Bireyler kendilerini iyi hissetmek, eğlenmek, kas ve kemik yapısını güçlendirmek için ilgi duydukları spora yönlenir. Özellikle suda bulunmak hoşlanan kişiler yüzmeye giderek hem spor yapar hem de arkadaşlarıyla keyifli vakit geçirme imkânı elde edebilir. Bunun için olabildiğince gidilen yerlere uygun kurallara dikkat ederek alanı kullanır. Örneğin yüzmeyi seven kişiler havuzları kullanabilmek ve hijyeni koruyabilmek adına havuz bonesi takılması zorunludur.
Hem kişinin kendi sağlığı hem de alanı kullanan bireylerin hijyenini sağlamak adına soyunma odalarında terlik kullanılması, kişisel havlu kullanımı, eşyaları temiz kullanma ve havuz bonesi kullanmak son derece önemlidir. Bunun dışında bireylerin havuza girmeden önce duş alması havuzun temiz kalmasını sağlayarak kullanıcıların alerji olması, hastalanmasını önler. Bu nedenle yüzme havuzlarında havuz bonesi kullanmak ve havuza girmeden vücudun yıkanması gerekir. Aksi halde havuz görevlileri tarafından kişiler uyarılır ve gerekli önlemler alınarak havuzun hijyenik şekilde kalması için çalışmalar yapılır.
Havuz bonesi bireylerin yaş ve kafa yapısına uygun olması gerekir. Aynı zamanda esnek yapısı ile hızlı şekilde takılıp çıkarılan hemen deforme olmayan havuz boneleri daha sık kullanılır. Bireyler uzun süre yüzmeye gittiklerinde kaliteli havuz bonesi tercih etmesi ekonomik olarak daha çok avantaj sağlar. Bunun dışında kişinin fiziksel yapısına en uygun olan ve kolay şekilde kullanabilecek yapıda olan alternatifleri değerlendirmesi bonenin uzun süre rahatlıkla takabilmesine imkân sağlar. Yüzmek için ekstra rahat ve kullanışlı ürün arayanlar genellikle yüzücü havuz bonesi de tercih edebilir.
Kaliteli Havuz Bonesi
Kullanışlı ve rahat olan havuz bonesi sayesinde yüzücüler rahatlıkla istedikleri yöne hareket ederek yüzme imkânı elde edebilir. Aynı zamanda uzun süre havuzda kalan kişiler için hemen deforme olmayacak yapıda olan bone kullanarak rahatlıkla yüzebilir. Kaliteli yapıda olan ve farklı materyallere sahip olan havuz bonesi çeşitleri bulunur.
Boneler üretilen malzeme çeşitliliğine göre kalitesi, kullanım süresi değişir. Lateksi yüzücü bonesi en sık tercih edilen alternatiflerden biridir. Özellikle yarışmalara katılan, uzun saatler havuzda kalan kişiler kaliteli bone tercih etmek ister ve en çok kullandıkları ürün ise lateksi yüzücü bonesi olarak bilinir. Farklı materyaller kullanılarak üretilen havuz bonelerine oranla giyip çıkarılması daha zordur ancak oldukça kaliteli havuz boneleri arasında yer alır. Lateks havuz bonesi kullanmadan önce mümkünse kişiler denemeli ve alerji testi yapmalıdır. Bazı kişilerde lateks havuz bonesi alerji yapabildiği için öncesinde denemek, riski azaltır ve daha uygun alışveriş yapılmasını destekler.
Havuz Bonesi Takmak Neden Zorunlu?
Ortak kullanım alanları olarak spor salonları, sauna, havuz gibi alanlar bulunur ve temizlik açısından son derece dikkat edilmesi gereken bölgelerdir. Bu bölgelerin düzenli olarak dezenfekte edilmesi, kullanıcıların belirli kurallara özen göstermesi ve uyması son derece önemlidir.
