l
Bahçe Havuz
Sepet 🛒 ₺0Giriş
☎ 0 (850) 255 09 53

Ekim Ayında Hangi Sebzeler Ekilir?

Ekim ayında hangi sebzeler ekilir sorusu sıklıkla sorgulanmaktadır. Çiftliğe yeni başlayan ya da çiftçilik yapan kişiler için ekim ayı önemlidir. Bu dönemde birçok farklı sebze, meyve ve yeşillik ekilir. Ilıman iklime sahip olan bölgelerde ekim ayında fide olarak brokoli, lahana, kereviz, maydanoz, karnabahar, marul dikimi gerçekleştirilir. Tohumdan ise turp, dereotu, roka, tere, maydanoz ve ıspanak gibi bazı sebzeler ekilir. Serada da aynı şekilde kabak, hıyar, patlıcan, biber ve domates dikimleri yapılır.

Ekim Ayında Hangi Sebzeler Ekilir? Ekim Sebzeleri Neler?

Ekim Ayında Hangi Sebzeler Ekilir?

Ekim ayında hangi sebzeler ekilir açıklayalım. Bu ayda ekilebilecek sebzeler son derece fazladır. Roka, kabak, marul, dereotu, semizotu, nane, taze soğan, maydanoz ve ıspanak gibi çok farklı sebzeler ekim ayında ekilebilecekler arasındadır.

Her mevsimin kendine has nitelikleri olduğu için ekilen meyve ve sebze türleri de farklılık gösterir. Meyve ve sebzelerin döneminde tüketilmesi gerekirken sağlıklı bir yaşam için ön koşullardan biri de şüphesiz ki budur. Zamanında ekilmeyen meyve ve sebzelerin yetişme şansı bulunmaz. Bundan dolayı her meyve ve sebzenin farklı ekim dönemleri vardır. Böylece ekim işlemlerinden verim almak mümkün olabilecektir.

Her mevsim farklı hava ve sıcaklık koşullarına sahip olmaktadır. Sebze ve meyveleri doğru dönemse tüketilmesi ve verim alınabilmesi adında zamanında yetiştirilmesi şarttır. Ekim ayında hangi sebzeler ekilir sorusunun cevabı da bu anlamda çok önemlidir. Ekim’de dereotu, roka, taze soğan, tere ve sarımsak gibi sebzeler ekildikten sonra bunların yetişmesi amacıyla belirli bir zamana gereksinim duyulmaktadır.

Ekim Ayı Sebzeleri Hangileridir?

Ekim Ayında Hangi Sebzeler Ekilir?

Ekim ayında hangi sebzeler ekilir? Ekim’de sebze yetiştirmek istediğiniz zaman bu dönemde hangi sebzelerin ekilmesi gerektiği hakkında bilgi sahibi olmanız lazım. Gününüzde birçok meyve ve sebze mevsimi haricinde de yetiştirilir. Özellikle de seralarda meyve ve sebzeler mevsimi haricinde de bazı ürün seçeneklerinin bulunmasını sağlar.

Meyve ve sebzeler mevsiminde yetiştirildiği zaman besin değerleri bakımından çok daha verimli ve güçlü olurlar. Doğru ekim yapılan meyve ve sebzelerin antioksidan değeri de bir hayli yüksek olur. Bunun sonucunda ise meyve ve sebzenin insan sağlığına olan katkısı da aynı oranda artmış olur. Dolayısıyla meyve ve sebze yetiştiriciliğinde mevsime uygun olan ürünlerin dikilmesi ve ekilmesi önem arz eden hususlar arasında yer alır. Meyve ve sebzelerin daha çok fayda sunmasının en önemli yollarından biri de aşırı kimyasala maruz kalmadan yetiştirilmeleridir.

İnsan sağlığı bakımından zararlı olan kimyasalların tercih edilmesi, bu tür yiyeceklerin zararlı hale gelmesine yol açar. Ekim ayında sebzecilik bakımından hasadı sona eren tarlalarda bitki artıklarının temizlenmesi de oldukça önemlidir. Bu ayda toprağın gübrelenmesi ve sürülmesi de gerçekleştirilir. Peki, ekim ayında hangi sebzeler ekilir? Roka, kabak, marul, dereotu, semizotu, nane, taze soğan, maydanoz ve ıspanak gibi sebzeler bu dönemde ekilmektedir.

Ekim Ayında Sebze Ekimi Nasıl Olmalı?

Ekim Ayında Hangi Sebzeler Ekilir?

Ekim ayında hangi sebzeler ekilir açıkladık. Şimdi de ekim döneminde sebze ekiminin nasıl olacağından bahsedelim. Sebze ekimi sırasında bazı kriterlere dikkat etmek lazımdır. Fide biçiminde ekim yapılacak ise bazı hususlar göz önünde alınmalıdır. Fide seçiminde fide ve tohumların güvenilir kaynaklarından temin edilmesi önemlidir. Fidelerin koyu yeşil yapraklı olması da bir diğer önemli unsur olarak dikkat çeker. Buna ek olarak sapların kısa ve kalın olması gerekmektedir. Bol kök içeren fidelerin her daim daha verimli olduğunu hatırlatırız. Bahçe işleri ile ilgilenenler için bunlar önemli detaylardır.

Kök boğumlarının hafif mor olması fideden iyi bir verim almasına olanak tanır. Yaşlı fideler veya ince saplı olanlar verim kaybına sebebiyet verebilir. Fidenin çok uzun boylu olmaması, köklerinin güçlü olması da bir başka önemli konudur. Fide dikiminde sabah erken saatler veya akşamüzeri işlem yapılması önerilir.

Günün en sıcak zaman dilimi fide dikimi için pek uygun olmamaktadır. Fidenin dikildiği alanda sebzenin yetişmesine olanak tanıyacak oranda boşluk verilmesi gerekmektedir. Her bitki çeşitli yetişme mesafelerine gereksinim duymaktadır. Bundan dolayı ekim işlemleri sırasında deneyimli bireylerin iş yapması en doğrusu olacaktır. Fide dikimi sona erdikten sonra yetişecek yaprak ve dalların büyümesi adına yeterince büyük boyutlarda alan ayrılmalıdır. Meyve ve çiçekler yetişmeye başlayınca birbirlerine gölge yapmamalıdır.

Whatsapp
ETBİS