l
Bahçe Havuz
Sepet 🛒 ₺0Giriş
☎ 0 (850) 255 09 53

Evde Açelya Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Açelya Çiçeği : Evlerinizin en güzel köşelerinde yer alan açelya çiçeğinin evde bakımının oldukça kolay olduğunu biliyor muydunuz? Balkon ve bahçelerimizde de sık sık baktığımız ve büyüttüğümüz rengarenk çiçekleri ile dikkat çeken Açelya, birkaç ufak detay ile uzun süre sağlıklı bir şekilde büyüyebilmektedir.

Birçok çeşidi bulunan Açelya’nın Fundagiller familyasına ait olduğu bilinmektedir. Orman gülü cinsinden olan açelya çiçeği kırmızı, turuncu, sarı, pembe ve beyaz gibi pek çok farklı renkte olabilmektedir. Doğada pek çok alanda yetişebilen açelya çiçeğinin anavatanı ise Asya ve Kuzey Amerika’dır.

Evinizde Açelya bitkisi yetiştirmek istiyorsanız ancak nasıl ihtiyaçları olduğunu bilmiyorsanız saksı seçimi ile başlayabilirsiniz. Açelya çiçeğinin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi ve çiçek açabilmesi için öncelikle seçilecek olan saksının altında deliklerin olması önemlidir.

Açelya Çiçeği

 Açelya Çiçeği Nasıl Bakılır?

Evde yetiştirilen pek çok zahmetli bitkinin yanı sıra açelya çiçeğinin bakımı bir hayli kolay olmaktadır. Zahmetsiz bir yetiştirme ile sağlıklı ve güzel çiçekler açan Açelya çiçeğinde lifli ve humuslu bir toprak kullanıldığında gelişim göstermesi daha fazla olmaktadır.

 Açelya Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Açelya bitkisi de diğer çiçeklerde olduğu gibi birkaç farklı yöntem ile çoğaltılabilmektedir. Bilindiği üzere bitkilerin genelinde köklerden ayırma yöntemi, tepe çeliği yöntemi ve çimlendirme yöntemi ile çoğaltma yapılmaktadır.

En kolay olan köklerden ayırma yönteminde dikkatli bir şekilde topraktaki kökler ayrılarak başka bir saksıya ekilmektedir. Tepe çeliği yönteminde ise gelişmiş Bir daldan 8-10 santim kesilerek saksıya eklemektedir. Açelya çiçeği, aynı zamanda tohum olarak da çoğaltılabilmektedir.

Açelya Çiçeği

 Açelya Çiçeği Nasıl Budanır?

Açelya çiçeğinin tek taraflı güneş ışığı almamasına dikkat edilmelidir. Güneş ışığı gören kısmın daha canlı olduğu görülürken güneş ışığı görmeyen kısmın ise daha cansız olduğu fark edildiğinde saksının yönü değiştirilmelidir. Açelya çiçeği aynı zamanda soğuk ve rüzgarlı yerlerde yetiştirilmemelidir.

Açelya bitkisinin yaprakları üzerinde bulunan çiçekleri solduğu takdirde tekrardan çiçek açması oldukça zahmetli ve zor bir süreç olmaktadır. Bu sebeple budama işlemi yapmak önemlidir. Küçük bir bağ makası ile yaprakların olduğu kısımlar budanmalı ancak çiçeğin kesilen dallarının hava almamasına özen gösterilmelidir.

 Açelya Çiçeği Ne Zaman Açar?

Açelya bitkisi çiçeklenme sezonu genellikle ilkbahardır. Ancak çoğu zaman internet üzerinde ya da seralarda Açelya bitkisinin kış aylarında daha çiçek açtığı görülmektedir. Üreticiler bitkiyi cazip gösterebilmek adına kış aylarında sıcak bir ortamda yetiştirerek çiçek açmasını sağlamaktadırlar.

Açelya bitkisi aynı zamanda birkaç sene üst üste çiçek açabilmektedir. Ancak bu dönem içerisinde çiçekler solduktan sonra yeniden çiçek vermesi için çiçek açtıran besin vermek pek doğru değildir. Çiçekleri soğuduktan sonra serin bir ortamda sulamaya devam edildiğinde ve mart ayında toprağı değiştirildiğinde Mart ve Ekim aylarında yeniden çiçek açtığı görülmüştür.

 

Whatsapp
ETBİS