Ekim Çiçeği Aynısafa
Ekim ayı dendiği zaman en favori çiçeklerden birisi de ekim çiçeği aynısafa çiçeğidir. Çiçek yetiştirmek kimileri için bir iş kimiler için de vazgeçilmez bir hobidir. Çiçek yetiştiren kişiler hangi mevsimde hangi çiçeğin, nasıl yetişmesini gerektiğini bilirler. Çiçeklerin hepsi aynı koşullarda yetişmez. Bazı çiçekler sadece yaz aylarında güneş ışığı ile yetişirken bazı çiçekler daha serin havalarda yetişir ve serpilir.
Bundan dolayı yetiştirilmek istenen çiçek için uygun hava şartlarının suni olarak yaratılmasından önce doğal şartlarda ekilmesi ve yetiştirilmesi daha doğru olacaktır. Ekim aylarının ortalarında olduğumuz bu günlerde ise mevsim şartlarına uygun yetişebilecek birçok çiçek türü vardır.
Aynısafa Çiçeği
Aynısafa çiçeği bir diğer bilinen adı ile ekim çiçeği adından da anlaşıldığı gibi ekim ayında yetiştirilen çiçeklerden birisidir. Turuncuya yakın sarı rengi ile portakal çiçeği olarak da adlandırılabilir. Latince adı “Calendula Officinalis” olarak bilinir. Her tohumu hızlı bir şekilde kendisini yenileyebilir ve oldukça hızlı bir şekilde büyür. Aynısafa çiçeği sadece kokusu ve görsel güzelliği ile değil aynı zamanda faydaları ile de birçok kişi tarafından yetiştirilmektedir.
Aynısafa Çiçeğinin Faydaları
Bazı çiçekler mevsimlerinde yetiştirilir ve sonrasında kurutularak içilir. Örneğin papatya çayının uykusuzluğa iyi geldiği ve sakinlik verdiği neredeyse herkes tarafından bilinir. Aynısafa çiçeği de kurutularak içildiğinde birçok fayda sağlayan çiçekler arasındadır.
Bilinen faydaları ise şunlardır;
- Hücre yenileyici özelliği vardır, yaraların iyileşme süreçlerinde kullanılır.
- Damarlarda meydana gelen iltihaplanmayı önler.
- Kan çıbanı adı verilen cilt hastalığının tedavisinde kullanılabilir.
- Yaşlılıktan meydana gelen cilt lekelerinin giderilmesinde tavsiye edilebilir.
Genellikle dermatolojik olarak birçok faydası vardır. Ancak tek başına tedavi amaçlı kullanılmaz. Uygulanması gereken tedavilerde destekleyici olarak kullanılabilir.
Aynısafa Çiçeği Zararı Var Mıdır?
Kişilerde herhangi alerjik bir durum yoksa aynısafa çiçeğinin yetiştirilmesinde herhangi bir zarar söz konusu değildir. Ancak kurutulması ve içilmesi konusunda bilinçli olmak gerekir. Özellikle hamilelik şüphesi olan ve hamile olan kişiler tarafından kesinlikle tüketilmemelidir. Bunun nedeni ise düşük yapma ihtimalini arttırmasıdır. Aynı zamanda psikolojik rahatsızlıklar nedeni ile sakinleştirici ilaç kullanan kişiler tarafından kullanılması da sakıncalı ve yasaktır.