Eğirdir Gölü Nerede?
Eğirdir Gölü, ülkemizin en popüler tatlı su göllerinden biridir. Isparta sınırlarına dahil olan göl, karstik ve tektonik hareketler ile oluşmuştur. Bu göle dair bilinmesi gerekenleri açıkladık.
Eğirdir Gölü Nerededir? Hangi İlde?
Eğirdir Gölü, Isparta kentimizdedir. Dik kayalara, sığ ve düz bir tabana sahip olan gölün kıyı uzunluğu yüz elli km kadardır. Kemer Boğazın kuzey kısmında bulunan bölümü Hoyran, güney kısmında bulunan bölümü de Eğirdir şeklinde isimlendirilir.
Eğirdir Gölü Doğal Yapısı
Eğirdir Gölü yüzey alanı insanların su kullanımına bağlı şekilde farklılık gösterir. Karstik yapıda olan gölün özellikle de batı alanında bulunan düdenlerin bir bölümü kapatılmış durumdadır. Farklı amaçlar ile kullanılmak üzere gölde DSİ tarafından çok sayıda pompaj istasyonları oluşturulmuştur. Gölün en önemli niteliklerinden bir diğeri de deniz ile olan ilgisidir.
Kovada kanalıyla Kovada Gölüne gelen sular vadiden Aksu Çayına ve oradan da karstik yollar ile Akdeniz’e boşalır. Son yirmi senedir gölün suları Çandır Ovasında inşa edilen barajlardan gelir. Kovada Gölü ile Eğirdir Gölü arasında doğal bağlantı sunan yirmi iki kilometrelik Kovada Kanalı vardır.
Eğirdir Gölü Oluşumu
Bu göl eski dönemlerdeki karstik olaylar sonucunda oluşmuştur ve yine o dönemde su ile dolmuştur. Göl çukurluğu tektonik kökenlidir. Su birikimi neojen sırasında gelişmiştir. Yöredeki büyük su kütleleri plüvyal göller olarak gruplandırılır.
Eğirdir Gölü Koruma
Eğirdir Gölü, ülkemizin en büyük ikinci tatlı su gölü olarak bilinmektedir. Gölün maksimum su kotuyla çevrelenen su alanı birinci derece doğal sit alanı şeklinde açıklanmıştır. Maksimum su kotundan itibaren üç yüz metrelik yer ise üçüncü derece doğal sit alanıdır. Ayrıca göl, A sınıfı sulak alanlar listesinde yer alır. Göl havzası içinde Kovada Gölü Milli Parkı da bulunmaktadır.
Eğirdir Gölü Çevresinde Gezilecek Yerler
Eğirdir Gölü söz konusu olduğunda gezilecek birçok farklı yer ile karşılaşırsınız. Yolunuz bu gölün yakınına ve Isparta kentine düştüyse, sizler için pek çok keşfedilecek alan var. Bu özel destinasyonları sıraladık:
Başpınar Tabiat Parkı
Merkeze ortalama olarak yedi km uzaklıkta olan tabiat parkı, gelen ziyaretçilere sekiz tane bungalov ev, çadır kurma yeri ve kış çadır sosyal tesisleri sunar. Yaz döneminde turizme bir hayli katkısı bulunan tabiat parkı, yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından biri olmayı başarıyor. Hem konaklamak hem de günübirlik geziler gerçekleştirmek için çok uygun bir yer olduğunu söyleyebiliriz.
Gölcük Krater Gölü Milli Parkı
Yeni dikilip yetişen pek çok ağaç ile kaplı olan milli park, içinde bir adet göl barındırmaktadır. Gölün çevresinde 150-300 m’yi bulan volkanik küllü tepeler vardır. Çok sayıda hayvan ve bitki çeşidini de yine bu yörede keşfetmeniz mümkündür. Gölün kıyısında piknik yapabilir, mavi ve yeşilin tadını çıkarabilirsiniz.
Kızıldağ Milli Parkı
Yolunuz Eğirdir Gölü çevresine düşerse, uğramanız gereken bir diğer lokasyon ise Kızıldağ Milli Parkı diyebiliriz. Sedir ağaçları ile bezenmiş bir yer olan milli park, içinde Beyşehir Gölünü de barındırır. Temiz bir oksijen vadeden havası ve doğal güzellikleri ile kendisine hayran bırakır. Dağ evleri ve kamp alanları da milli park sınırları içinde bulunmaktadır. Doğa severlerin sık olarak tercih ettiği yerlerden biridir.
Kapıkaya Mağarası
Doğal güzellikleri deneyimlemekten hoşlananlar için Kapıkaya Mağarası da ideal bir seçenektir. Tarihi dönemlerde sıkça kullanılan mağara, eski zamanlardan bu yana varlığını sürdürmektedir. İç genişliği oldukça fazladır. Dolayısıyla sığınak olarak tercih edilmiştir.
Lavanta Vadisi
Yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgisini çeken yerlerden biri de lavanta vadisi olur. Son yıllarda lavanta üretimi ile isminden söz ettiren Isparta, Keçiborlu’da yer alan lavanta vadisiyle de bir adım öne çıkar. Burada bazı köylerde lavanta üretimi gerçekleştirilir. Her sene temmuz ve ağustos döneminde muazzam bir manzara sunan vadi, kokusuyla da ziyaretçilerini adeta büyüler.
Beyşehir Gölü
Kentin önemli lokasyonlarından biri de Beyşehir Gölü olur. Sakin ve bol oksijenli doğası ile ön plana çıkan göl, tektonik kökenlidir. Tuz Gölü ve Van Gölü sonrasında ülkemizin üçüncü büyük gölü olarak karşımıza çıkmaktadır. Isparta ile Konya arasında konumlanmaktadır. Burada balıkçılık da yapılmaktadır. Parkın iç kısmında av ve dağ sporları için uygun alanlar yer almaktadır.