Sarnıç – Yağmur Suyu Biriktirme Deposu
Günümüzde çok sık tercih edilen sarnıç – yağmur suyu biriktirme deposu yağmur suyunun toprağa akmasına izin vermek yerine toplanması ve depolanmasını sağlamaktadır. Genelde çok farklı çeşitte yağmur suyu toplama yöntemleri mevcuttur.
Genel kapsamı bakımından da yağmur suyu biriktirmek için kullanılan yer altı su deposu bahçeyi sulamak için kullanılır, ancak yeni teknolojik gelişmeler sayesinde, evinizin mevcut boru tesisatına, yağmur suyu toplama sistemi döşenerek, böylece tuvaletlerinizi yıkamak, kıyafetlerinizi yıkamak ve diğer birçok insan dışı tüketim için yağmur suyunu toplayabilirsiniz. Bu şekilde bütün su ihtiyaçları en uygun yöntemler ile yapılmaktadır.
Sarnıç – Yağmur Suyu Biriktirme Deposu
Genel olarak sarnıç – yağmur suyu biriktirme deposu, sağlam tasarımı ve koruyucu dış yüzeyi sebebi ile yağmur suyu toplama için favori bir üründür. Yer altı ve yer üstü sarnıçlar şeklinde sunulan yağmur suyu toplama sistemi, sıvıları etkili bir şekilde depolayabilir ve de koruyabilir. İç mekanlar, bulunduğunuz yerin ihtiyaçlarını etkili bir şekilde karşılayabilen reçineler veya sarnıç astarları ile inşa edilebilir. Plastik su depoları da yağmur suyunun kısa bir süreli toplanması ve depolanması için çok yaygın bir tercihtir.
Ekonomik bir depolama seçeneği olarak, suyu çok kolay bir şekilde toplamak ve depolamak için evlerin ya da işyerlerinin çevresine polietilen tanklar yerleştirilmektedir. Açık alanlarda sık kullanımları sebebi ile de bu tankların dış kısımları genelde yeşil ya da siyah gibi daha koyu bir polietilenden yapılmaktadır. Daha koyu renkler, bu anlamda tankta akan ışık miktarını da sınırlamaya yardımcı olmaktadır. Bu da ünite içinde yosun oluşumunu önlemeye yardımcı olur.
Sarnıç Sistemi Özellikleri
- Genelde yağmur suyu sarnıcı birden fazla boyut ve modelde mevcuttur.
- Alg büyümesini önlemektedirler.
- Dayanıklı yapıda olan sarnıcın, çok fazla sayıda dış yer üstü ve yer altı seçenekleri mevcuttur.
- Çoklu bağlantı elemanları ve farklı boyutları mevcuttur.
- Bodrumlara ya da gezinme alanlarına sığacak şekilde düşük profil eşsiz depolama alanları için esnek bir tasarıma sahiptir.
- Eski veya sızdıran mevcut beton sarnıçlara sığabilir.
Sarnıç Kullanımı Ve Çeşitleri
En dayanıklı ve uzun ömürlü depolama seçeneklerimizden biri fiberglas sarnıç su deposu olmaktadır. Dış kısmı sağlam bir fiberglastan yapılmış olan fiberglas tanklar, yer üstü sarnıçlar, yer altı depolama ya da zorlu yerlerde depolama için son derece mükemmeldir.
Mevcut seçenekleri kapsamında da 20.000 galona kadar olan farklı boyutları içermektedir. Aynı şekilde çelik su depoları, çok sağlam sıvı depolaması gerekli olan herhangi bir konum için mükemmel bir seçim olmaktadır. Hem yer üstünde hem de yer altında depolama seçenekleri bulunan bu tanklar sağlam olmakla beraber yağmur suyu biriktirilen yer altı su deposu konusunda da çok iyi bir donanıma sahiptir.
Su depolamaya yönelik çelik tanklar, kendi başlarına yağmur suyunu depolayabilen, filtreleyebilen ve yeniden amaçlandırabilen etkili bir su depolama sisteminin bir parçası olarak kullanılabilirler. Büyük toplama gereksinimleri karşılamak için de 40.000 galona kadar farklı boyutlarda standart tanklar bulunmaktadır.
Sarnıç Çeşitlerinin Kullanım Özellikleri
Standart çeliğe bir alternatif olarak, 100.000 galonun çok daha üzerinde boyutlarda yapılan oluklu sarnıç su depoları da satışa sunuluyor. Bu kapsamda da oluklu çelik tanklar hem boyut hem de yapı olarak standart tanklardan çok daha farklıdır. Sahada inşa edilen oluklu tanklar, büyük kapasiteli tankların ihtiyaç duydukları depolama yerine taşınmasını kolaylaştıracak biçimde parçalar halinde tasarlanmıştır. Hem düz tavan hem de eğimli çatı modelleri mevcuttur.
Aynı zamanda esnek depolama tankları; yağmur suyu toplama konusunda favori olmuştur ve bodrum katlarında ve diğer çeşitli yükseklik kısıtlamalı yerlerde depolanma yapılmaktadır. Esnek depolama tankları, bunun yanında daha küçük gezinme alanlarına sığacak biçimde yüksek depolama kapasiteleri ve düşük profilli tasarımlar sunmaktadır.
Sarnıç Kullanımının Önemi
Genelde, sarnıç sistemi ile su tüketiminiz %40’a kadar azaltabilir, bu da su sayacınız varsa su faturalarınızı düşürmektedir. Yağmur suyundan depolama yapmak ekolojik olduğu kadar ekonomik açıdan da çok mantıklıdır. Nüfusumuz artmaya devam ettiği müddetçe şebeke suyuna olan talep de artmaktadır. Hem aileler hem de işletmeler bu konuda çevresel etkilerin azaltılması konusunda çok fazla yol ve yöntem arıyor. Bu durumda yağmur suyu toplama sistemlerine olan talebi giderek artırıyor.