Havuzda uyulması gereken kuralların başında ise bone kullanımı gelmektedir. Havız bonesi takmak neden zorunlu sorusuna verilebilecek en doğru yanıt havuzları arındırma ve temizleme giderlerini tıkamaması, temizliğin kolay şekilde yapılmasının sağlanmasıdır. Aynı zamanda havuz bonesi takılmadığı zaman havuzun belirli bölgelerinde saç öbekleri oluşabilir ve yüzücülere takılarak sağlıklı şekilde yüzülmesi engellenir. Bu engelin oluşmaması ve havuzların daha hijyenik kalması için yüzücülerin kendi fiziksel özelliklerine uygun, konforlu ve kullanışlı bir bone tercih etmesi gerekir. Böylece yüzme havuzunu kullanan bireyler gönül rahatlığı yeniden alanı kullanabilir ve rahat şekilde yüzme yarışlarına hazırlanabilir, günlük spor aktivitelerini rahatlıkla yerine getirebilir.
Havuz Bonesi Alınırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Havuz için bone seçilirken kişiler kendi fiziksel özelliklerine ve rahat çıkarılıp giyilmesine göre alır. Bunun yanı sıra uzun süre kullanabileceği kaliteli lateks yapıda olan havuz bonesi tercih edilebilir. Aynı zamanda çocuklar yüzmeye gönderilirken yaşı ve baş yapısına göre bone seçimi yapılmalıdır. Kişiler antrenman yapıyorsa ya da yarışmaya hazırlanıyorsa çıkmayacağına emin olduğu daha sıkı yapıda olan bone tercih etmelidir.
Yüzücü boneleri kişilerin yüzme derecelerine göre belirlenir. Bunun için başlangıç, orta ve yüksek seviye boneler bulunuyor. Bireyler kendi kullanım alanları ve beklentilerine en uygun olanı seçerek ihtiyaçlarını giderebilir. Havuz bonelerinin uzun süre sorunsuz şekilde kullanılabilmesi için her kullanımdan sonra mutlaka doğru şekilde bakımı yapılması gerekir. Boneler soğuk suyla mutlaka yıkanmalı ve deforme olmayacak alanlarda saklanmalıdır.
Havuz bonesini saçlarımız ıslanmasın diye kullandığımız sanılmaktadır. Havuz bonesinin kullanılmasındaki temel amaç, havuza saçlarımızın dökülmesini engellemektir. Bilindiği üzere açık ya da kapalı yüzme havuzlarının çoğunda kalabalık ortamlar olduğu için saç dökülmeleri meydana gelir ve havuz dibinde bu saçlar birleşerek çirkin bir görüntü oluşturur.
Havuz dibinde çirkin bir görüntü oluşturan saçların yanı sıra havuz içerisinde yüzerken dökülen saçlar diğer yüzücüleri de rahatsız etmektedir. Yüzme havuzlarında kullanılan havuz bonesi aynı zamanda havuzların içerisinde bulunan klordan saçlarınızı korumaktadır. Yüzme havuzlarında bone kullanmak oldukça büyük bir önem taşımaktadır.
Biriken saçlar, havuz ekipmanlarına zarar verdiği için aynı zamanda filtrelerin tıkanmasına da neden olarak havuzun kullanılamaz hale gelmesine sebep olur. Havuz bonesi kullanılmadığı zaman havuzda ekstra maliyetler meydana gelmektedir. Havuz bonesi, saçlarınızı klordan koruduğu gibi aynı zamanda uzun saçlı olan bireylerin havuzda yüzerken saçlarının önüne gelmesini de engellemektedir.
Profesyonel sporcuların da kullanmış olduğu havuz boneleri havuzda daha hızlı yüzmelerini sağlamaktadır. Standart ölçülerde tasarlanan havuz boneleri lastikli olduğu için kafanıza göre ayarlanabilmektedir. Kumaştan üretilen havuz bonelerinde ise bezden üretildiği için bedenler bulunmaktadır.
Havuz bonesi nedir?
Havuz bonesi ya da deniz bonesi kapalı yüzme havuzlarında kullanılan bir yüzme ekipmanıdır. Profesyonel yüzücülerin de kullanmış olduğu bu boneler özel bir malzemeden yapılmaktadır. Saçların ıslanmasını engellemek amacı ile yapıldığı düşünülse de aslında havuz bonelerinin temel amacı havuzda saç biriktirmemektir.
Yaz aylarının vazgeçilmez aktivitelerinden birisi olan havuz keyfinde, bone kullanmadan giren bireylerin saçları havuz dibinde topaklanarak havuzun temizliğini sağlayan filtre ve havuz ekipmanlarına zarar vermektedir. Hem çirkin bir görüntü oluşturan bu topaklanma aynı zamanda yüzen diğer bireyleri de rahatsız etmektedir. Bone kullanımındaki temel amaç havuzun dibinde saç birikimini önlemektir.
