l
Bahçe Havuz
Sepet 🛒 ₺0Giriş
☎ 0 (850) 255 09 53

Spa Nedir? Spa Masajı Nasıl Yapılır?

Masaj denince akla gelen ilk sorulardan biri spa nedir sorusudur. SPA, Latince kökenli “Selus Per Aqua” kelimelerinin kısaltmasıdır. Bunun anlamı ise suyun getirdiği sağlıktır. Kökeni Roma İmparatorluğu’na dayanan bu masaj, günümüzde başta Avrupa ve Asya olmak üzere dünya genelinde yaygın olarak yapılan üç masaj türünden biridir.

SPA Nedir?

Hem beden hem de ruh sağlığına iyi gelen spa masajı yaklaşık olarak 15 asırdır yapılmaktadır. Günümüzde giderek yaygınlaşan bu masaj türüne özel merkezler kuruluyor. Sadece Türkiye’de 100’den fazla SPA merkezi bulunmaktadır. SPA terapisinde su ile birlikte şifalı bitkiler ve taşlar da kullanılır. İlk kez Roma İmparatorluğu’nda uygulanan, daha sonrasında Fransa, İspanya ve İngiltere gibi Avrupa ülkelerinde yaygınlaşan bu terapide amaç hem bedensel hem de ruhsal açıdan rahatlama sağlamaktır.

Önceki yüzyıllarda savaştan dönen askerlerin yaralarının daha çabuk iyileşmesi için yapılan SPA masajında, başta obsidyen taşı olmak üzere birçok şifalı taş kullanılır. Obsidyen taşı, seanstan önce yaklaşık yarım saat kadar tuzlu suda bekletilir. Ülkemizde Doğu Anadolu Bölgesi ve Karadeniz Bölgesinde çıkarılan obsidyen taşları, doğal bir ağrı kesicidir. Ancak masajdan randıman alabilmek için bu taşların orijinal olanları kullanılmalıdır.

Spa Nedir? Spa Masajı Nasıl Yapılır?

Halk arasında “SPA taşı” olarak da bilinen obsidyen taşları dışında, siyah bazalt taşları da sıklıkla kullanılmalıdır. Bu taşlar özel volkanik taş ısıtıcıları ve regülatörlerde ısıtıldıktan sonra, havlularla birlikte ağrıyan bölgelere konur.

SPA terapisinde bitkisel yağlar da sıklıkla tercih edilmektedir. Bu yağların başında üzüm çekirdeği ve kayısı çekirdeği yağı gelir. Özel işlemlerden geçirilerek damıtılan Hindistan cevizi yağı ve badem yağı da birçok SPA merkezinde kullanılmaktadır.

SPA Nedir, SPA Masajı Nasıl Yapılır?

Terapiye başlamadan önce sağlık sorunlarınızı ve masajı ne için yaptırdığınızı terapiste bildirmelisiniz. Örneğin herhangi bir kasınızda zedelenme varsa, oraya çok fazla baskı uygulanmaz. Bu tür bilgilerin terapistten saklanması ise çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.

SPA masajında birçok kural mevcuttur ve bu kurallara uyulduğu takdirde terapiden çok daha fazla faydalı sonuçlar elde etmek mümkündür. Spa masajı nasıl yapılır sorusuna verilecek ilk cevap stres ve kaygıdan uzak durmaktır.

Uygun ambiyans sağlanması açısından rahatlatıcı müzikler çalınmalı ve tütsü yakılmalıdır. Ay çiçek ve badem yağı da masajın başında sürülür. Bunun nedeni masajı yaptıran kişinin rahatlamasını sağlamaktır. SPA terapisi 40-50 dakika sürer. Masajdan önce ve sonra sıcak ya da ılık suyla duş alınması tavsiye edilir.

SPA Türleri Nelerdir?

Roma İmparatorluğu döneminde başlayan ve günümüzde halen uygulanmakta olan üç tür SPA vardır. Bunlardan ilki medikal SPA adıyla bilinir ve tamamen tedavi amaçlı yapılır. Medikal SPA terapisi, mutlaka sağlık eğitimi almış bir uzman tarafından yapılmalıdır.

Günümüzde en çok tercih edilen SPA türlerinden bir diğeri Termal SPA’dır. Mineral SPA adıyla da bilinen bu masajda şifalı termal sularından faydalanılır.

Üçüncü ve son SPA türü ise Resort SPA’dır. Bu şekilde adlandırılmasının nedeni lüks otellerde ve konaklama tesislerinde müşterilere ek hizmet olarak sunuluyor olmasıdır. Resort SPAlar çok kapsamlıdır. Cilt bakımından ruh sağlığına kadar birçok alanı kapsayan SPA terapileri müşterilere çok yönlü hizmet sunar.

SPA Masajının Faydaları Nelerdir?

Ayda Kaç Kez SPA Masajı Yaptırılmalı?

Ayda kaç kez SPA masajı yaptırılması gerektiği de birçok kişinin kafasını kurcalayan sorular arasında yer alıyor. Uzmanlara ve terapistlere göre ayda bir ya da iki SPA masajı yaptırmak yeterli. Ancak medikal amaçlı SPA masajları, söz konusu sağlık problemi giderilene kadar düzenli aralıklarla yapılmalıdır.

SPA Masajı Fiyatları Nedir?

SPA masajının fiyatları terapinin süresine ve türüne göre farklılık gösterir. Bununla birlikte SPA masajının nerede yapıldığı da fiyat konusunda belirleyici olmaktadır.

Whatsapp
ETBİS