l
Bahçe Havuz
Sepet 🛒 ₺0Giriş
☎ 0 (850) 255 09 53
Çuha Çiçeği Tohumu

Çuha Çiçeği Tohumu

Çiçeklerini bazen gösterip bazen saklayan ilginç bir bitki olan çuha çiçeğine bahçenizde, balkonunuzda mutlaka yer vermelisiniz.

Çuha çiçeği 25 cm kadar boy yapar.

Yarı gölge alanlarda daha sağlıklı yetişir. Çok yıllık bir bitkidir. Soğuğa dayanıklıdır.

Kış sonundan ilkbahar aylarına kadar çiçek açarlar.

Tükendi

🧾
KDV DAHİL
💳
💵
%5 NAKİT İNDİRİMİ
🔒
%100 GÜVENLİ ALIŞVERİŞ
G
GOOGLE ONAYLI MAĞAZA
🪃
14 GÜN İÇİNDE İADE
Stok kodu: V-188Kategori: , , , , , , , Marka: Vilmorin

Çuha Çiçeği Tohumu

Çiçeklerini bazen gösterip bazen saklayan ilginç bir bitki olan çuha çiçeği ile bahçenizde, balkonunuzda mutlaka yer vermelisiniz.

Pembe, mor, beyaz, kırmızı, sarı gibi karışık renkleriyle ve alacalı, gözlü çeşitleriyle balkonlarınızı, bahçelerinizi, pencere önlerinizi şenlendireceksiniz.

25 cm kadar boy yapar. Saksılarda, çiçek tarhlarında ve bordürlerde de yer verilebilir, oldukça hoş görüneceklerdir. Size gökkuşağını getireceklerdir.

Yarı gölge alanlarda daha sağlıklı yetişir. Çok yıllık bir bitkidir. Soğuğa dayanıklıdır.

Kış sonundan ilkbahar aylarına kadar çiçek açarlar. Kışın çiçekli olan nadir bitkilerden olmaları sebebiyle peyzaj düzenlemelerinde fazlaca tercih edilir.

Üretim: Tohumdan üretilir.

Çuha çiçeği; Primulaceae Familyasından, dört mevsimde yetişen bir çiçek çeşididir. Latince ismi Primula, onbiraylık veya Çuha çiçeği olarak bilinir. Hem bahçelerde hem de saksıda yetiştirilen süs bitkileri çeşitleri arasında, en çok tercih edilen cinslerden birisidir. Vilmorin Çuha çiçeği bakımı oldukça kolay ve zahmetsizdir.

Çuha Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Cuha çiçeği, gün ışığını sever. Fakat direkt olarak güneş ışıklarına maruz kalırsa eğer, yaprakları sararıp solmaya başlayacaktır. Eğer kış aylarında bu çiçeği yetiştirmek ya da bakımını yapmak istiyorsanız, ortam sıcaklığının 15 derecenin üstünde olmasına dikkat etmelisiniz.15 derece altında çiçek zarar görecektir. Arada gübreleyerek verimini ve gelişimini arttırmanız gereklidir.

Çuha Çiçeği Nasıl Sulanır? 

Yerinden sökülmediği sürece uzun yıllarca yeniden büyüyecektir. Çua çiçeği kaç günde bir sulanır? Derseniz eğer; her dönemde farklı sulama yapmalısınız. Yaz aylarında hava sıcakken haftada 2 kez, kış aylarında ve soğuk havalarda haftada 1 kez sulama yeterli olacaktır. Sulama öncesi toprağı kontrol ederek tamamen kuru olduğundan emin olmalısınız. Eğer kontrol ettiğinizde toprakta nem varsa, sulama zamanınızı ertelemeniz gerekir. Yaşadığınız bölgenin iklim çeşidine göre bu sulama miktarları değişkenlik gösterebilir.

Eğer saksıda yetiştiriyorsanız, saksı altında bulunan kabında su kalmadığından emin olmalısınız. Kapta sulama sonrası bulunan su varsa eğer bu suyu mutlaka boşaltmanız gerekir. Su boşaltılmazsa, köklerde fazla su çürümeye neden olmaktadır.

Çuha Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

  • Genellikle sarı renkleri bilinse de farklı birçok rengi bulunur. Kırmızı, mor, sarı, pembe ve beyaz renklerde görünen Çuha çiçekleri; adeta bir buket görünümüne sahiptir.
  • Soğuk havaya dayanıklıdır.
  • Çuha çiçeği bakımı, bol ışık ve kış güneşini sever. Kış güneşi çiçeklenmesi için faydalıdır. Soğuk havaya dayanıklı olması ve uzun ömürlü olması sebebiyle; parklarda ve bahçelerde genelde tercih edilir.
  • Direkt güneş almayan fakat ışık alan bir ortamda yetiştirilmelidir. Kapalı alanda yetiştirenler için; bitki ışığın geldiği yöne doğru eğileceğinden, haftada bir kez kadar ışık almayan taraf ışık yönüne çevrilmelidir.
  • Yetiştirilen yer, cereyansız bir ortam olmalıdır.