Lateks, polyester, silikon gibi malzemelerle üretilen havuz boneleri genel olarak lastikli şeklinde kullanılmış olsa da en çok tercih edilen modellerden birisi de bu sene içerisinde bez olmuştur. Bez boneler hem şık hem de rahat olması ile daha fazla kullanılmaya başlanmıştır.
Havuz bonesi neden kullanılır?
Havuz boneleri saçların havuza dökülmesini engellemek amacıyla kullanılmaktadır. Havuza dökülen saçlar havuz altında bir araya gelerek çirkin bir görüntü oluşturur. Havuz altında çirkin bir görüntü oluşturmasının yanı sıra aynı zamanda havuzlarda bulunan filtre ve ekipmanlara da zarar vererek ekstra maliyetlere yol açmaktadır. Havuzların temizliğinde ve dezenfekte edilmesinde bilindiği üzere klor maddesi sıklıkla kullanılmaktadır.
Kullanılan havuz bonesi ile saçlar klordan korunmuş olur. Uzun saç kullanan kişiler havuz içerisine girdikleri zaman saçları ile sürekli uğraşmak zorunda kalırlar. Havuz bonesi sayesinde rahat bir yüzme keyfi yaşayabilirler. Yalnızca havuz ortamında değil deniz ortamında da kullanılan saç boneleri denizde sizi görünür kılmaktadır.
Havuz bonesi nasıl kullanılır?
Havuz bonesi kullanım açısından çok faydalı olmuş olsa da uzun saçlı bireylerin takması bir hayli zordur. Pek çok çeşidi bulunan havuz bonelerinin genel kullanım için tasarlanmış olanlarının nasıl takıldığına biraz daha yakından bakacak olursak; boneyi yanlardan açarak alnınızdan başlayarak arkaya doğru yerleştirmeye başlayın. Saçı uzun bireyler saçınızı mutlaka arkaya doğru itin ve yine boneyi alnınızdan takmaya başlayın. Daha sonrasında arkada kalan saçlarınızı bonenin içerisine yerleştirebilirsiniz.
Havuz bonesi nerede alınır?
Günümüzde yüzme sporunun gelişmesi ve çoğu alana açık ya da kapalı yüzme havuzlarının inşa edilmesi ile birlikte ekipmanlarda çok kolay ulaşılabilir hale gelmiştir. Çoğu zaman yüzme havuzlarının yakınlarında bulunan bu merkezlerden istediğiniz bütün ekipmanları alabilirsiniz. Havuz bonelerini internetten seçip beğenebileceğiniz gibi aynı zamanda gitmiş olduğunuz yüzme havuzunda ’da havuz boneleri satıldığı için buradan da temin edebilirsiniz.
Havuz bonesi faydaları nelerdir?
Özellikle kapalı yüzme havuzlarında kullanım şartı bulunan havuz bonelerinin hem bize hem de çevreye vermiş olduğu faydalara biraz daha yakından bakacak olursak:
- Havuz bonelerinin sağlamış olduğu ilk fayda şüphesiz havuz içerisinde sizi daha akıcı hale getirmesidir. Havuz boneleri saçlarınızı içine aldığı için su içerisinde saçlarınızın sürüklenerek sizi yavaş atmasını engellemiş olur. Havuz boneleri kullanıldığı zaman sürtünme ortadan kalktığı için suda daha hızlı yüzmeye başlarsınız.
- Havuzda kullanılan boneler sayesinde yüzünüzün önüne saç gelmesi engellenmektedir.
- Havuzlarda bol miktarda klor bulunur. Bone sayesinde klorlu suyun saçlara zarar vermesi engellenmektedir.
- Bone takarak yüzdüğünü zaman aynı zamanda havuzlarda kirliliğe de neden olmazsınız. Bone saçların dökülmesini engeller. Saçlar döküldüğü zaman havuz dibinde çirkin bir görüntü oluşturmaktadır. Aynı zamanda havuz dibinde saç biriktikçe havuz filtrelerini ve havuz da bulunan diğer teknik ekipmanları bozmaktadır.