l
Bahçe Havuz
Sepet 🛒 ₺0Giriş
☎ 0 (850) 255 09 53

Begonvil Çiçeği Sarmaşığı ve Bakımı

Sarmaşık görüntüsü ile bulunduğu her alanı güzelleştiren begonvil çiçeği, hoş kokusu ile de adından sıkça söz ettiren bitkiler arasında yer alıyor. Akdeniz bölgesine ait bir çiçek olan begonvil, gelin çiçeği olarak da biliniyor. Sıcak havaların bitkisi olarak kış aylarında yapraklarını dökmesi olağandır.

Gösterişli bir bitki olmasındaki en önemli etkenlerden biri de ciddi bir bakım ve özen gerektiren bir çiçek türü olmasından kaynaklanıyor. Gerekli özeni gördüğü takdirde boyunun 15 metreye kadar uzaması mümkündür. Yaygın olarak görülen pembe renkli begonvil ağacı olsa da, turuncu ve beyaz gibi renkleri de oldukça hoş kokuludur.

begonvil çiçeği

Begonvil Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Gösterilen ilgiyi ve bakımı açtığı şık çiçekleri ve uzun boyu ile gösteren begonvil sarmaşığı, soğuk iklimlerde bakımı zor olabilecek bir bitkidir. Bu nedenle olabildiğince sıcak ortamlarda bakılması büyüyüp serpilebilmesi için gereklidir.

Kendini sık aralıkla yenileme özelliği sayesinde gösterişli görünüşünü gölgeleyecek nitelikteki yapraklarını hızlıca döker ve yerine hemen yenilerinin açmasını sağlar. Begonvil sahipleri belirli aralıklarla uygun budama işlemini yapmaları, bir sonraki yaz sezonu için capcanlı ve renga renk görünen bir begonvil çiçeğine sahip olmayı mümkün kılacaktır.

Begonvil Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?

Hoş kokulu ve göze hitap eden çiçeklerin bulundukları ortama huzur ve keyif kattıkları yadsınamaz bir gerçektir. Sıcacık havalarda gür biçimde açan çiçekleri bakımını üstlenen kişilerin psikolojik anlamda rahatlamalarına katkı sağlıyor.

Sadece kapalı alanlarda bakıma uygun olan bitki, olumlu etkilerinin bilince olanlar tarafından begonvil çiçeği faydaları ile de tercih ediliyor. Baskın ve güzel kokusu iç mekanlardaki kasvetli ve kirli havayı olumlu yönde değiştirme etkisi bulunuyor. Şık bir dekoratif bitki olarak salon ve oturma odası gibi alanlarda tercih edilmesi, dikkat çekici bir köşe oluşturmayı mümkün hale getirmektedir.

Begonvil Çiçeğinin Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Kısa sürede gelişimini tamamlama özelliği nedeniyle begonvil saksısı seçerken mutlaka büyük boyutlu saksılar tercih edilmelidir. 10 metreyi bulan ve yerini ve bakımını sevmesi halinde 25 metreye kadar yükselen begonvil için rahat büyüyeceği bir alan ve kaliteli toprak her şeydir.

Suyu seven bir bitkidir ancak begonvil çiçeğini sulamadan önce toprağının kontrol edilmesi gerekiyor. Kurumaya yakın bir toprak, susamış olan begonvilin karşılanan su ihtiyacının gelişimine olumlu şekilde katkı sağlayacaktır.

Soğuk havalara karşı dayanıksız bir çiçek olmasından dolayı, en ufak soğuklarda bile balkon gibi açık yerlerde bırakmamak gerekir. İdeal oda sıcaklığına sahip olması ile kış aylarında da çiçeklerini uzun süre muhafaza ederek yaşam alanlarına görsel şölen katmaktadır.

Begonvil Çiçeği Türleri Nelerdir?

Hem dışarı da hem de iç mekanlarda bakmak üzere iki türü olan begonvil çiçeği, mevcut tüm türleri ile hem göze hem de kişilerin hoş koku zaaflarını giderme özelliğine sahiptir. Bodur begonvil türleri saksı da büyümeye elverişli yeşil yapraklı, evlerde ve iş yerlerinde en sık tercih edilen türlerinden biridir.

Mor ve pembe begonvil, ağırlıklı olarak tercih edilen ve sahiplerinin severek ve keyifle baktığı bir çiçek olmasını sağlıyor. Hassas bir bitki olmasından dolayı saksı değişimi ya da çoğaltma gibi işlemlerde oldukça dikkatli olmak gerekiyor.

Begonvil Çiçeği Bakımının Püf Noktaları Nelerdir?

Etkili püf noktaları ile begonvil sarmaşığı bakmak oldukça kolay ve pratiktir. Sulama zamanlamasını doğru yapmak, sık sık ve az olmak kaydıyla sulamak gerekiyor. Düzenli aralıklarla budanması ise kalın gövdeli ve gür çiçekli olması için dikkat edilmesi gereken püf noktaları arasında yer alıyor. Begonvil fidanı ve begonvil çoğaltma için çiçek tohumuyla begonvil coşturan kullanılabilir.

BEGONVİL NEDİR?

begonvilBegonvil, mor, beyaz, pembe ve kırmızı renkte çiçekleri olan, tırmanıcı özellikte ve ağaçsı bir bitkidir. Güneşi sever. Hastalık ve böcek barındırmaması önemli bir özelliğidir.

Adını, kendisini 1768 yılında Brezilya’da keşfeden ve Avrupa’da tanınmasını sağlayan Fransız amiral Louis Antoine de Bougainville’den almıştır. Gelin Duvağı ve Rodos Sarmaşığı diğer adlarıdır.

Begonvil çiçeği çok hızlı bir şekilde büyür ve çiçek açarlar. Ancak büyüme hızının doğadaki gibi ilerlemesi için iyi bir şekilde bakmak gerekir. Yaprakları zamanla solar ve yenilenir. Bu böyle devam eder. Bu nedenle solmuş yaprakları gübre yapmak için biriktirebilirsiniz. Budanmayı çok sevdiği için ne kadar iyi budanırlarsa bir o kadar çok çiçek verir ve daha çok büyürler.

Whatsapp
ETBİS