Yarasa Gübresi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Yarasa gübresi, pek çok faydayı beraberinde getiriyor. Tarım alanında kullanılan gübre, guano olarak da isimlendirilmektedir. Bu gübre çeşidi yarasaların dışkılarından meydana geliyor. Çeşitli fosfatlardan meydana gelen ince taneli bir karışım olarak lanse ediliyor.
Yarasa Gübresi Nedir?
Yarasalar gececi canlılardır. Gündüzleri uyurlar ve geceleri de mağaralarından çıkarlar, çok sayıda böceği tüketirler. Böylece doğada doğal bir denge oluştururlar. Gece tüketmiş oldukları böcekleri gündüz saatlerinde sindirirler. Dışkılarını da binlerce senedir yaşadıkları mağaralara bırakırlar.
Yarasa gübresi ise mağaraların optimum iklim ortamında oluşur ve güneşten etkilenmez. Oluşan gübre uzun süre mağarada kalır. Bu süre ise fulvik ve hümik asitlerin oluşumunda etkilidir. Yarasa guanosu bütün iyi özelliklerini korur. Yağmur suyundan da etkilenmez. Saf ve organik bileşenler barındırır. Bunlar arasında demir, kalsiyum, protein, potasyum, nitrojen ve fosfor yer alır.
Yarasa Gübresi Nasıl Bir Şey?
Yarasa guanosu, gözleri görmeyen yarasanın mucizevi bir biçimde gece karanlığında böcekleri avlaması, beşte birini kendi bünyesi için kullanması ve kalanını fermente etmek adına en uygun ortam olan mağarada biriktirmesi sonucunda oluşmaktadır.
Yarasa guanosu, içinde pek çok farklı element ve izelement bulundurur. Organik bileşen, hümik ve fulvik asit açısından yoğun, bolca mineral barındıran bir gübre türüdür. Toprak için yararlı bakteriler ve mantarlar barındırır. Lezzet artırıcı böcek özütü içeren, organik bitki besini ve toprak düzenleyicisidir.
Yarasa Gübresi Ne İşe Yarar?
Yarasa guanosu çok sayıda işlev görür. Organik tarımda sıklıkla kullanım imkânı bulur. Ayrıca organik tarım için en uygun gübre seçeneklerinden biridir. Bilindiği gibi büyükbaş hayvan gübresi ve tavuk gübresi, organik olarak kabul görmemektedir. Çünkü çiftliklerde yetişen bu tür hayvanlar organik beslenmemekteler.
Aynı şey büyükbaş hayvan yetiştiriciliği hususunda da geçerli olmaktadır. İlgili gübrelerin organik olarak kabul görmesi için üretimin organik biçimde yapılması lazımdır. Oysa yarasalar doğal yollar ile besinlerini kendileri buldukları için gübreleri de tamamen organiktir. Yarasa guanosu, diğer hayvansal gübreler ile kıyaslanamayacak özellikler barındırır. Zengin mineral yapısı, yarasanın beslenme ve sindirim şekliyle alakalıdır. Toprak ortamında organik karbonun depolanması ise toprağın verimliliğini olumlu manada etkilemektedir. Bu da sürdürülebilir üretim için son derece mühim bir detaydır.
Doğal bir gübre seçeneği olarak öne çıkan yarasa gübresi, bitkilere zarar vermediği için de favori bir seçim olarak lanse edilir. Bununla beraber bitkilerdeki verimlilik düzeyini artırmaktadır. İçinde herhangi bir katkı bileşeni barındırmadığı için gönül rahatlığı ile kullanılabilir. Mineraller bakımından zengin olması ise ürünün en önemli nitelikleri arasında bir adım öne çıkar. Ayrıca bu gübre seçeneği gübrelerin hızlı kurumasını önler.
Yarasa Gübresi Kullanım Alanları Nereler?
Yarasa guanosu pek çok alanda kullanılabilir. Bu gübre çeşidinin kullanım olanları oldukça fazladır. Yarasa guanosu kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir:
- Süs bitkileri ve saksı çiçeklerinde,
- Fındık üretiminde,
- Kültür mantarı üretiminde,
- Çay üretiminde,
- Çimlendirmede ve çevre düzenlemelerinde,
- Park, bahçe ve meydanlara dikilen bitkilerde,
- Bağlarda,
- Bahçe ve tarlalarda,
- Sebze ve meyve üretiminde,
- Seralarda,
- Kök gübresi olarak,
- Toprağın hazırlık aşamasında,
Yarasa Gübresi Hangi Faydaları Sunar?
Yarasa guanosu oldukça yararlı bir gübre seçeneği olarak karşımıza çıkar. Organik olan bu gübre, doğal ortamdan alınmıştır ve yarasa dışkısının teknoloji kontrollü işlenmesi yolu ile elde edilmektedir. Yarasa guanosu faydaları hakkında şunları söylemek mümkün olacaktır:
- Azot, potasyum ve fosfor barındırır.
- Organik bileşen oranı yüksek bir gübre seçeneğidir.
- Tuzluluğa yol açmamaktadır.
- İçerdiği besin bileşenleri dolayısıyla ürünlerde doğal, sağlıklı ve hızlı bir büyümeyi teşvik eder. Ürünlerin lezzet ve aromasını yükseltir.
- Yarasa guanosu kokusuzdur ve çevreyi kirletmemektedir.
- İçeriğinde yer alan doğal kalsiyum bileşeni sayesinde ürünlerin raf ömrünü artırmaktadır.
- Yarasa guanosu kullanımı kolay bir gübredir.
- Yarasa guanosu suyla karıştırılabilir ve toprağa nüfuzu kolayca gerçekleşir.
- Yarasa guanosu toprağın su tutmak kapasitesini yükseltir.
- Toprağı havalandırır.
- Yarasa guanosu uzun süre boyunca etkisini sürdürmektedir.
- Kuru koşullarda uzun zaman boyunca depolanmaktadır.
- PH düzenleyici özelliğe sahiptir. Bu da bitkinin direncini artırarak hastalanmasına engel olur.
- Yarasa guanosu, dünya çapında nadir bulunan gübre çeşitlerinden biridir ve organik tarımın olmazsa olmazlarındandır.
- Hazır besin olduğu için bitki tarafından hızlı bir şekilde alınır.