Çuha çiçeği özellikleri arasında; çok büyük saksılardan hoşlanmıyor olması da yer alır. Fide bulunan saksı en fazla 1 boy büyük saksı tercihi ile değiştirilir. Sürekli yapılacak olan saksı değişimleri ya da gereğinden fazla büyük saksı kullanıyor olmak çuha çiçeğini gelişim açısından olumsuz etkileyecektir. Kullanılan saksının alt kısmında, suyun akması için delikler bulunmalıdır ve saksı altına bir saksı altlığı mutlaka olmalıdır.

Çuha Çiçeği Tohumu

Kullanmış olduğunuz saksı çiçeği toprağı; torf bakımından zengin olursa, çuha çiçeği bitkisinin daha sağlıklı ve gelişim olarak daha iyi olmasına destek verecektir.

Çuha Çiçeğinin Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Çuğa çiçeği oldukça dayanıklı ve uzun ömürlü bitkiler arasında yer alır. Yapraklarının solmasından sonra, kışın yeniden tazelenerek tekrar açacaktır. Bunun içinse, ana dallar haricinde kalan tüm dallar kesilerek şekil verilmelidir. Budamış olduğunuz dallara ise hava almaması adına işlem yapılmalıdır. Bu işlemi; soğuk silikonla, mumla ya da yakıcı özelliği bulunmayan bir yapıştırıcı yardımıyla yapabilirsiniz.

Çuha çiçeğinin bakımı nasıl yapılır? Derseniz, bitkiye bazı böcekler zarar verebilmektedir. Böyle bir durumda ise mutlaka ilaçlama yapmalısınız. Bazı haşereler; salyangozlar, unlu bitler, toprak kurtları da bitkiye zarar verebilmektedir. Bitlenme durumunda yine ilaçlama önerilir. Çok yüksek sıcaklıklardan korumanız önemlidir.

Çuha çiçeğinin bilinen bazı hastalıkları ise; paslanma, gövdesinde çürümeler ve virüslerdir. Çok yüksek olan yaz sıcaklarında, sıcaklığa bağlı olarak bazen küflenme yapabilmektedir. Küflenme durumunda fungusit ilaçlarını kullanabilirsiniz. Saksıda yetiştiriliyorsa eğer, yılda bir kez toprak ve saksı değişimi yapılması önerilir.

Çuha Çiçeği Ne Zaman Ekilmelidir? 

Ekim-Kasım aylarına doğru fideleri toprakla buluşturmanız uygundur. Kullanılan toprakta torf bulunması daha verimli olacaktır.  Geniş olmayan ve boyutu uygun olan saksılarda iç mekanlarda ya da balkonlarda da dört mevsim yetirilebilir. Çiçeklerini kış aylarında açacaktır. Yazları ise yeşil yapraklarıyla bir nevi uyku dönemi geçirir.   Mevsim fark etmeksizin; toprak kuru olduğunda mutlaka sulanmalıdır. Sulama yapılmazsa çiçeğiniz kuruyabilir.

Çuha Çiçeği Nasıl Çoğaltılır? 

Çoğaltma konusunda iki yöntem bulunur. Tohumla veya fide yöntemi. Bitkinin kök kısmından çıkan ince dallar zamanla yeni bitki formuna dönüşür. Bu fideleri alarak başka saksıya ekmeniz halinde yeni çuha çiçeği oluşturmuş olursunuz. Bu yöntem oldukça kolay, maliyetsiz ve de zahmetsizdir.

YETİŞTİRİLMESİ

Yetişme İstekleri: Gölge ve yarı gölge alanlarda yetişmeye uygundur. Toprak isteği, geçirgen, kireçsiz ve besleyici olanlardır. Organik maddelerce zengin, gübreli topraklar tercih edilmelidir.

Çiçek Tohumu Ekim Zamanı: Tohumları Şubat ayından Temmuz ayına kadar ekilebilir.

Ekim yeri: Tohum yataklarına ve çimlendirme torfuna ekilmelidir. Kesinlikle doğrudan bahçeye ekmeyiniz.

Ekim Şekli: Tohumları Şubat ayından itibaren gölge bir yerde torf içinde çimlendiriniz ve çıkan fideleri gerçek yerlerine şaşırtınız.

Bakımı: Hava akımlarından kolay etkilenen çuha bitkisi bu etkiden korunmalıdır.Çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakma çiçeğin yapraklarına ve çiçeklerine fayda sağlamaz.Kış aylarında bitki aşırı soğuktan korunarak susuz bırakılmamasına dikkat edilmelidir.Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacını tamamen gidermek için ayda en az iki kere sulanmalıdır.

Diğer çiçek tohumu çeşitleri için tıklayınız.

Çuha Çiçeği

Çuha Çiçeği Tohumu Bakımı ve Özellikleri fiyatları nedir?

Çuha Çiçeği Tohumu Bakımı ve Özellikleri en ucuz fiyat bilgisine sitemizden ulaşabilirsiniz. Güncel fiyatlar anlık döviz kuruna göre belirlenmektedir. 4 Ekim 2023 tarihi itibariyle Vilmorin marka Çuha Çiçeği Tohumu Bakımı ve Özellikleri ürünü için tavsiye edilen satış fiyatı ₺28 TL + KDV'dir.

Çuha Çiçeği Tohumu Yorumları

  1. Misafir -

Yorum yap

Oyunuz *
Yorumunuz *


İsim *


E-posta *


Evet, beni posta listesinize ekleyin.

Benzer Ürünler

Whatsapp
ETBİS