l
Bahçe Havuz
Sepet 🛒 ₺0Giriş
☎ 0 (850) 255 09 53

Ahşap Sauna Nedir? Özellikleri Nelerdir ?

Ahşap saunalar, eski bir tarihe dayanmaktadır. Fin hamamı olarak da bilinen ahşap saunalar, bilinenin aksine bir hamam türü değildir. Saunalar temizlenmek amacıyla kullanılmamaktadır. Genel anlamda bakıldığı zaman rahatlamak ve dinlenmek amacıyla kullanılan saunalarda günün stresle sıkıntısı vücuttan atılır. Farklı sauna çeşitleri bulunmasına rağmen günümüzde de en çok tercih edilen ahşap saunalar, yükselen ısıya rağmen konfordan ödün vermemesi ile tercih edilmiştir. Ahşap saunaların ortasında bulunan sauna sobaları bütün ısıyı eşit miktarda yaymaktadır.

Ayrıca Okuyabilirsiniz: Ankara Üniversitesi Havuz Fiyatları ve Detayları 

Bazı sauna odalarında üst kısımlara sauna taşları yerleştirilmektedir. Yerleştirilen sauna taşları odanın ısınması ile birlikte ısınmaya başlar ve üzerine su dökülmesi ile birlikte sauna odasına buhar yaymaya başlar. İskandinavya bölgelerinde genellikle sauna taşlarının üzerine su ile birlikte aromalar dökülerek ahşap salon odalarında hoş kokular elde edilmesi sağlanmaktadır.

Ahşap Sauna

Sauna yükselen ısısı ve nemi ile kasların dinlenmesini ve kan akışını düzenlemektedir. Saunalarda genellikle düşük seviyede nem oranı bulunur ki içerideki sıcak havaya katlanmak daha kolay olsun. Yoğun nem solunum güçlüğüne yol açacağı için ahşap sauna odalarında nem oranı %5 ile %10 seviyeleri arasında dengelenmektedir. Ter ile vücuttan toksinler atıldıkça hem bedenen hem de ruhsal olarak bir rahatlama başlamaktadır.

Ahşap sauna ne işe yarar?

Çok eski yıllardan bu yana kullanılan saunalar, araştırmalara göre 3000 yıl önce ter evleri olarak faaliyet göstermekteydi. Özellikle Finlandiya’da kullanılan saunalar günümüze kadar çeşitlenerek gelmiş ve Fin hamamı adı da verilmiştir. Ülkemizde özellikle hamamlar spa masaj salonları içerisinde yer alan saunalar 70 ile 100 derece sıcaklık arasında ısıtılan odalardır. Ahşap saunalar içerisinde %5 ile %10 nem oranı sabit tutulmaktadır. Saunalar genel anlamda rahatlama ve dinlenme amacıyla kullanılmaktadır.

Ahşap saunalar insan vücudunda yer alan toksinleri atmada en sık kullanılan yöntemlerden birisidir. Vücudun en doğal tepkilerinden birisi olan terleme çeşitli sebepler ile emdiği toksinleri atmaktadır. Saunalar aynı zamanda kilo vermeye de yardımcı olmaktadır. Vücut egzersiz yapar gibi kaslar ısındığı için 20 dakika boyunca sauna da kalan bir kişinin 500 kalori yaktığı bilinmektedir.

Ahşap Sauna

Ancak saunadan sonra bol su içmeli ve kaybettiğiniz su miktarını yerine koymalısınız. Ahşap saunalar aromaları ve ısı dengesi ile vücuttaki bağışıklığı da güçlendirmektedir. Sauna aynı zamanda beyaz kan hücrelerini ürettiği için enfeksiyon ve hastalıklara karşı vücudu daha dirençli hale getirir. Sauna en çok cilt için kullanılmaktadır. Yaş almaya başladıkça cilt esnekleşmeye başlar. Ciltteki gözenekleri kapatmak ve cilt sıkılaşması için sabunlar sıklıkla kullanılmaktadır.

Ahşap sauna nasıl kullanılır?

Sauna ülkemizde kullanımı yaygınlaşan bir buhar odasıdır. Sonra oldukça sıcak ve nemli bir ortam olduğu için saunaya girmeden önce mutlaka kurulanmalı ve salon içerisinde fazla vakit geçirmemeye özen göstermelisiniz. Ahşap saunalar bulunan ısı sistemleri ile tüm ısıyı eşit miktarda yayar ve sauna üzerinde bulunan sauna taşları sayesinde nemler oluşur. Saunaya girmeden önce mutlaka kıyafetlerinizden kurtulmalı ve bir peştamal yardımı ile vücudunuzu kapatmalısınız. Sauna kullanımından önce mutlaka üzerinizde herhangi bir aksesuar bulunmamasına özen göstermeli yüzük ya da saat gibi aksesuarlardan uzak durmalısınız.

Eğer ilk defa saunaya gidecek bireylerden biriyseniz mutlaka 5 dakika kaldıktan sonra 5 dakika mola vermeli ve vücudumuzun tepkilerine dikkat etmelisiniz. Ahşap savunmalar içerisinde ilk 5 dakika kalınıp 5 dakika mola verildikten sonra 10 dakika kullanın ve 5 dakika mola gibi bu süreyi arttırmaya devam edebilirsiniz. Salona kullanımından sonra mutlaka soğuk bir duş alıp vücudumuza şok etkisi yaratmalı ve su içimini arttırmalısınız. Eğer sıklıkla sauna kullanan biriyseniz günde 2 seans girebilirsiniz. Ahşap savunmaların uzmanlar tarafından belirtilen ideal kullanım süresi 15 dakikadır.

 Ahşap saunayı kimler kullanmamalı?

Saunalar yüksek sıcaklık içermesine rağmen nem oranları dengede olan ortamlardır. Ancak bazı kişilerin sauna kullanması vücutları ve sağlıkları için uygun olmamaktadır. Yapılan araştırmalar doğrultusunda kalp krizi geçiren hastaların 6 ay boyunca sıcak ortamlardan özellikle saunadan uzak durmaları gerektiği ortaya çıkmıştır. Cilt rahatsızlığı ya da egzaması olan hastalar sauna kullanmamalı, alkolü yeni almış olan bireyler sauna kullanımından kaçınmalıdır. Doktor kontrolünde kronik bronşiti ya da bronşiyal astımı olan hastalar sauna kullanabilirken yüksek tansiyonu olan hastaların salona kullanması uygun görülmemektedir.

Whatsapp
ETBİS