Tohum Islahı Nedir, Nasıl Yapılır?
Tohum ıslahı, tarım alanında verimliliğin yükseltilmesi ve daha sağlıklı bitkiler elde etmek için gereken uygulamalardan biridir. Tarım alanında sürekli yeni teknikler geliştirilir. Bunlar arasında tohum ıslahının da önemli bir yer tuttuğunu söyleyebiliriz.
Tohum ıslahı yöntemi ile kaliteli bir ekin elde etmek mümkün olur ve yüksek verim sağlanır. Melezleme çalışmalarının yapılıyor olması ise diğer yandan raf ömrü uzun olan meyve ve sebze üretimini teşvik eder.
Tohum ıslahı alanında yapılan ilk çalışmalar 1925 senesine dek uzanır. Bu alandaki uygulamalar ilk önce Eskişehir’de yapılmıştır. Kurulan istasyonlarda ilk uygulamalar buğday bitkisi üzerinde gerçekleştirildi. Son derece uzun bir çalışma süresinin ardından ülkemizde tohum ıslahı ve çeşitliliği iyi noktalara taşındı.
Fakat uzmanların üzerinde titizlikle durdukları en mühim konulardan biri de bu uygulamanın kesinlikle genetik çalışmalar ile karıştırılmaması gerektiğidir. Hibrit tohum türlerinin de organik tohum olarak kabul edildiğini açıklayan uzmanlar, ilgili tohumların oldukça faydalı olduğuna vurgu yapıyorlar.
Tohum Islahı Nedir?
Birçok insan tohum ıslahının ne anlama geldiğini merak ediyor. Bu uygulama, daha yüksek verim için tohumlar üzerinde insan eliyle yapılan bir melezleme çalışması şeklinde açıklanabilir. Gün geçtikçe değişen iklim ve çevre şartları karşısında tarımdan da yeterli düzeyde verim alınamamaktadır. Bu melezleme çalışmaları sırasında hem çevre şartlarına he de iklime daha dayanıklı bitkiler yetiştirmek amaçlanır.
Tohum Islahı Ne Anlama Gelir?
Tohum ıslahı, yüksek verim ve kaliteli ekim elde etmek maksadı ile yapılır. Bitki ıslahının tarihçesi, aslında tarım kadar eskidir. Ülkemizde kayıtlı ve güncel bilimler yöntemlere dayanan ilk ıslah çalışması 1925 senesinde gerçekleştirilmiştir. Eskişehir, ıslah istasyonun yapılan çalışmalar, buğday üzerinde olmuştur. Neredeyse bir asra gelen tarım ıslahı, çeşitlilik, organizasyon ve teknik açısından, günümüzde büyük değişimlerin adresi olmuştur. Salatalıktan domatese kadar pek çok farklı ekinin ıslah çalışmaları başarılı sonuçlar doğurur.
Uzmanlar ıslah işleminin genetik işlemlerle karıştırılmaması gerektiğini söyler. Hibrit tohumun organik tohum olduğuna vurgu yaparlar. Uzman kişiler, üstün niteliklerin toplanmış olduğu tohumların bu biçimde üretildiğini vurgularken melez tohumların pek çok avantajlarının olduğu söylerler. Hibrit tohumların baba ve anneleri belli olması, donanım ellerde melezlenmesi, dikkat çekilen detaylar arsında konumlanıyor.
Belirli standartlar dahilinde yapılan ıslah işlemi, GDO ile aynı algılansa da ıslah yapılmamış tohumların, genetiği değiştirilmemiş bileşenlerle bir tutulmaması lazımdır. Islah çalışmaları seneler sürüyor ve meydana gelen melez tohumun, saflaştırma ve hibrit aşamaları titizlikle yapılıyor. Daha verimli, sağlıklı ve kaliteli ürünler elde etme amacı ile hazırlanan ıslah tohumlar, her tohumdan tek renk, lezzet, tip ve aromada ürünler oluşturmaya yardımcı oluyor.
Tohum Islahı Nasıl Yapılır?
Tohum ıslahının nasıl yapıldığı da merak konusu. Tohum ıslahını yapabilmek adına aynı türden bir bitkinin kendi içindeki farklı türlerinin çaprazlanması lazımdır. Hibrit yani melez tohumlar hem çok kaliteli hem de son derece verimli ürünler ortaya çıkarmak amacı ile üretilir. Doğal tozlaşma yerine bitkinin kendi çeşitleri arasından insanları eliyle melezlenme yapılır.
Tohum Islahının Nedenleri Nelerdir?
Tohum ıslah uygulamalarının yapılma nedenleri oldukça önemlidir. Bu uygulama aşağıdaki amaçlar için yapılır:
- Raf ömrü fazla olan tohumlar elde etmek.
- Gübre ve su bitki ihtiyaçlarının daha kolay bir biçimde kullanılmasını sağlamak.
- Pazar alanın tüketicilerin dikkatini çekecek ürünler oluşturmak.
- Tarım sektörünün gelişmesini sağlamak.
- Verimli ve kaliteli bitki türleri ortaya çıkarmak.
- Ekinlerin hastalıklara ve zararlılara karşı çok daha dayanıklı ve sağlam hale gelmesini sağlamak.
- Çevre ve iklim şartlarına çok daha iyi uyum gösteren bitkiler elde etmek.
Tohum Islahı Yöntemleri Nelerdir?
Tohum ıslah işlemleri pek çok yöntem ile yapılmaktadır. Bunlar arasında ön plana çıkanlar şu şekilde sıralanmaktadır:
- Mutasyon ıslah teknikleri.
- Tek tohumdan soy teknikleri.
- Bitoteknolojik teknikler.
- Sitolojik teknikler ile seleksiyon işlemleri.
Klasik melezleme tekniklerinde daha fazla aynı türdeki bitkilerin farklı cinslerinin bir araya gelmesiyle ıslah uygulaması yapılır. Teknik seçimi tamamen bitkinin çeşidine göre belirlenmektedir. Tohum ıslah uygulamaları sadece tarım ve bitki çeşitleri üzerinde yapılmamaktadır. Diğer taraftan çiçekler ve süs bitkileri üzerinde de yapılır. Amaç ise çok daha dayanıklı ve sağlam tohumlar elde etmek ve bitkileri çekici bir görünümde olmalarını sağlamaktır.