l
Bahçe Havuz
Sepet 🛒 ₺0Giriş
☎ 0 (850) 255 09 53

Çiçek Pasajı Nerede? Detaylı Yol Tarifi

Çiçek Pasajı :  İstanbul bunun en güzel tarihi mekanlarından birisi olan Çiçek Pasajı, İstiklal Caddesi’nde yer almaktadır. İstiklal Caddesi’nde bulunan tarihi Çiçek Pasajı, Beyoğlu’nun tarihi noktalarından birisi olarak görülmektedir. İstanbul’un en gözde mekanlarından birisi olan Çiçek Pasajı içerisinde popüler eğlence ve yeme, içme mekanları bulunmaktadır.

Yapılan değerlendirmelerde çiçek pasajının 1870’li yıllara kadar dayandığı ve Tanzimat döneminde ortaya çıktığı görülmektedir. Gösterişli mimarisi ile dikkat çeken Çiçek Pasajı, İstiklal Caddesi ve Beyoğlu’nun en estetik ve en süslü binası olarak hizmet vermektedir.

Ayrıca Okuyabilirsiniz: Bahçıvan Kebabı Tarifi Tüm Detaylar ve Püf Noktalar

Çiçek Pasajı ya da bilinen diğer adı ile Tarihi Çiçek Pasajı, 200 yılı aşkın bir tarihi içerisinde barındırmaktadır. Çiçek Pasajı  daha önce Naum tiyatrosu olarak kullanılmaktaydı.  Ancak 1870 senesinde çıkan büyük Beyoğlu yangın sonrasında tiyatro tamir edilemez bir hasar aldı ve arazi yeniden değerlendirildi. Tarihi Çiçek Pasajı, Hüseyinağa Mahallesi İstiklal Caddesi Sait Paşa Geçidi No: 176, 34435 Beyoğlu İstanbul’da yer almaktadır.

Çiçek Pasajına Nasıl Gidilir?

İstanbul’da yaşayan veya İstanbul’a tarihi yerleri ziyaret etmek amacıyla giden yerli ve yabancı bütün turistler, Beyoğlu bölgesinde en çok ziyaret edilmekte olan Çiçek Pasajı adresine ve ulaşım imkanını sormaktadır. İstanbul’un en gözde tarihi mekanlarından birisi olan Çiçek Pasajı ulaşım ise dolmuş otobüsle olabildiği gibi hususi araçlar ile de sağlanabilmektedir.

Çiçek Pasajı Yol Tarifi Google Maps

Çiçek pasajı, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Hüseyinağa Mahallesi’nde yer alan çiçek pasajı İstiklal Caddesi’nde bulunmaktadır. İstanbul’un pek çok yerinden Taksim’e ulaşım mümkün olduğu için Çiçek Pasajı, taksinin en iyi caddelerinden birisi olan İstiklal Caddesi’nde yer almaktadır. Eminönü’nden binebileceğiniz hatlar ile Taksim’e gidebildiğiniz gibi İstiklal Caddesi’nde yürüyerek de ulaşım sağlayabilirsiniz.

çiçek pasajı

Çiçek Pasajının Hikayesi Nedir?

İstiklal Caddesi’nde yer alan Çiçek Pasajı tarihi 1870’li yıllara dayanmaktadır. Tanzimat dönemi içerisinde Sultan Abdülhamit ve Sultan Abdülaziz tiyatro seyri için ünlü Noum tiyatrosuna gelmişlerdir. Bu tiyatro geçmiş dönemden İtalyan Operoları ve sayılı kültür merkezlerinden birisi olarak görülmektedir.

Ancak 1870 yılında yaşanılan büyük Beyoğlu yangınında büyük bir yıkım alan Naum tiyatrosu hasarları çok büyük olduğu için yerine yeni bir bina inşa edilmiştir. Galata bankeri olarak da bilinen Rum Hrıstaki Zokras Efendi, bu dönem içerisinde yeniden inşa edilmiş olan binayı 1876 tarihinde satın almıştır.

Arsa üzerine İtalyan bir mimari çizdirmiş olduğu proje yaptırmaya başlamıştır. İtalyan mimari çizmiş olduğu bu proje içerisinde büyük bir çarşı ve apartman bulunduran yeni bir bina inşa ettirmiştir. Binanın alt katında 24 adet dükkan üst katında ise 18 lüks daire yapılmıştır.

Pasaja Hristaki pasajı denilirken binaya ise Çite de Pera adı verilmiştir.  1908 yılında Sadrazam Sait Paşa binanın mülkiyetini almıştır. Sadrazam Sait Paşa’nın mülkiyeti alması ardından pasajın ismi değiştirilerek Sait Paşa Geçidi ismini almıştır.

1940 yıllarında pasajda yer alan 24 adet dükkana çiçekçiler açılmıştır. Ekim devriminden kaçan Rus kadınları, barones ve düşesler 24 adet dükkan içerisinde çiçek satmışlar daha sonrasında Beyoğlu’nda sürekli çiçek satıldığı için buraya çiçekçiler pasajı denmeye başlanmıştır.

1940’lı yılların sonlarında pasaj içerisine meyhaneler açıldığında binada oturanlar taşınmaya başlamıştır. Son dönemlerde güzelleştirme ve yaşatma derneği büyük bir çaba sarf ederek çiçek pasajının restore etmiştir. 1988 yılında çiçek pasajı restorasyonu tamamlandıktan sonra eğlence yeri olarak kullanıma açılmıştır. Çiçek pasajının tamamen restorasyonu ve çalışmalarının bitmesi ise 2005 tarihini bulmuştur.

Çiçek Pasajında Ne Var?

Pasaj içerisinde geçmiş dönemde çiçekler satılırken son dönem içerisindeyse birden fazla restoran faaliyet göstermektedir. Pasaj içerisinde bulunan mekanların çoğu sabah 11.00 gibi açılıp gece 24 sularında kapanmaktadır. Çiçek pasajının içerisinde yer alan meyhanelerde ise zaman zaman özellikle de geceleri sıra geceleri yapılmaktadır. Çoğu meyhanede canlı müzik verilmektedir.

Çiçek Pasajı İsmi Nereden Geliyor?

İstiklal Caddesi içerisinde yer alan Çiçek Pasajı, 1870 tarihinden bu yana hizmet vermektedir. Büyük Beyoğlu yangını sonrasında yeniden inşa edilen 24 adet dükkan ve 18 daireden oluşan çiçek pasajında ilk zamanlar meyhaneler yer alırken Sadrazam Küçük Sait Paşa’nın satın alması sonrasında pek çok sayıda çiçekçi dükkanı açılmaya başlanmıştır.

1908 yılında pek çok çiçekçi dükkanının açılması ile birlikte çiçekçi pasajı olarak anılmaya başlanmıştır. 1950 yılından sonra ise tamamen meyhaneleri barındıran bir yer haline gelmiş ve pasaj için yalnızca çiçek kelimesi kalmıştır.

 

Whatsapp
ETBİS