Hamam-Türk Banyosu
Hamam, tüm dünyada bilinen adı ile Türk banyosunun tarihi oldukça eski yıllara dayanmaktadır. Özel bir tasarım ile düzenlenen büyük banyolarda sıcak ve soğuk su bulunur. Başka ülkelerden gelen yabancı turistlerinde ilgi noktaları arasında yer alır. Gerek banyoların tasarımları gerekse tarihi kültüre bıraktıkları etkiden dolayı birçok kişi hamam kültürü hakkında bilgi edinmek ister.
Hamamlar, çok eski tarihlerden beri kadınlar hamamı ve erkekler hamamı olarak sıklıkla kullanılmaktır. Eski dönemlerde sadece saraylara yapılan hamamlar, şehirlerin belirli noktalarına da yapılmaktaydı. Günümüzde de birçok kişi kendi evine hamam yaptırabiliyor.
İlk Türk Hamamı
Ülkenin birçok yerinde tarihi amaçlı yaptığınız gezilerin bir parçası da hamamlardır. Hamamların tarihimizde yer oldukça büyüktür. Varlığı yaklaşık olarak Antik Roma Çağı’na kadar dayansa da benimsediğimiz dönem itibari ile halk için yapılan ilk hamam 1584 yılında yapılmıştır. Üçüncü Murat Dönemi’nin başlarında padişahın annesi Nurbanu Sultan’ın emri ile Mimar Sinan’a yaptırılan hamamın adı Çemberlitaş Hamamı’dır.
Eskiden Hamamlar Nasıl Kullanılırdı?
Eski dönemlerde hamamların önemi oldukça büyüktü. Her hamamda erkekler ve kadınlar için ayrı bölmeler bulunurdu. Kadınların hamama giriş kapıları erkeklerin kapısından ters yönde olurdu. Ya da kadınlar hamamdayken kapıda bir bez parçası asılır ve erkekler bu esnada hamamları kullanamazdı.
Aynı belirleyici surum erkekler hamamı kullanırken de yapılabilirdi. Kadınlar için hamam neredeyse bir eğlence boyutu kazanmıştı. Özellikle düğünlerden önce gelin adayı hem kendi ailesi hem de damadın ailesini hamam da karşıla ve ikramlar sunardı. Kadın ve erkek tellaklar tarafından gelin ve damat yıkanırdı.
Hamamın Sağlık Açısından Yararları Nelerdir?
Hamamlar, ısı dengesinin özel olarak ayarlandığı yerlerdir. Genel olarak sıcak alanlar olduğundan dolayı herkes uzun süre içeride kalamayabilir.
Hamamların faydaları arasında ise şunlar vardır;
- Ölü deriden tamamen kurtulmak mümkündür.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Eklem ağrılarına çok iyi gelir
- Sinüslerde meydana gelen tıkanıklığı açar.
Aynı zamanda hamamda vakit geçirmek ödem atmayı ve yağ yakmayı da büyük ölçüde hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur. Hamama düzenli gidildiğinde vücutta meydana gelen olumlu etkiler gözle görülür olacaktır.