Havuz bakım kimyasalları nedir? Nasıl kullanılır?
Havuz bakım kimyasalları genel olarak havuzların temiz ve sağlıklı bir şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla yapılmaktadır. Yüzme havuzlarının tam verimli bir şekilde kullanabilmek için düzenli olarak havuz temizliğinin yapılması çok önemlidir. Havuz temizliğinin yapılmasının yanı sıra aynı zamanda havuzun kimyasallar ile desteklenmesi de gerekmektedir.
Tavsiye Yazı: Sefaköy yüzme havuzu – Tüm Detayları
Havuz bakımları yapılırken suyun içerisinde oluşmuş olan mikroorganizmalar insan sağlığını tehdit ettiği için engellenmesi amacıyla kimyasallar kullanılmaktadır. Özellikle açık havuzlarda kir ve tozlar suyun yüzeyine yapışarak çirkin bir görüntü yapar. Bunun gibi durum vardı hem insan sağlığı açısından hem de görsellik için havuzların belli periyotlarla temizlenmesi gerekir. Çoğu zaman havuzlar boşaltılmalı ve yeniden doldurulmalıdır. Aynı zamanda havuzların içerisindeki ph değeri de çok önemlidir.
Havuzlardaki kirliliğin genel sebebi yosunlaşmadır. Havuz temizliğinin süresi havuzun boyutuna göre değişir bildiği gibi aynı zamanda fiziksel ve kimyasal temizlik olarak da ikiye ayrılmaktadır. Havuz bakım kimyasalları kullanılacağı zaman mutlaka uygulanacak olan kimyasallar tek tek havuzda kullanılmalı ve dörder saat ara verilmelidir. Estetik güzelliğinin yanı sıra salgın hastalıkların ortaya çıkmasına da engellemek amacıyla yüzme havuzlarının bakımı sıklıkla yapılması gerekmektedir.
Havuz bakım kimyasalları nedir?
Sevdiklerinizle eğlenceli vakitler geçirdiğiniz ve Yaz aylarının vazgeçilmez aktivitelerinden birisi olan yüzmeyi sağlıklı bir ortamda yapmak çok önemlidir. Sağlıklı bir eğlence için gitmiş olduğunuz açık ya da kapalı yüzme havuzunun temiz olması gerekmektedir.
Özel olarak üretilmiş olan havuz bakım kimyasalları sayesinde havuzun bir içme suyu kadar temiz olması mümkündür. Havuz içerisine giren insanlardan kaynaklı olabildiği gibi çevresel faktörlerden da kaynaklı olabilen kirlenmeler mevcuttur. Zaman içerisinde kirlenen havuz suları tehlike arz etmektedir.
Kaliteli havuz kimyasalları ise havuz içerisinde yer alan mikroorganizmaları öldürerek daha temiz bir ortamda keyifli bir yüzme için ortam hazırlar. Yüzme havuzları bakteri ve mantar gibi pek çok hastalığa neden olabilecek mikroorganizmalar için ideal bir üreme ortamıdır. Bu organizmalar insanlarda hastalıklara neden olabildikleri gibi aynı zamanda suyun pis kopmasına ve temiz görüntüsünün gitmesine de neden olabilirler.
Havuz bakım kimyasalları denildiği zaman şüphesiz akla ilk gelen içme sularında da kullanılan klordur. Klorlanmamış su pek çok hastalığa neden olabilir. Klorlamanın ardından havuz suyunun ph değerlerinin 7,2 ile 7,6 arasında olması için de çeşitli işlemler yapılmaktadır. Eğer yüzme havuzundaki ph miktarı 7.0 altına düşerse ciltte tahrişe neden olabilir.
Havuz suyu yönetmeliği tarafından belirtilen klor ve ph oranları havuz suyunda sağlanamazsa havuz suyunda bu sefer yosunlaşma meydana gelir. Yosunlaşmayı önlemek için de havuz kimyasal olan yosun önleyiciler kullanılabilir. Yüzme havuzlarında bulunan filtreler sayesinde havuz içerisinde yer alan partiküller de temizlenmektedir.
Havuz bakım kimyasalları nasıl kullanılır?
Açık ya da kapalı havuzların kimyasal temizliğinde kullanılan havuz kimyasallarını bazılarını sizler için araştırdık ve yazımızda derledik.
- Sıvı klor; Sıvı klor havuz suyunu dezenfekte etmek için kullanılır. Bilindiği üzere havuz suları bakteri ve mantar üremesi için ideal bir ortamdır. Sıvı Klor sayesinde mikroorganizmaların üremesi ve çoğalması engellenir.
- %56 toz klor; Havuzlarda kullanılan toz klor mikroorganizmalara doğrudan etki etmesi için kullanılmaktadır
- %90 Tablet klor; Tablet klorlar genellikle açık yüzme havuzlarını dezenfekte etmek amacıyla kullanılmaktadır.
- Yosun önleyici; Havuzlardaki ph seviyesi ve klor oranı yönetmelikte bahsedilen oranlarda olmadığı zaman havuzlarda yosun meydana gelir. Kullanılan havuz kimyasalları içerisindeki yosun önleyici havuzda meydana gelen hem yosunu hem de alg, mantar ve bakterileri doğrudan etki ederek öldürür.
- Toz ph düşürücü; Havuzlardaki ph oranı belirtilen yönetmelikte 7,2 ile 7,6 arasındadır. Eğer havuzdaki ph oranı yüksekse toz ph düşürücü sayesinde klor daha aktif çalışır ve ph değeri düşer.
- Sıvı ph düşürücü; Sıvı PH düşürücü genellikle asit formatı sıvı bir birleşiktir. Havuzda ph değeri yüksek olan suyun klor aktif hale getirerek normal ph değerine gelmesini sağlamaktadır.
- Havuz parlatıcı kimyasal; Havuz yüzey içerisinde toz ve kire bağlı olarak kirlenmeler ve kötü bir görünüm meydana gelir. Bu parlatıcı kimyasal bu kirliliğe sebep olan partiküllerin bir arada durmasına ve kolay bir temizliğe sebep olur.
- Ayak dezenfektanı; Açık ya da kapalı havuzlarda havuz girişlerinde ayak dezenfektanları bulunmaktadır. Ayak dezenfektanları bireylerin ayaklarında olabilecek mantar ya da zararlı bakterileri öldürerek dışarıdan havuz suyunun kirletilmesini engellemek amacıyla kullanılmaktadır.
- Çöktürücü; Havuzlarda bulunan partiküllerin havuz yüzeyinden dibe çökmesini sağlayan Al203 içerikli bir ürün olan çöktürücü temizliği kolaylaştıran bir diğer havuz bakım kimyasallarındandır.