Japon Bahçe Sanatı
Japon bahçe sanatı, peyzaj tasarım ile yapılan, temel tasarım estetiği de düşünmeye ve meditasyona ilham vermek olan basit bir şekilde tasarlanmış, minimalist ve doğal bir ortam yaratan bahçe türü olmaktadır. Japonya’ya Çin ve de Kore’den esinlenerek gelişen Japon bahçe sanatı, imparatorluk saraylarının bahçelerinde çok yaygın görülen bir sanat olmaktadır.
Çin kültürü ile ortaya çıkan, çok uzun yıllardan beridir, var olan Japon bahçeleri, shinto inancı ve de Budizm dini felsefeleri de Japon bahçe sanatında kendine has bir stilin meydana gelmesi sağlanmıştır.
Japon Bahçe Sanatı Nedir?
Japon bahçe sanatı; genelde doğal tasarımları kullanarak, insan zihninde doğanın şeklini minyatürize edilmiş olan peyzajlar biçiminde bahçelere yansıtılmış olan şeklin sebebi ile çok eşsiz ve çok kendine özgü bir bahçe sanatıdır. Genelde içerdiği semboller, felsefe kavramları ve de soyut elemanları ile bütün dünya genelinde çok büyük ilgi yaratmaktadır.
Japon bahçeleri; tasarımlarında kullanılan elemanlar, malzeme, boyut, şekil, doku ve de renk bakımından çok farklı olmaları nedeni ile her bahçeye ait olan çok eşsiz bir tasarım özelliğine sahiptir. Ayrıca kaya, kum, çakılın çok fazla olduğu bahçelerde su ögelerinin ya da bitkilerin öne çıktığı farklı stillerinin yer alması sebebi ile Japon bahçe sanatında çok geniş bir uygulama alanı olmaktadır.
Japon Bahçe Sanatı Özellikleri
Günlük hayatta, Japon bahçe düzenleme sanatı ile yapılan bahçeler, insan eli değmemiş gibi görünen, aslında insan elinin değmediği hiçbir alanın kalmadı bir yer olmaktadır. Bu sanat; Japon insanının nehir, dağ, kaya gibi doğal oluşumlara duymuş olduğu sevgiyi, hayranlıklarını gösteren bir kanıt olarak ortaya çıkmaktadır.
Japon bahçe sanatının temek ilkesi de doğayı küçülmüş bir şekilde yeniden tasarlamak ve de ruhta yer alan güzel duygu ve güzellikleri bu sanata katarak doğayı bahçeye tekrar uyarlamaktır. Günümüzün modern dünyasında, Japon bahçe sanatı özellikleri değişim göstermeye devam etmektedir.
Genelde yeni yapılan Japon bahçelerinde batı stili tasarımları çok daha etkin bir rol sergilemektedir. Aynı zamanda; gelişen moda ve değişen zaman çerçevesinde modern ve geleneksel özellikte olan stiller çok daha uyumlu bir şekilde birleştirilmiştir.
Modern tasarımcılar da çok ideal bir doğal mekan yaratmaktan çok kendilerine has tarzlarını meydana getirmeye yönelmişlerdir. Tüm dünya genelinde Japon bahçe sanatı; gelecek nesiller için yaratılmakta, zaman içinde geliştirilmekte ve de sürdürülmektedir.
Japon Bahçe Tasarım Stilleri
Genelde bu kadar hoş ve farklı bir görüntüye sahip olan Japon bahçe sanatı hakkında pek çok farklı konu merak edilmektedir. Bunlardan biri de Japon bahçesi nasıl yapılır? Sorusu olmaktadır. Genelde tasarımsal olarak 3 çeşit stile göre yapılan bu sanat çok farklı sonuçlar elde etmektedir.
- Sansui Stili: Kullanım amacı bakımından bu stilde göletler, köprüler, çağlayanlar ve adalar şeklinde olan peyzaj elemanları ve tepecikler üzerine odaklanmaktadır. Bu tepecikler de su öğesi ve de bitki işlemlerine fon oluşturmaktadır. Aslında stilin en temek elemanı su olmaktadır.
- Kare/Sansui Stili: Bu stile kuru manzara bahçesi de denilmektedir. Bütün öğeler sansui stiline benzemektedir. Bu stilde en önemli özellik de suyun tasvir edilmesi olmaktadır. Susuz olan bölgelerde, su etkisi yaratmak, suyun hareketi olan dalgacık ya da girdaplar yaratmak bu stilde çok önemli bir yer tutmaktadır. Tırmıkla şekil verilen; ada ya da köprü gibi yerlerde, su varmış gibi planlama yapılır.
- Shakkei Stili: Bu stil, bahçe dışında olan doğal manzaranın, görselin iç alanına alınması, teknik özelliklerin etkisini arttırmak için, dikey bir çerçeveleme işlemi kullanılarak yapılmaktadır. Bu teknik sayesinde bütün bahçe alanı olduğundan çok daha büyük bir görüntüye sahip olmaktadır.
Japon Bahçe Düzenleme Sanatı Görselleri
Japon bahçeleri genelde arazinin doğasına bağlı olarak, her biri belirli özelliklere sahip olan yapay tepeler veya düz zemin şeklinde sınıflandırılır. Genelde tepelerden ve göletlerden meydana gelen vadiler ya da bozkırı temsil eden şekiller kullanılarak, tasarlanmış olan düz zeminden meydana gelmektedir.
Tepe bahçeleri de genel kural olarak bir dere ya da gerçek su birikintisini içermektedir. Fakat kare-sansui tarzında olan özel bir varyasyon kullanıldığı zaman da dolambaçlı bir dere ya da bir gölet, kum, çakıl; suyu sembolize etmek ya da mevsimsel bir şekilde kurumuş araziyi ima etmek amacı ile kullanılmaktadır.