Şubat Ayında Ne Ekilir, Şubat’ta Ekilen Bitkiler
Şubat ayında ne ekilir sorusu gerek çiftçiler gerekse kendi tarım ürünlerini elde etmek isteyenler için oldukça merak uyandırıcı bir sorudur. Bilinenin aksine bitkiler yalnızca güneş ışığında ve sıcak havalarda değil, yağışlı ve soğuk havalarda da yetiştirilebilir. Bunun sebebi, her bitkinin kendi tohumunu verme zamanının farklı olmasıdır. Ancak çok fazla don olayları, şubat ayında ekilen bitkilerin büyümesini zorlaştıracağından kış aylarının ılıman geçtiği bölgelerde ekim işlemi yapılması önerilmektedir. Aşağıdaki yazımızda şubat ayında hangi bitkilerin ekilmesi, ekim işlemleri hakkında detaylar ve daha birçok içeriği sizler için derledik.
Şubat Ayında Ne Ekilir?
Şubat ayı, ılıman iklim koşullarında tarım için elverişli bir aydır. Birçok bitkinin bu ay içerisinde ekildiği düşünülürse, hasadın büyük bir bölümü bahar aylarının sonlarına doğru yapılır. Bu nedenle şubat ayında ne ekilir sorusu, sebze ve meyve yetiştiricileri için oldukça önemlidir. Bu hususta; şubat ayında ekilen bitkiler şu şekildedir:
- Havuç
- Pırasa
- Marul
- Fasulye
- Kereviz
- Karnabahar
- Bezelye
- Turp
- Ispanak
- Pancar
- Soğan
- Patates
- Çeri Domates
- Bakla
- Sarımsak
Görüldüğü gibi, şubat ayında dikimi uygun görülen birçok sebze bulunmaktadır. Bu sebzeler ılıman kış koşullarını sağlayan bölgelerde ekilebileceği gibi sera üretimi için de oldukça idealdir.
Şubat Ayında Ekilen Çiçekler
En güzel tohumlarını vermesi için bitkilerin ekim zamanlarını bilmek çok önemlidir. Bu nedenle şubat ayında ekilen çiçekler yazımızda, çiçek yetiştiriciliği ile ilgilenenler için önemli ipuçları hazırladık. Öncelikle şubat ayında ekilen çiçekleri inceleyelim:
- Ateş Begonyası
- Muscari
- Sardunya
- Çin Gülü
- Lale
- Funda
- Gelin Duvağı
- Ağaç Minesi
- Siklamen
- Çuha Çiçeği
- Süs Lahanası
- Menekşe
- Sümbül
- Küpe Çiçeği
- Kasımpatı
- Gardenya
Her ne kadar bu çiçeklerin şubat ayında dikimi uygun görülse de yine de fazla soğuk ve don olayları, ekim yapanları sıkıntıya düşürebilir. Bu çiçekleri zorlu hava koşullarında da sağlıkla yetiştirebilmek için işte birkaç ipucu:
- Şubat ayında ekilen çiçekleri öncelikle kapalı bir alanda ekebilir sonra bahçeye taşıyabilirsiniz.
- Bahçeye taşınan bitkilerin soğuktan korunması amacıyla diplerine yaprak, gübre, ağaç kabukları serpebilirsiniz.
- Karton ve kâğıt gibi materyallerle özellikle bitki köklerini kapatarak sağlamlaştırabilir, kök ve gövdeyi soğuktan koruyabilirsiniz.
- Hava durumunu takip ederek, yağışlı günleri belirlemek, fazla sulama yapmamak adına uygun bir çözüm olacaktır.
- Yine meteorolojiyi takip ederek fazla soğuk ve don olacağı günlerde bitkinin çevresini naylonla sarabilirsiniz.
Tüm bu yazdıklarımızla şubat ayında çiçek yetiştiriciliği mümkün olmaktadır. Sizler de öncesinde toprağı bitki dikimi için hazırlayarak ve yukarıdaki gereklilikleri sağlayarak şubat ayında çiçek ekimi yapabilirsiniz.
Şubat Ayında Ekim Yapmak İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?
Şubat ayı, doğru kullanıldığı takdirde bitki ekimine elverişli bir ay olur. Doğru bitki tohumlarını, sağlıklı ve kaliteli toprakla buluşturarak dikim işlemi başarıyla gerçekleştirilir. Şubat ayında ekilecek sebzeler için kaliteli verim almak isteyenler aşağıdaki detaylara dikkat etmeliler:
- Ekim yapılacak toprağın öncesinde temizlenmesi ve bitki yetişmesine verimli hale gelmesi için zenginleştirilmesi (gübre ile) gerekir.
- Bitkinin, ekilecek yerin iklim koşullarına uygun olması ya da uygun hale getirilmesi gerekir. (Sera ortamı hazırlamak gibi)
- Doğru gübreleme, bitkinin kış koşullarında hayatta kalması için en önemli gerekliliklerden biridir. Her gübre her bitki için uygun olmayacağından, doğru gübrenin kullanılması çok önemlidir.
- Soğuk havalarda bitkilerin susuz kalmamasına dikkat edilmelidir. Çok sulama yapmak gibi bitkiyi susuz bırakmak da büyümelerinin önünde engel oluşturur.
- Bitki köklerini soğuktan korumak, Şubat’ta ekilen bitkiler için olmazsa olmaz bir işlemdir. Kök ve gövdeyi zorlu hava şartları altında dayanıklı kılmak için naylon, karton gibi araçlardan destek alınmalıdır.
- Özellikle çiçekleri bir müddet kapalı bir alanda yetiştirdikten sonra açık alana almak kaliteli ve sağlıklı bitkiler edinilmesini sağlar.
Doğru Ekim, Doğru Hasat
Bitki yetiştiriciliğinin en önemli kuralı; doğru zamanda, doğru ürünleri ekmektedir. Toprak ne kadar temiz, ekilen zaman ne kadar isabetli olursa elde edilen sebze ve meyveler de o kadar lezzetli ve sağlıklı olur. Zorlu hava koşullarının en sert geçtiği ay olan şubat ayı, asla gözünüzü korkutmasın. Verdiğimiz tavsiyeler ve ipuçlarına uyarak mükemmel bitkiler yetiştirebilirsiniz. Hayatın döngüsüne katılmak ve sağlıklı, bol meyveli tohumlarla bahçeleri zenginleştirmek doğru ekim, doğru hasat kuralı ile mümkün.