l
Bahçe Havuz
Sepet 🛒 ₺0Giriş
☎ 0 (850) 255 09 53

Azmak Nehri, Akyaka Kadın Azmağı Deresi

Azmak Nehri, Muğla kentimizin Ula ilçesine bağlı olan Akyaka beldesinde konumlanmaktadır. Gökova Körfezi’ne dökülen bir akarsudur. Bir diğer ismi ise Akyaka Kadın Azmağı Deresi şeklindedir. Azmak; pınar, dere, çay gibi coğrafi bir tabir olarak kullanılır. Kaynayarak denize erişim sağlayan küçük su birikintisidir. Burada çay anlamı taşımaktadır.

Azmak Nehri Nedir?

azmak nehri

Muğla Akyaka’da konumlanan nehir, Gökova Körfezi’ne dökülür. Muğla ilinde çok sayıda irili ufaklı azmak vardır. Aspat Azmağı, Akçapınar Azmağı ve Akyaka Kadın Azmağı Deresi, Güney Ege’de en bilinen azmaklardan biridir. Azmak Nehri, kısa ancak su debisi boyuna oranla fazla olan bir akarsu türüdür.

Burada günümüzde tekneler ile gezintiler düzenlenir. Azmağın derinliği fazla olduğundan, Akyaka’dan kalkış yapan tekneler ile nehrin iç kısımlarına doğru gidilebilir. Sahil bölümünde ise lokanta ve kafeler bulunur. Azmak Nehrinde su samurundan su kaplumbağasına kadar farklı canlılar yaşar. Kıyı bölümü ise yer yer sazlık görünümündedir. Azmak Nehri gezilerine katılan insanların sayısı her sene bir milyonu geçer.

Azmak Nehri Özellikleri Nelerdir?

azmak nehri

Akyaka Kadın Azmağı Deresi olarak da bilinen nehir, çok eski dönemlerde kadınların çamaşır yıkadığı bir nehirdi. Bu nehirdeki su sodalıdır. Bundan dolayı bazı rivayetlere göre bu nehre girenlerin uzun ömürlü olacağına inanılır. Suyu berraktır. Bu yüzden de içinde birçok bitki ve balık çeşidi rahatlıkla görülebilir. Buraya bakarken sanki bir akvaryumu izlermiş hissine kapılabilirsiniz.

Nehir, Muğla’nın Ula ilçesinde yer alan Akyaka Mahallesi’ndedir. Gökova Körfezi doğusunda yer alan nehrin Ula’ya uzaklığı ortalama olarak on sekiz kilometredir. Nehrin suları, Gökova ve Muğla bölgesini kaplayan karbonatlı kayaçlardan dökülür. Azmak’ta ortalama olarak yüz elli kaynak bulunur. Bu kaynakların her birinin çıkış bölümleri ve tuz oranı farklılık gösterir.

Nehrin denize yakın olan uzunluğu iki kilometre kadardır. Derinliği ise kırk cm ile on cm arasında değişiklik göstermektedir. Suyun sıcaklığı ortalama olarak on beş ila on altı derece arasında değişir.

Azmak Nehri Nerede ve Nasıl Gidilir?

Nehrin Muğla’ya uzaklığı yirmi sekiz kilometredir. Buraya çoğunlukla kara yolu ile erişim sağlanır. Bununla beraber hava yolu ile de bölgeye ulaşmak mümkün olmaktadır. Akyaka beldesinde konumlanan nehrin Bodrum’daki havalimanına olan uzaklığı yüz elli kilometredir. Dalaman’da yer alan havaalanına uzaklığı ise altmış yedi kilometre kadardır.

Muğla merkeze ulaştıktan sonra garajda bulunan Akyaka minibüslerine binerek, nehre erişebilirsiniz. Ortalama yarım saatlik bir minibüs yolculuğu sonrasında Azmak Nehri sizi bekler. Burada isterseniz tekne turlarına dahil olabilirsiniz. Yaklaşık olarak yirmi dakika süren bu tekne turu Akyaka limanından başlar. Tekne turu iki kilometre gidiş iki kilometre dönüş yolu sunar. Bu tekne turlarına on iki kişiden fazlası katılamaz. Aynı zamanda ücretli olan turlar ile nehir üzerinde gezerken Azmak’ın en derinliklerinde yer alan balıkların ve deniz canlılarının fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Azmak Nehri Gezilecek Yerler

Azmak Nehri söz konusu olduğunda gezilecek birçok yer var. Bunlar arasında ön planda olanları şu şeklide sıralayabiliriz:

Sedir Adası

Gökova Körfezinin ünlü doğal cennetlerinden biridir. Altın tonundaki kumu ve eşsiz denizi ile dikkat çeker. Aşk Adası olarak da isimlendirilir. Azmak Nehrinden tekne turları ile buraya erişim sağlamak söz konusu olabilecektir.

Akbük Koyu

Gökova Körfezinin en güzel koylarından biridir. Burada yapılaşma olmadığı için eşsiz bir doğa keyfi vadeder. Koyda denize girebilir, doğanın tadının çıkarabilirsiniz. Turkuaz rengindeki suları ile her yaştan insanı büyüler.

Gökova Aşıklar Yolu

Akyaka gezisi düzenlemek isteyenlerin ilgi gösterdiği bir destinasyon. Doğa ve fotoğrafçılık sevenlerin sık olarak uğradığı bir yer olarak lanse edilir. Burada okaliptüs ağaçlarını da deneyimleyebilirsiniz.

Akyaka Orman Kampı

Kamp tutkunlarının vazgeçilmez adreslerinden biridir. Doğayla baş başa zaman geçirmek isteyenlerin beklentilerine yanıt verir. Burada uzun ya da kısa zamanlı konaklama yapabilirsiniz. Denize sıfır olduğu için unutulmaz bir kamp deneyimini mümkün kılar. Akyaka orman kampının üç yüz adet çadır kapasitesi bulunur.

Sakartepe Seyir Terası

Gökova Körfezinsen ortalama olarak 900 metre kadar yüksekliktedir. Burada her sene yürüyüş etkinlikleri ve fotoğrafçılık gezileri düzenlenir. Çevresi mesire alanları, yürüyüş yolları ve doğal teraslar ile çevrilidir. Bununla beraber seyir terasında yamaç paraşütü etkinliği de gerçekleştirilmektedir.

Whatsapp
ETBİS