l
Bahçe Havuz
Sepet 🛒 ₺0Giriş
☎ 0 (850) 255 09 53

Güzelbahçe İlçesi, İzmir

Güzelbahçe ilçesi, İzmir’in ilçelerinden biridir. Doğuda Karabağlar ve Narlıdere, güneybatıda ve batıda Urla, güneyde Seferihisar, kuzeyde ise İzmir Körfezi ile komşudur. 1993 senesinin 29 Aralık tarihinde Narlıbahçe’den ayrılmış ve ilçe olmuştur. 12 tane mahallesi bulunur. Yüzölçümü ise 77 kilometre karedir. 2021 verilerine göre nüfusu 37.572 kişidir. İlçenin temel ekonomik geçim kaynağı tarım ve balıkçılıktır.

Güzelbahçe İlçesi Tarihçe

Güzelbahçe İlçesi

Güzelbahçe ilçesi eski ismi Kilizman şeklindedir. 1936 senesinde Kızılbahçe ismini almış ve Urla’ya bağlanmıştır. O dönem bucak merkezi idi. 1954 senesinde belediyeye kavuşmuştur. 1957 senesinin 6 Temmuz tarihinde bugünkü ismini almıştır. Sonrasında Urla ilçesinden ayrılarak Merkez ilçeye bağlı bucak merkezi konumuna geçmiştir.

26 Mart 1984 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesi kurulmuştur. Güzelbahçe büyükşehire bağlı olan Merkez ilçesine dahil edilmiştir. Bunun sonrasında 1988 yılında Merkez ilçe Konak Belediyesi olarak değişmiştir. 1988-92 seneleri arasında Güzelbahçe ilçesi Konak’a bağlı kalmıştır. 3 Haziran 1992 tarihinde Narlıdere ile birleştirilmiş ve Narlıbahçe olmuştur.

1993 senesinin 27 Aralık tarihinde Narlıbahçe ilçesi bölünmüş ve Güzelbahçe ilçesi kendine has bir ilçe olmuştur. 1994 senesinde Kavacık’ın Konak’a, Çamtepe’nin Seferihisar’a bağlanması sonucunda ilçenin bugünkü sınırları belirlenmiştir.

2009 yılının 29 Mart tarihinde gerçekleşen yerel seçimler sonucunda ilçeye bağlı olan Yelki Beldesi kapatılmıştır. Sonrasında belde, Mustafa Kemal Paşa Mahallesi ve Yelki Mahallesi olarak ilçe merkezine eklenmiştir. CHP adayı Mustafa İnce ilçenin yeni belediye başkanı olmuştur. 2014 yerel seçimlerinin ardından Küçükkaya, Payamlı ve Çamlı köyleri mahalleye dönüştürülmüştür.

Güzelbahçe İlçesi Coğrafi Özellikleri

Güzelbahçe İlçesi

Güzelbahçe ilçesi yüzölçümü 77 kilometrekaredir. İlçe merkezinin deniz seviyesi yüksekliği ise ortalama olarak 50 m kadardır. İklim tipi Akdeniz iklimidir. Güzelbahçe ilçesi doğuda Karabağlar ve Narlıdere, güneybatıda ve batıda Urla ile komşudur. Ayrıca ilçe, güneyde Seferihisar ve kuzeyde de İzmir Körfezi ile komşu durumdadır.

Güzelbahçe ilçesi sahil bandı, Urla, Çamlıçay, Narlıdere, Limanreis arasında kalan alandır. Ahmet Piriştina zamanında ilçede kıyı düzenlemesi gerçekleştirilmiştir. Bununla beraber plaj ve yürüyüş alanı düzenlenmiştir. İlçenin sahilinde bir tanesi Mavi Bayraklı olmak üzere sekiz tane plaj bulunur. İnkaya Mağarası da ilçenin öne çıkan yerlerinden biridir. Güzelbahçe ilçesi üç tane tabiat anıtına ev sahipliği yapar. Çamlı Mahallesi sınırlarına dahil olan Çamlı Deresi’ne bir adet içme suyu barajı yapılacaktır.

Güzelbahçe İlçesi Ekonomisi

Güzelbahçe İlçesi

Güzelbahçe ilçesi, bir balık pazarına ev sahipliği yapar. Yalı ve Siteler mahallelerinde lokantalar yer almaktadır. Yelki, Yaka ve Çamlı mahallelerinde ise haftada bir gün üretici pazarı, Yalı Mahallesinde yaz mevsiminde her gün gece pazarı kurulur. İlçe, İzmir’in ortalama hane halkı geliri en yüksek olan ilçelerden biri olarak öne çıkmaktadır.

Güzelbahçe İlçesi Eğitim

Güzelbahçe’de yer alan okullar:

Güzelbahçe Yakınında Gezilecek Yerler

Güzelbahçe ilçesi ve çevresinde keşfedilmesi gereken pek çok farklı yer bulunmaktadır. Bunlar arasında öne çıkanlar:

Kemeraltı Çarşısı

1600’lü senelerden bu yana varlığını koruyan Kemeraltı, İzmir söz konusu olduğunda öne çıkan yerlerden biridir. Çok çeşitli kategorilerde dükkanların hizmet verdiği Kemeraltı Çarşısı, aradığınız her şeyi kolayca bulmanıza yardımcı olur.

Bostanlı Yaya Köprüsü ve Gün Batımı Terası

Bilinen seyir teraslarına oranla çok daha farklı bir tasarımda olan Bostanlı Yaya Köprüsü ve Gün Batımı Terası, İzmirlilerin en uğrak adreslerinden biridir. 2016 senesinde hayata geçirilen proje, yapay bir tepe üzerinden başlar, denizden geçer. Çok çeşitli ahşap platformlarla imal edilmiştir. İzmir’de günbatımını izlemek istediğinizde en uygun lokasyondur.

Konak Meydanı

Güzelbahçe ilçesi yakınına yolunuz düştüyse Konak Meydanına da muhakkak uğramalısınız. İzmir’in kalbi niteliğinde olan meydan, 7/24 oldukça hareketlidir. Burada harika fotoğraf kareleri elde edebilirsiniz.

Kıbrıs Şehirleri Caddesi

Kentin simgesel caddelerinden biridir. Alsancak semti sınırları içindedir. Sevinç Pastanesi ve İzmir Limanı arasında uzanan bir caddedir. Trafiğe kapalıdır. Barlar, kafeler, restoranlar ve çeşitli dükkanlar bu cadde üzerinde konumlanır.

Radyo ve Demokrasi Müzesi

Asmalı Ev olarak isimlendirilen tarihi bir binada hizmet vermektedir. Radyo ve Demokrasi Müzesi, 2013 yılından bu yana açıktır. Müzede çok sayıda plak, interaktif eser ve pikap da ter alır.

Whatsapp
ETBİS