Küçükçekmece Gölü
Ülkemizin doğal güzellikleri arasında birinci sırada yer alan bu göl olan Küçükçekmece Gölü, coğrafi olarak iyi konumlandırıldığı alan açısından da çok önemli bir yerde.
Küçükçekmece Gölü, Marmara bölgesinde, Küçükçekmece bölgeleri ve İstanbul’daki avcılar arasında bir göldür. Küçükçekmece Gölü’nün uzunluğu yaklaşık 10 km ve genişlik 6 kilometredir. Buna göre, tüm gölün yüzey ölçümü 16 kilometrekaredir ve en derin nokta 22 metredir.
Küçükçekmece’nin Genel Özellikleri Nelerdir?
Küçükçekmece, İstanbul’un batısında aynı adı taşıyan gölün etrafında kurulmuş bir bölgedir. Batıda Avcılar ve Küçükçekmece Gölü, kuzeyde Başakşehir, Bahçelievler ve doğuda Bağcılar, Bakır köy ve Marmara Denizi güneyde vardır. 1. Oldukça riskli bir deprem bölgesinde bulunur.
Küçükçekmece Gölü Nasıl Oluştu?
Göl, bu akarsuların birleşik alt kısımları deniz tarafından kaplandığında meydana gelen bir defne cephesinin tıkanması sonucunda bir lagün haline geldi. Göl, adını, köprü olmadığında üzerinde bulunan çekmeceler olarak adlandırılan elle çekerek geçerek kullanılan salların Salı günü küçük olduğu gerçeğinden alır.
Küçükçekmece Gölü Nasıl Bir Göl?
Bu akarsu, gölün fazla suyunu Marmara Denizi’ne boşaltır. Deniz şiştiğinde veya göl suyu azaldığında, deniz suyunu göle boşaltır. Bu nedenle, gölün suyu az çok tuzludur. Nakkaş Deresi, Sazlıdere ve Eşkinoz suları kuzeyden göl ile karışır.
Küçükçekmece Gölü Tarihi
Bu göl, yıllardır birçok arkeolojik çalışma ve araştırmanın konusu olmuştur. Birçok üniversite ve araştırma enstitüsü tarafından incelenen Küçükçekmece Gölü’nün tarihi oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. Halk arasında Küçükçekmece efsanesi olarak da bilinen pek çok efsane, buradan türemiştir. Büyük bir deprem sonucu yıkıldığı düşünülen Bathenoa adlı şehrin Küçükçekmece Gölü altında yer aldığına inanılıyor.
M.Ö. 557’de meydana gelen büyük depremin bir sonucu olarak yok edildiğine inanılan Bathenoa adı verilen şehrin Küçükçekmece Gölü altında bulunduğuna inanılmaktadır.
Arkeolojik araştırmalar sırasında, bu şehrin özelliklerini taşıyan bazıları kalıntılar bulundu. Gölde çağ öncesi dönemlere ait kalıntılar ve deniz feneri yapıları bulunmuştur. Birçok kazı çalışması ile birlikte, bulunan kalıntıların önemli bir liman şehri olan Bathenoa şehrine ve milattan önceki dönemlerde ki bu şehirlere ait olabileceği düşünülmektedir.