Ağustos’ta Ne Ekilir?
Ağustos’ta ne ekilir sorusunun cevabı, çiftçilik ile uğraşmak isteyen veya çiftçilik yapanlar tarafından sıklıkla sorgulanmaktadır. Ağustos, mevsim sıcaklıklarının yükseldiği ve bitkilerin daha çok bakım istediği bir dönemdir.
Ağustos ayında yeni çiçekler ekebilir ve eski bitkilerinizin temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Ağustos’ta ne ekilir açıklayalım.
Ağustos’ta Ne Ekilir? Hangi Bitkiler Uygun?
Ağustos’ta ne ekilir diyenler için bilinmesi gerekenlerden söz edelim. Yaz mevsiminin en sıcak aylarından olan Ağustos, güneşli dönemlerin toprağı ve bitkileri ısıttığı bir aydır. Ağustos’ta bahçe bakımına her zamankinden daha çok dikkat edilmesi gerekmektedir.
Özellikle de sıcak havanın etkisi ile solan, kuruyan ve boynu bükülen bitkilere doğru bakımı vermek son derece önemlidir. Aksi durumda bahçenizdeki çiçeklerin sayısı azalabilmektedir. Bu nedenle de Ağustos ayı bahçe bakımı hakkında bilgili olmak gerekmektedir.
Ağustos, roka, börülce, fasulye, lahana ve karalahana ekiminin gerçekleştiği aydır. Bu bitkilerin tohumları, Ağustos süresince toprağa ekilebilmektedir. Ağustos’tan evvel ekilen salatalık, marul ve kabaklar fidelenmektedir. Bunlar yeni toprağa aktarılır. Dereotu, maydanoz, mısır ve brokoli de Ağustos’ta ekilen sebzeler arasında yer almaktadır.
Eğer ki önümüzdeki sezon için meyve ekimi yapmak istiyorsanız, bu ayda tercihinizi şeftali, mürdüm eriği, kiraz ve böğürtlenden yana kullanabilirsiniz. Bahçeyi güzelleştirmek ve renklendirmek adına şakayık çiçeği, zambak, menekşe, hercai, çuha çiçeği ve çanta çiçeği gibi bitkileri de deneyebilirsiniz.
Ağustos Ayında Bahçe İşleri
Ağustos’ta ne ekilir? Ağustos ayı, ilk bahar ekimleriniz kadar verimli olabilecek ikinci bir bahçe sezonu için tohum ekmek adına ideal bir zamandır. Yaz sonu, lezzetli bir sonbahar sebze ve bitki hasadı için mükemmeldir. Ağustos ayında ekilebilecek bitkiler:
Havuç
Havuç en iyi tam güneşte ve hafif, verimli, iyi drene edilmiş toprakta büyür. Ayrıca serin toprağı seven bir bitkidir. Bu yüzden de kökleri gölgede tutmak için onları daha uzun bitkilerin yanına dikin.
Aslanağzı
Bu canlı çiçekler aslında yaz ikliminin parlak güneş ışığını sever. Bahçenizdeki çiçekler solduysa, Ağustos’ta aslanağzı dikebilir ve bahçenize canlılık getirebilirsiniz.
Reyhan
Pizzalar, makarnalar ve salatalar için iyi bir seçim olan reyhan, sayısız yemeğe dahil edilebilir ve yemeklerin lezzet seviyesini bir üst noktaya ulaştırır. Reyhan, bol güneş ışığını ve sıcak havayı sever. Ağustos için harika bir seçimdir.
Yıldız Çiçeği
Çarpıcı bir sonbahar çiçeği olan yıldız çiçeği, yaz sonu ile sonbahar başı arasında çiçek açar. Ayrıca, bu renkli çiçekler hastalıklara ve olumsuz hava koşullarına dayanıklıdır.
Bezelye
Ağustos’ta ne ekilir sorusunun bir diğer cevabı da bezelye. Toprak iyi drene olduğu sürece bezelye hemen hemen her iklimde büyüyebilir. Bu dayanıklı bitki özellikle tam ve doğrudan güneş ışığını sever.
Kadife Çiçeği
Bu dayanıklı yıllık bitki, senenin ilk sert hava olaylarına karşı son derece güçlüdür. Turuncu renkleri ile fark yaratan kadife çiçekleri, bahçeniz için muazzam bir seçimdir.
Lahana
Lahana sert, soğuğa dayanıklı ve lezzetli bir bitkidir. Ağustos ayında dikilebilir. Hatta kış sonuna kadar lahanalar bahçenizde kalabilir.
Karagöz Çiçeği
Bu neşe saçan çiçekler, papatya benzeri bir görünüm sunarlar. Ancak sarı renkleriyle papatyalardan ayrılırlar. Kahverengi veya siyah merkezlere sahiptir. Çok yıllık bir bitkidir. Yazdan sonbahara kadar ve hatta aylarca bahçenizde kalabilirler. Ve dış mekanın renklenmesini sağlayabilirler.
Turp
Ağustos’ta ne ekilir? Bilindiği gibi turp, çok hızlı büyüyen ürünlerden biridir. Yaklaşık otuz gün içinde bazı türler toplanmaya hazır hale gelmektedir. Turpun hasat edilmesi için çok fazla beklemeye gerek yoktur. Eğer geç hasat ederseniz odunsu bir tat sunabilirler.
Ispanak
Ispanak, soğuğa hiç aldırış etmeyen bir başka yeşillik olarak lanse edilir. Ispanak tohumlarını bahçeye serpiştirip üzerini hafif bir şekilde toprak ile örtebilirsiniz. Ağustos’un güneşinden korumak için bu bitkinin tohumlarını daha uzun olan mahsullerin arasına da serpiştirebilirsiniz.
Salatalık
Salatalık çok hızlı bir şekilde yetişir. Sonbaharda lezzetli salatalıklar elde etmek için Ağustos ayında bahçenize salatalık ekebilirsiniz.
Ağustos’ta ne ekilir açıkladık. Bu süreçte unutmamanız gereken bazı ayrıntılar var. Bitkilerin susuzluktan kuruyan ve dökülen yerlerini almalısınız. Yani budama işlemine önem vermelisiniz. Bitkilere biraz daha fazla su vermeniz gerekebilir. Sıcak hava ve güneş ışığı bu ayda yoğun olduğu için bitkinin toprağının kurumasını önlemeniz lazımdır.
Ağustos’ta gül ve süs çalılarının diplerinde yaban otları görünür. Bunları temizlemeyi de ihmal etmemelisiniz. Son olarak ilaçlama yapmayı da unutmamalısınız.