l
Bahçe Havuz
Sepet 🛒 ₺0Giriş
☎ 0 (850) 255 09 53

Büyükçekmece Gölü Nerede? Tüm Detaylar

Büyükçekmece gölü turistlerin ve yerel halkında sıklıkla gezmeyi tercih ettiği bölgelerden birisidir. İstanbul’un Avrupa Yakası’nda Çatalca ve Büyükçekmece ilçeleri arasında bulunan Büyükçekmece Gölü aynı zamanda İstanbul ilinin içme suyu kaynağını da sağlamaktadır.

Doğanın eşsiz güzelliklerini bir arada bulunduran bu mekanda uzak yerlere gitmek istemeyen ya da günübirlik stres atmak için gezmek isteyen kişilerin en çok uğradığı noktalardan birisi haline gelmiştir.

Ayrıca Okuyabilirsiniz: Doğal yüzme havuzu nedir? Tüm Detaylar

İstanbul’un en büyük göllerinden birisi olan Büyükçekmece gölü aynı zamanda çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından şehrin içme su ihtiyacını karşılasın diye baraj olarak da kullanılmaktadır. Şehir merkezine oldukça uzak bir konumda yer alan bu göl aynı zamanda tarihi bir noktaya da ayak basmaktadır. Büyükçekmece gölünün üzerinde Kanuni Sultan Süleyman adında bir köprüde bulunmaktadır. Yoğun iş temposundan ve şehrin kalabalığından sıkılan bireyler Büyükçekmece gölüne giderek hem doğanın eşsiz güzelliklerini hem de tarihi bir arada yakalayabilmektedirler.

Avrupa Yakası’nda kalan Büyükçekmece gölüne gidebilmek için Avrupa yakasına geçmeli daha sonrasında Zeytinburnu Avcılar istikameti boyunca giden E5 yolunu takip etmeniz gerekmektedir. Arabayla değil de toplu taşıma araçları ile Büyükçekmece gölüne gitmek isteyen kişiler Avcılar, Bakırköy, Sirkeci ve Bostancı’dan geçen vapur ve deniz otobüsleri ile ulaşımları sağlayabilmektedirler. Aynı zamanda Büyükçekmece Gölü’ne giden bazı otobüs hatları da bulunmaktadır.

Büyükçekmece Gölü

 Büyükçekmece Gölüne Nasıl Gidilir?

İstanbul’un Avrupa Yakası’nda yer alan Büyükçekmece gölü, Çatalca ve Büyükçekmece ilçeleri arasında yer almaktadır. Büyükçekmece Gölü’ne Kaldırım Burnu, Baba Burun arasında kalan sığ bir kanal olarak da tasvir edilmektedir. Büyükçekmece gölü Çatalca’nın güneyinden Karasu ve Delice çaylarının akması ile oluşmuş ve koy halini almıştır. Oluşan bu koy çakıl, kil, kum gibi maddeler ile tıkanmış bu sayede Büyükçekmece gölü meydana gelmiştir. Gölünün üzerine inşa edilmiş olan Kanuni Sultan Süleyman köprüsü de tarihi bir dokunuş olmuştur.

Büyük Çekmece Gölü Google Harita Konumu

Denizin yükselmesi ile birlikte oluşan Büyükçekmece gölü ilk başta koy daha sonrasında lagün en sonda göl halini almıştır. Marmara Denizi ile birleştiği noktada İstanbul’un içme su ihtiyacını karşılamak amacıyla Büyükçekmece barajı yapılmıştır. Büyükçekmece gölü adımlar anlaşılacağı üzere büyük bir göl olarak beklenmiş olsa da ne yazık ki böyle bir şey söz konusu değildir. Büyükçekmece gölü büyüklüğünü gölün büyüklüğünden değil ovanın büyüklüğünden almaktadır.

Pek çok sayıda tarihi mekanı ev sahipliği yapmakta olan Büyükçekmece gölü özellikle Mimar Sinan eserleri ile dikkat çekmektedir. Büyükçekmece Gölü’ne gidebilmek için İstanbul’un Avrupa yakasında olmak gerektiği gibi vapur ve feribot seferleri kaçırmamak gerekmektedir. Yalnız cevap vapur ve feribot seferleri değil aynı zamanda Büyükçekmece Gölü’ne giden otobüs seferleri de bulunmaktadır.

Büyükçekmece Gölü

Büyükçekmece Gölüne Giriş Ücretli Mi?

İstanbul’da gezip görülmesi gereken yerler arasında yerini alan Büyükçekmece gölü hakkında en çok merak edilen sorulardan birisi de girişlerinin herhangi bir ücret ile yapılıp yapılmadığı oldu.  Büyükçekmece Gölü’ne girişler ücretsizdir. Şehrin yorgunluğunu ve stresini eşsiz doğa manzarası ve tarihi mekanlar ile Büyükçekmece Gölü’nde atabilirsiniz.

Büyükçekmece Gölü Özellikleri

İstanbul’un Avrupa Yakası’nda Çatalca’nın Güney kesiminde yer alan Büyükçekmece gölü Devlet Su İşleri tarafından yapılan çalışmalar ile birlikte derinleştirilmiştir. Karasu ve Delice çayının yükselmesi ile birlikte oluşan ve ilk başta koy halini alan bu yer daha sonrasında koyun orta kısmında çakıl kumpir gibi maddeler bir araya geldiği için tıkanmış ve Büyükçekmece gölü oluşmuştur. Bu gölün üzerinde tarihi bir köprü olan Kanuni Sultan Süleyman köprüsü geçmektedir.

Büyükçekmece gölü hafif tuzlu ve bol sazlıklardan meydana gelmiştir. Göl içerisinde balık da tutulabilmektedir. İstanbul’un Avrupa Yakası’nda yer alan Büyükçekmece Gölü’nde eskiden 30 sürü balık varken günümüzde bu sayı azalarak 15 tura kadar düşmüştür. Büyükçekmece gölü 7 kilometre uzunluğunda 2 metre genişliğindedir. Uzmanlar yapmış oldukları açıklamalarda gölün en derin noktasının 8,6 metre olduğunu duymuşlardır.

Büyükçekmece Gölü

 Büyükçekmece Gölü Tarih İçeriyor!

Büyükçekmece gölü üzerinde bulunan Kanuni Sultan Süleyman köprüsü ile büyük bir tarih içerirken aynı zamanda önemli bir isim olan Mimar Sinan’ın eserlerini de bünyesinde taşımaya devam etmektedir. Her yıl yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından birisi olmaktadır.

 

Whatsapp
ETBİS