Eylülde Ne Ekilir? Eylül Ayında Ekilebilecekler Listesi
Eylülde ne ekilir? Eylül ayında yaz sebze ve meyvelerinin ekimi bitmiş, kış meyvelerinin toprağa ekilme zamanı gelmiştir. Hatta pırasa ve lahana gibi bazı kış sebzelerinin hasadı başladı. Eylül, birçok sebze ve meyveyi dikmek için iyi bir zaman değildir. Bazı sebze ve meyveler eylül ayında ve eylül ayının son haftalarında ekilebilir.
Eylül ayı ekimden önce; bahçenizden veya tarlanızdan toprak örneği alırsanız, Toprağınıza en uygun kök veya meyveyi bulabilirsiniz. Ayrıca toprağa ekilen bitkilerin eksik olan besin maddelerinin belirlenmesi ve en uygun gübrenin kullanılması için bu testler kullanılabilir. Böylece hem zamandan tasarruf sağlar ve çok sağlıklı büyüyen sebzeleri yiyebilirsiniz.
Eylülde ne ekilir? Eylül kış mevsiminin geldiği için hazırlık ayıdır. Eylül ayında tarlalar örümcek, yaprak biti ve beyazsinek gibi zararlı böceklere karşı savaşır. Tarlaya sebze ekerken olduğu gibi meyveler için de aynı hazırlıkları yapmak; eski fideler çıkarılır, drenaj yapılır. Tahıl ekerken, tarla artık sürülmeli ve ekime hazırlanmalıdır. Mısır gibi bazı yaz ürünleri sonunda hasat edilir. Ayçiçeği hasat edilir ve eski bitki kalıntıları yeni bitkiler dikmek için yerden çıkarılır.
Eylülde ne ekilir?
Eylül Ayında Hangi Sebzeler Ekilir?
Eylülde Ne Ekilir? Marul, havuç, lahana, pancar, ıspanak, pazı, brokoli, roka, sanayi bitkileri ekim başında ve ortasında ekilebilir. Bu ürünlerin dışında; fasulye, arpa, buğday, haşhaş da ekilebilir bölgesel sıcaklıklarını göz önünde bulundurmanız gerekir.
Eylül Ayında Tarla Ziraatı
Eylül ayı ekimi için toprak sürümü yapılır. Sürülmüş tarlalarda dikim için ikilime ve üçlemesi yapılır. Gübreleme sürü ile devam eder. Özellikle soğuk bölgelerde erken hububat ekimi için bu ay ekime başlanır. Sanayi işletmelerinde sulama, ot ayıklama ve diğer bakım çalışmaları devam etmektedir. Her türlü hastalık ve zararlılarla mücadele edilir. Hasat ve harman yapılır. Tütünde ezme, pamukta hasat devam eder.
Eylül Ayında Meyvecilik
Eylülde ne ekilir? Bazı bölgelerde sonbahar ekimi için fidan yuvalarını açmaya başladılar. Tohumlar, fidanlıklarda dikim için yeniden yorumlanmaya hazırdır. Fidan ve ağaç dikilmez. Bakım, sulama ve ayıklamanın yanı sıra bahçe ve fidanlıkta duran tomurcuklanma devam eder. Gelecek yıl yumurtadan çıkan ve meyvelere zarar veren zararlılarla mücadeleye devam edilir. Yine bu ayda bazı meyveler hasat edilir. Toplanan meyveler paketlenir ve pazara teslim edilir.
Eylül Ayında Yetiştirilecek Tarım Ürünleri Hakkında Püf Noktalar; Eylülde ne Ekilir?
- Lahana: Ürünün nem ihtiyacı damlama sulama sistemi ile karşılanmalıdır. Nem köklerden gelmelidir.
- Ispanak: Tohumlar düz bir zemine uzun aralıklarla serpilmelidir. Yağmurlama adı verilen bir sulama yöntemi kullanarak sularsanız çok daha hızlı bir hasat elde edilir.
- Pancar: Sürülmüş tarlada sıra arası 50-60 cm olacak şekilde dikilir. Aynı sıradaki pancarlar arasındaki mesafe yaklaşık 30-40 cm olmalıdır.
- Su teresi: Su teresi tohumları ekilirken tırmıkla toprakla karıştırılmalı ve bol sulanmalıdır.
- Brokoli: Gevrek topraklarda brokoli üretimi daha kolaydır.
- Pazı: Ekilebilir araziye yerleştirilen pazı, çimlenmeyi sağlamak için naylonla kaplanmalıdır.
- Marul: Dikim iyi havalandırılmış ve derin sürülmüş bir toprak yapısında yapılmalıdır. Dikim, büyüyen kısmın ucu dışarıda kalacak şekilde yapılmalıdır.
Eylül Ayında Tarım Ürünleri Yetiştirirken Nelere Dikkat Edilmelidir
Tarım ürünlerinin yetiştirilebilmesi için bölgenin iklim koşullarının doğru değerlendirilmesi ve ekilecek ürünün seçilmesi gerekmektedir. Ürünün çevresel ve fiziksel koşullarına bağlı olarak ancak amaçlanan performansa ulaşılabilir. Herhangi bir ürünün üretimi sırasında ne arazinin yapısı ne de verim zarar görmeyecek şekilde yetiştirilmelidir. Uygun bir toprak analizi yapılmalı ve ürünün ve toprağın uygunluğu belirlenmelidir.
Doğru ürün için doğru sulama tekniği kullanılmalıdır. Su kaynakları tasarruflu kullanılmalıdır. Tarımsal sulamada atık su tercih edilmemelidir. Toprağa zarar vermemek için doğru ve doğal gübre seçilmeli, ilaçlanmalı ve nitelikli ve onaylı yöntemlerle gübrelenmelidir. Hasat hijyenik koşullarda yapılmalıdır, temizliğe dikkat edilmelidir.
Özetle Eylül aylarında Bakla, ıspanak, karnabahar, lahana ekin. Pancar, tere, brokoli, pazı, marul gibi sebzeleri de dikebilirsiniz. Bölgesel sıcaklıkları göz önünde bulundurun. Bulunduğunuz bölgede bazı bitkileri daha erken veya daha geç ekmeniz gerekebilir. Toprağınızı kontrol ettirmeyi ve yabani otlardan temizlemeyi unutmayın! En sağlıklı sebzeler arasında yer alan yeşilliklerden maydanoz , dereotu ve roka tohumlarını yavaştan ekmeye başlayabilirsiniz.