunu artırmış oldu.
Deprem Anında Havuz Nasıl Korunmalı?
Türkiye bir deprem bölgesi olduğu 2023 Şubat ayından bu yana büyük felaket ile hissettirdi. Aynı zamanda bilim adamlarının yaptığı açıklamalar ile birlikte Türkiye’de nerede deprem olacak ya da ülkemizde olabilecek en yakın deprem kaç şiddetinde ve nerede olacağı takip ediliyor.
Bu bilgiler kesin olarak verilmese de yer hareketleri izlenir ve bilim insanlarının açıklamaları takip edilir. Deprem riski bulunan şehirler ve bölgeler belirlendikten sonra binaların hasar tespit durumları ve yapılar incelenerek iyileştirmeler yapılmalıdır.
Belediyelerin önlemleri son derece önemlidir ve risk bulunan yapıların tekrar yapılması için çalışmalar yapılır. Aynı zamanda depremin ne zaman olacağı konusunda net bilgi olmaması vatandaşları tedirgin ediyor. Özellikle vatandaşlar izledikleri ya da duydukları bilgiler doğrultusunda havuzda deprem anında neler yapılacağı ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyebilir.
Özellikle güvenli olan yaşam üçgenleri bulunulan yerleri bilmek ve direkt olarak binaların çökeceği bölgelerin önceden belirlenmesi ve bu yerlerden deprem anında uzaklaşılması son derece önemlidir.
Vatandaşlar depremi havuzda hissettiğinde direkt olarak havuzdan çıkmalı ve varsa yaşam üçgeni bularak cenin pozisyonunda beklemelidir. Aynı zamanda havuzun yakınında bulunmaktan kaçınmalı ve soyunma odaları gibi alanlara hızlı ve güvenli şekilde ulaşarak güvenli alanları yaratmalıdır.
Gaziantep’te Havuzda Deprem Anı (Video)
Gaziantep’te deprem görüntüleri depremin başlangıç ve bitiş şiddeti hakkında bilgi veriyor. Özellikle bir gün içerisinde iki kez gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremde Gaziantep’te etkilendi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Ertuğrul Gazi Yüzme Havuzu’nda deprem anında yüzme havuzunun görüntüleri ortaya çıktı. Bu görüntülerde havuzda deprem anı saniye saniye görüntülendi. Bu videoda havuzda deprem anı başlangıç ve bitiş, görüntülenerek ne kadar şiddetli ve büyük depremin yaşandığını gözler önüne serdi.
Havuzda depreme yakalanılırsa neler yapılmalı sorusunu akla getiren görüntüler nedeniyle kişiler daha bilinçli şekilde düşünmeye yöneldi. Özellikle deprem anında havuzdan çıkmak, suyun olduğu bölümleri hızlı ve güvenli şekilde aşarak kuru ortama gitmek gerekir.
Aynı zamanda havlu, kıyafet, su ve atıştırmalık bulunan çantaların yanında olması bireylerin dayanmasını ve depremden sağlıklı şekilde çıkmalarına yardımcı olur.
Havuzda Deprem Anı Nasıl Olmalı?
Deprem anında soğukkanlı olup güvenli bölgelere hızlı şekilde gitmek oldukça önemlidir. Özellikle su dolu olan yerler, elektrik ve gaz olan bölgelerden uzak durmak gerekir.
Aynı zamanda vakit varsa deprem çantasının yanında bulundurulması ve su, atıştırmalık, düdük ve fenerin olması arama kurtarma çalışmaları için son derece önemlidir. Havuzun içerisinde bulunan su bina yıkıldığında direkt olarak içinde kalabilir ve o bölgede bulunan vatandaşların boğulmasına neden olabilir.
Bu durumu yaşamamak için güvenli alanların önceden tespit edilmesi ve yaşam üçgeni olan yerlere hızlı şekilde gidilmesi son derece önemlidir. Havuzda olunduğunda güvenli alana geçerken bireyler yanlarına alabiliyorsa çantalarını almaları önemlidir. Böylece su, atıştırmalık ve kıyafetlere ulaşabilir.
Böylece temel ihtiyaçları belli bir süre karşılama durumu olabilir. Havuzda deprem anında ilk aşamada depremi hisseder hissetmez havuzdan çıkılmalı ve kuru, temiz ve eşyaların yoğun olarak bulunduğu yerler hızlı şekilde terk edilmelidir.
Eğer alanlardan çıkılamadan yıkılma ve hasar gerçekleşiyorsa hayat üçgeni bulunan alanlar belirlenerek cenin pozisyonuna geçilmelidir. Kapı, pencere ve havuzun çevresinden uzak durulmalıdır.