l
Bahçe Havuz
Sepet 🛒 ₺0Giriş
☎ 0 (850) 255 09 53

Deniz Salyası Nedir? Nasıl Oluşur ?

Deniz salyası ya da bilinen diğer adı ile müsilaj Türkiye’nin en büyük sorunlarından birisi haline geldi. Özellikle Marmara Denizi’nde alışılmadık miktarda müsilaj oluşması Ege ve Karadeniz’i tehdit eden unsurlardan birisi oldu. Deniz salyası veya deniz sümüğü denizlerde görülen organik maddelerin toplu halde görülmesidir. Kremsi ve jelatimsi bir görünüme sahip olan deniz müsilajı virüs ve bakterileri kendisine çektiği için hoş bir görüntü de sergilememektedir.

Ayrıca Okuyabilirsiniz: Tuz Gölü Nerede ? Detaylı Rehber 

Denizin üstünde oluşan bu tabaka deniz yaşamını da bir örtü gibi kapattığı için tehdit etmektedir. Müsilaj ya da deniz salyası sanayi atıklar ve evsel atıkların denizlere boşaltılması ile meydana gelmektedir. Denizin üst katmanında oluşan ve deniz suyuna giren ışığı azaltan müsilaj aynı zamanda fotosentezi de engellemektedir.

Estetik açıdan da hoş bir görüntü olmayan müsilaj biyolojik çeşitliliği azaltmakta ve deniz altındaki canlıların ölmesine neden olmaktadır. Deniz salyası özellikle bol miktarda besin bulunan bölgelerde ve ılık sıcaklıklarda meydana gelmektedir. 2009 yılından bu yana Akdeniz’de dahil olmak üzere pek çok denizde deniz salyası miktarında iklim değişikliklerinden dolayı artış gözlenmektedir. Yavaş hareket eden ve sıcak olan denizlerde müsilaj oluşumu hızlanmaktadır.

Deniz Salyası Nedir

Deniz Salyası Neden Olur?

Marmara Denizi sahillerinde pek çok noktada görülen deniz salyası ya da bilinen diğer adı ile müsilaj son zamanlarda Bursa’nın Mudanya ilçesinde de etkili olmaya başladı. Sürekli olarak karşımıza çıkması ile birlikte insanlar müsilaj sebeplerini ve nasıl önleneceği konusunda da fikir sahibi olabilmek için araştırma yapmaya başladılar. Bir tabaka haline gelerek denizin üstünü kapatması durumunu müsilaj denmektedir. Müsilaj yapı itibari ile çirkin bir görüntüsü sunmasının yanı sıra kötü kokuya neden olmaktadır.

Deniz Salyası Wikipedia Kaynak

Deniz salyası taşıma kapasitesinin üstünde aşırı besin olduğu zamanlarda ortaya çıkmaktadır. Özellikle evsel atık su arıtma tesislerinin kurulmadığı bölgelerde atık suları denize verildiği zaman suda değişim daha hızlı olarak oksijen miktarı düşmüş ve müsilaj oluşumunu tetiklemiştir. Ötrofikasyon denizlerde en dikkat çeken problemlerden birisi olan müsilaj oluşumlarına neden olmaktadır. Besin maddesinin artması ile birlikte deniz suyunun sıcak olduğu bölgelerde aşırı çoğalan fitoplankton hücreleri denizde müsilaj oluşumunu tetiklemektedir.

Deniz Salyası Nedir

Deniz Salyası Nasıl Temizlenir?

Deniz salyası günümüzü ve geleceğimizi tehdit eden unsurlardan birisi haline gelmiştir. Atık su tesislerinin denizde döktükleri atıklar nedeniyle hızla yayılmaya başlayan müsilaj sorunu çirkin bir görüntü ve kötü kokuya neden olmaktadır. Yalnızca görüntü açısından değil deniz altında yaşayan canlıların hayatı açısından da büyük risk teşkil etmektedir. Fitoplankton adı verilen bitkisel canlıların aşırı çoğalması ile meydana gelen ve deniz sıcaklığına bağlı olarak ortaya çıkan sümüksü yapışkan bir maddedir.

Deniz salyasının oluşabilmesi için suyun sıcak ve durgun olması gerekmektedir. Meydana gelen küresel ısınmalar sonucunda da müsilaj sorunu artmaya başlamıştır. Müsilaj sorununu ortadan kaldırabilmek için atık arıtma tesisleri atıklarını direkt deniz yoluyla atmayacak, kıyı yerleşimlerindeki kanalizasyonlar arıtma tesislerine ulaştırılacak ve kıyı şeridinde yer alan sanayi işletmeleri atık arıtma tesislerini çalıştırmak zorunluluğunda kalacaklar.

Deniz Salyası Nedir

Bakanlık tarafından özellikle Marmara denizinde yaşanılan müsilaj sorunu sonrasında temizlik hareketi başladı. Yapışkan kıvamda ve sümüksü olan bu salya temizlenmeye başlandı. Gelişen teknoloji ile birlikte Marmara denizinde özellikle büyük bir sorun haline gelen müsilajın temizlenmesi ve tamamen ortadan kaldırabilmesi için yeni çalışmalar yapılmaktadır. Yapılan çalışmalar sonrasında reaktif oksijen maddesinin denizde meydana gelen salyanın oluşmasını engellediği ortaya çıkmıştır.

Deniz salyasının deniz canlılarına en büyük zararı şüphesiz oksijeni tüketmesi ve denizin altında oksijen gitmesini engellemesidir. Soğuk atmosferik plazma ile üretilen reaktif oksijen deniz suyunu enjekte edildiği zaman deniz salyasının parçalanarak dibe çökmesi mümkün hale getirilmiştir. Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Lokman Hakan Tecer ve Rektör Profesör Doktor Mümin Şahin desteği ile birlikte bu proje kapsamında müsilaja son verilmesi planlanmaktadır

Deniz Salyası Nasıl Oluşur?

Sıcak ve durgun denizlerde besin değerinin yüksek olduğu durumlarda meydana gelen müsilaj sorunu son dönemlerde artış göstermektedir. Değişen iklim koşulları ile birlikte müsilaj deniz kenarlarında birikmeye başlamış ve deniz altındaki canlıları tehdit etmesi ile birlikte kötü kokuya da neden olmuştur. Deniz salyası ya da bilinen diğer adıyla müsilaj ötrofikasyon miktarının arttığı durumlarda meydana gelmektedir. Deniz suyunun sıcak olduğu ve besin maddesinin artış gösterdiği bölgelerde fitoplankton hücreleri çoğalarak müsilaj oluşumunu tetiklerler.

 

Whatsapp
ETBİS