Et Yiyen Su İbriği Bitkisi
Et yiyen su ibriği bitkisi, topraktaki besinleri emer, aynı zamanda tuzağına düşen böceklerden de yer. Giderek daha popüler bir ev bitkisi olmasının nedenlerinden biri de budur.
Et Yiyen Su İbriği Bitkisi Kökeni ve Özellikleri
Maymun fincan bitkisi ve maymun kavanoz bitkisi olarak da bilinen et yiyen su ibriği bitkisi, ibrik bitkisi ailesindeki tek cinstir. Bugüne dek yüzden fazla farklı türü olduğu keşfedilmiştir. Bunlardan bazıları yarı çalılar halinde büyürler ve diğerleri dalları ile diğer bitkilere yapışan sarmaşıklara benzerler.
Et yiyen su ibriği bitkisi alanında hala yeni türler keşfediliyor ve yeni melezler yetiştiriliyor. Bu bitkiler aslen Güneydoğu Asya’ya özgüdür. Bazı türler Madagaskar, Avustralya ve Hindistan’dan gelmiştir. Su ibriği bitkisi esas olarak sürekli nemli tropik bölgelerde bulunur ve pek çok farklı rakımlarda büyüyebilir. Menşe yerleri ve sıcaklık tercihlerine bağlı şekilde ova ve yaylalarda yaşayabilir.
Bu çiçeklerin yaprakları üç bölümden meydana gelir. Bunlar yaprak şeklindeki kısım, diğer bitkilere tutunmak amacıyla kullanılan yapraktan çıkan dal ve dalın uç bölümündeki fincan biçimindeki tuzak. Et yiyen su ibriği bitkisi etoburdur. Yani et yiyen bitkidir. Avlarını koku ve renkle çeker. Çiçeğin tuzak kısmı nektar içerir. Av çiçeğin kenar kısmına yerleşirse, kolay bir şekilde içeri düşebilir ve kaygan duvarlardan yukarı çıkamaz. Alt kısımda avın sindirildiği, PH değeri 3 olan oldukça asidik bir sıvı vardır.
Bu sıvı üç ay sonunda kurur. Çiçeğin üst bölümü avını aldıktan sonra tamamen kapanır ve bu da yağmur suyuna karşı koruma oluşturur. Aksi durumda yağmur suyu, avı içeriden çıkarabilir ve sindirim suyunu aşırı sulandırabilir.
Et Yiyen Su İbriği Bitkisi Ekimi
Et yiyen su ibriği bitkisi yaşam koşulları konusunda oldukça titizdir. Bu nedenle yer seçerken birkaç şeyi dikkate almanız gerekir. Fakat doğru bakım ile su ibriği, sinekleri uzak tutmaya da yardımcı olan muhteşem kaplar geliştirebilir.
Bu bitkiler için sıcaklığın 20 ila 30°C arasında sabit tutulması gerekir. Su ibriğinin seyrek ormanlarda doğal olarak yetiştiği göz önüne alındığında, bitki aydınlık bir yeri tercih etmektedir. Çiçek kısımları çok yoğun ışıktan zarar görebileceği için sürekli güneş alan bir yerde konumlanmaması gerekir.
Su ibriği türüne bağlı olarak %90’a kadar yüksek neme ihtiyaç duyar. İç mekan su ibriği bitkileri ortalama %60’lık bir nemden memnundur. Su ibriği bitkisinin toprağının geçirgen ve besin açısından düşük olması gerekir. Toprağı gevşetmek için örneğin biraz kil ilave edebilirsiniz.
Toprak aynı zamanda hafif asidik olmalıdır. Bundan dolayı etobur bitkiler için tasarlanan toprakta genellikle yüksek turba içeriği bulunur. Turbadan kaçınmak için çam kabuğu, perlit ve kuvars kumundan toprak yapma yöntemleri bulunmaktadır. Bu aynı zamanda asidik bir pH değeri, iyi havalandırma ve mineraller vadeder.
Et Yiyen Su İbriği Bitkisi Besin İhtiyacı
Bu bitkiler gereksinim duydukları bütün besin bileşenlerini toprağından alırlar. Dolayısıyla beslemenize gerek yoktur. Saksıya böcek koymak yanlış bir hareket olmaz. Fakat her seferinde sadece bir böcek ile bitkiyi beslemeniz önerilir. Bu sayede bitkinin bir anda çok fazla sindirim yapması gerekmez. Sindirim işleminin başlaması için böceğin de canlı olması lazımdır.
Et Yiyen Su İbriği Bitkisi Sulama ve Gübreleme
İdeal olarak bu bitkileri sulamak için yağmur suyu ya da damıtılmış su kullanmanız önerilir. Gerekir ise kaynamış musluk suyu da tercih edebilirsiniz. Suyu doğrudan toprağa değil, saksının tabağına dökün. Bitki gereken suyu kendisi alacağı için nem düzeyi de artış gösterecektir. Toprağı nemli tutun fakat kurumasını ve aşırı sulanmasını önleyin.
Et yiyen su ibriği bitkisi gübreleme gerektirmez. Besin bileşenleri ihtiyacı oldukça düşüktür ve toprak tarafından yeterince karşılanır. Daha çok besine ihtiyaç duyduğunu zaman bitki, böcekleri yakalayıp sindirmek için tuzaklarını kullanacaktır. Bitkinin iç mekandaki böceklere erişimi bulunmuyor ise büyüme mevsiminde iki veya üç defa toprağa biraz sıvı gübre ilave edebilirsiniz.
Et Yiyen Su İbriği Bitkisi Budama
Su ibriği bitkisinin budanması genel olarak şart değildir. Ancak bitkiyi budarsanız, doğru şartlar sağlandığı zaman yeniden filizlenir. Bitkinin kahverengi, kuru ve ölü alanlarını çıkarmayı unutmamalısınız. Böylece bitki, bu alanlar üzerinde ekstradan enerji harcamak durumunda kalmayacaktır.