Hamilelikte Yüzmenin Faydaları Nelerdir?
Hamilelikte Yüzmenin Faydaları : Hamileliğin şüphesiz en zor yanlarından birisi gebelik süreci ilerledikçe meydana gelen bel ve sırt ağrılarıdır. Gebelikte denize ya da havuza girmek herhangi bir tehlike arz etmemektedir. Hamilelik dönemi yaz aylarına denk gelen bayanların özellikle bu sıcak havalarda yüzme aktivitesi yapması hem bebek hem de anne sağlığı için önemlidir. Özellikle hamileliğin ilk 3 aylık döneminde yer alan anne adayları hem psikolojik hem de fiziksel anlamda yüzmeye başladıkları andan itibaren daha rahat ve huzurlu hissetmeye başlarlar.
Ayrıca Okuyabilirsiniz: Doğal yüzme havuzu nedir? Tüm Detaylar
Özellikle suyun kaldırma kuvveti ile birlikte hem anne hem de anne karnındaki bebek rahatlamaya başlar. Ancak hamile bayanların yüzme aktivitesi ile ilgilenmeden önce sağlıklı ve normal bir seyir halinde olan gebeliklerinin doktor tarafından onaylanması gerekmektedir. Gebelik boyunca anne adayları yoga, hamile pilatesi gibi pek çok egzersizler ile doğumu kolaylaştırmayı hedeflemiş olsalar da şüphesiz yüzmek diğer aktivitelere göre doğumu daha da kolay bir hale getirmektedir. Hamilelikte yüzme sporu ile ilgilenen bayanların hem kendilerine hem de bebeklerine olan yararlarına biraz daha yakından bakalım;
- Hamilelikte yüzmeye başlamak kalp ve akciğer sağlığını koruduğu gibi solunum yoluyla rahatsızlıklarının da önüne geçmektedir.
- Bilindiği üzere yüzme aynı zamanda kilo kontrolünde sağlamaktadır.
- Anne adayları yüzmeye başladıkları andan itibaren kalp atım hızları ve aldıkları oksijen miktarı artacağı için bu oranda bebeğe giden oksijen miktarında da artma meydana gelir.
- Hamile anneler yüzmeye başladıkları andan itibaren bebekten kaynaklanan bel ve sırt ağrılarında hafifleme kas ve eklem ağrılarında azalma gözükmektedir.
- Hamilelikte yüzmek stresi azalttığı gibi uyku problemlerinin de önüne geçmektedir
- Özellikle hamileliğin ilk 3 ayında yer alan anne adayları mutlaka ilk aylarda bulantı ve kusmaların önüne geçmek için yüzmeye başlamalıdırlar.
Hamileyken Yüzmek Güvenli Mi?
Hamilelik dönemi oldukça kaygılı ve duygu değişimlerinin bol olduğu bir zamandır. Bu süreçte anne adaylarının yıpranmasını en aza indirebilmek için stres seviyesini düşürmek gerekmektedir. Uzmanlar yapmış oldukları açıklamada, özellikle hamilelerin stres atmalarına yardımcı olacak aktivitelerde yer almaları gerektiklerini, ekstrem sporlardan uzak durmaları gerektiklerini, özellikle İlk 3 ay içerisinde bulantı kusması olan anne adaylarının yüzme sporu ile ilgilenerek bulantı ve kusmayı en aza indirebileceklerini açıklamışlardır.
Yüzmek hamilelikte en güvenli aktivitelerden birisidir. Kilo seviyesini korumaya yardımcı olan yüzme aynı zamanda vücudun rahatlamasına da yardımcı olarak bel ve boyun bölgesindeki ağrıları en aza indirmektedir. Bu süreç içerisinde anne adayları daha çok denizleri tercih etmeli havuza gidecek olan anne adayları mutlaka temiz ve güvenilir havuzları tercih etmelidirler. Dalış gibi aktivitelerden uzak durmalısınız. Suyun dibine dalıp geri çıkmaya başladığınız andan vücudunuz tepki gösterebileceği için bebeğiniz ve sizin için tehlike arz etmektedir.
Hamilelikte Yüzmeye Ne Zaman Başlanmalı?
Bebek sahibi olmak bir anne için şüphesiz en güzel duygulardan birisidir. Ancak anne adayları hamilelik sürecini bol stresli ve kaygılı bir şekilde geçirmektedirler. Bu stres seviyesini azaltabilmek adına annelerin mutlaka kendilerini rahatlatacak spor ve aktiviteler ile ilgilenmeleri önem arz etmektedir. Ancak burada dikkat edilmesi gerekilen bir diğer nokta ise gebelikte yaşanabilecek risklere karşı mutlaka doktorun onayı alındıktan sonra bu aktivitelerin yapılmasıdır.
Gebeler hamile kaldıkları andan itibaren yüzmeye başlayabilirler. Deniz suyu havuz suyuna göre daha temiz ve sürekli akış içerisinde olduğu için daha fazla tavsiye edilmektedir. Bilindiği üzere yüzme havuzları aşırı derecede klorlanmış olduğu için hijyenik de olsalar hamile bayanların kullanımına pek uygun düşmemektedir. Yüzmeye merak falan ya da daha önce yüzme sporu ile ilgilenen anne adayları dalış gibi etkinliklerden kaçınmalı ve hamilelik döneminde vücutlarında kramp oluşabilme ihtimalini göz ardı etmemeleri gerekmektedir
Komplikasyonlu ve yüksek riskli gebeliği olan bayanlar, yüzme aktivitesini doktor kontrolü altında katılmaları gerekmektedir. Hamilelikte aşırı sıcakta kalınmamalı bu yüzden termal sular tercih edilmemelidir. Aynı zamanda denizi tercih eden anne adayları, öğlen sıcaklarında aşırı su kaybetmesine bağlı vücut ısısı artarak bebek sağlığını ve kendi sağlıklarını riski atmamak adına sıcak havalarda denize girmemeye özen göstermelere gerekmektedir. Gebelikte kramp sıklığı artmaya başladıkça bu dönemlerde anne adaylarının yalnız bir şekilde yüzme aktiviteleri yapmaları uygun görülmemektedir.